Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Z vraku a V8 kutil udělal osmiválcovou sekačku

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Sekání trávy s provokativní sekačkou nabírá úplně jinou úroveň. Osmiválcový stroj brutálního objemu je na zahradě nejrychlejší, závistí blednou i mnohem dražší modely.

Američané poskytují bezprecedentní potěšení pro automobilové kutily. Radost svépomocným konstruktérům dodává možnost nákupu plnotučného motoru uloženého v krabici. Uvnitř balení jsou dodávány veškeré potřeby pro zabudování velkoobjemového agregátu do jakéhokoliv stroje. Díky unikátní možnosti od General Motors vznikl i zahradní traktůrek poháněný více než pětilitrovým osmiválcem řady LS.

Vidlicový benzínový osmiválec o objemu 5,3 litru provokuje evropské ekologické předpisy, které nejsou jediným důvodem absence podobné nabídky na starém kontinentu. Evropské značky nic podobného nedodávají, proto musíme na exkurzi až za Tylerem Fenwickem původem z USA. Tyler přivezl osmiválcovou sekačku na festival LS Fest East.

Video se připravuje ...

Při prezentaci téměř závodního prototypu majitel poodhalil pozadí realizace bláznivého plánu. Rodinný traktor sloužil klasicky na sečení trávy celého pozemku, po posledním záběru zůstal stát na kraji zahrady několik dalších let. Mezitím dospělý Tyler narazil na funkční 5,3 V8 a bylo jasno. Nepojízdná sekačka dostala druhou šanci prostřednictvím výhodně koupeného motoru LS, zástavba trvala zhruba rok za asistence podobně ztřeštěného otce.  

První etapa křížení V8 a sekačky skončila pojízdným stavem, brutální kříženec proto může objíždět tematické festivaly. Zatím se ukázky burácejícího exota odehrávají bez kosení pažitu, originální žací ústrojí aktuálně nefunguje a zprovoznění nejpodstatnější části sekačky značky Murray se očekává v nadcházející fázi přestavby.

Současná specifikace odpovídá silničnímu automobilu, protože pánové dodělali odpružení, chlazení, dobíjení, řízení a osadili výstavní kola, až na další pokračování prací bylo ponecháno roztočení původních nožů. Jednokusový Murray už se do udržování zahrady nikdy nevrátí, navzdory urychlení kosení zůstane jako výstavní či závodní kus.

Zájem diváků potvrdil LS Fest East, do příště chce Tyler soutěžit na dráze. Možná jednoho dne vyzve rekordmana a přímou konkurenci od Hondy. Vzhledem k minimální hmotnosti a pořádnému motoru má šanci potrápit dosavadní rekord 188,1 km/h.

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme