Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zájem o operativní leasing roste. Stále častěji ho volí i soukromí zákazníci

David Bureš
Diskuze (17)

Nárůst zájmu o služby operativního leasingu souvisí se změnou chování zákazníků. Plusem je navíc možná úspora.

České domácnosti využívají k financování nových aut operativní leasing stále častěji. Zatímco předloni činil jeho podíl na financování nových vozů jen 10 %, loni už narostl na 28,2 %. Vyplývá to z výročních zpráv České leasingové a finanční asociace.

Nárůst zájmu o operativní leasing přitom pokračuje i v letošním roce. Podle aktuálních údajů nadnárodní poradenské společnosti Ernst & Young už zájem tuzemských řidičů o financování nového auta operativním leasingem (13 %) překonal finanční leasing (11 %).

Rozdílem mezi těmito druhy leasingu je fakt, že zatímco u toho finančního klient fixními splátkami postupně splácí daný automobil a po jeho splacení se stává jeho majitelem místo leasingové společnosti, ten operativní je de facto dlouhodobý pronájem. Klient tudíž v tomto případě hradí leasingové společnosti pravidelné měsíční splátky a po uplynutí dohodnuté doby se automobil vrací leasingové společnosti, která následně řeší jeho prodej. Zákazník tudíž využívá auto bez nároku na jeho vlastnictví, po uplynutí časové lhůty si takto může zase pronajnout vůz jiný.

Již delší dobu je operativní leasing oblíbený u firem, v posledních letech mu ale dávají stále větší přednost také nepodnikatelé. Pro ně se tato možnost postupně rozšířila po roce 2014, do té doby byl operativní leasing až na výjimky záležitost firem. Konkrétně u společnosti Arval, poskytující vozy na operativní leasing, loni navýšili soukromníci a malé firmy poptávku po nových autech o 80 %. Za rok 2020 tak v případě této leasingové firmy  podepsali dlouhodobý pronájem každého osmého vozu.

„Operativní leasing již rozhodně není jen záležitostí firem. Stále častěji se na nás obrací soukromé osoby, které chtějí mít k dispozici podle hesla mileniálů ‚Méně mít, více žít‘ osobní automobil a zároveň ušetřit peníze na další životní zážitky,“ uvádí Jiří Solucev ze společnosti Arval.

Nárůst zájmu o operativní leasing je součástí změn chování zákazníků. Firmy si totiž v posledních letech všímají trendu, kdy zákazníci stále více začínají automobil chápat jako službu a nepotřebují ho fyzicky vlastnit, jak bylo fenoménem v minulosti.

Při několikaletém užíváním navíc lze při pořízení automobilu na operativní leasing ušetřit. „Operativní leasing je až o čtvrtinu levnější než například flexibilní pronájem stejného modelu. Splátka stejného auta při financování úvěrem dosahuje 1,5 násobku splátky za operativní leasing,“ tvrdí Solucev.

Obvykle nižší splátky u operativního leasingu než u finančního leasingu souvisí s tím, že do splátek není rozmělněna celá pořizovací hodnota daného vozidla, ale promítá se do nich jen rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou cenou. Její součástí navíc bývá i povinné ručení nebo havarijní pojištění.

Nevýhodou operativního leasingu je naopak stanovení maximálního nájezdu, které pro některé klienty bývá nižší. Omezený bývá také počet osob, který může auto na operativní leasing řídit, obvykle jen na rodinné příslušníky. U operativního leasingu rovněž bývala pevně stanovena specifikace daného automobilu. To už se dnes mění, individuálně naspecifikované auto ale může prodražit měsíční splátku. Pokud si pak na auto zvyknete a rozhodnete se ho následně odkoupit, obvykle se dočkáte kvůli vyšší zůstatkové hodnotě vyšší cenovky.

David Bureš
Diskuze (17)
9. 8. 2021 21:33
Půjčka
Jo, tak to je mi jasný, ale já, když už bych šel do něčeho takového, tak určitě volím řešení jménem smart půjčka, protože to není jen tak jednoduché s tím a věřte, že se lze dostat hodně rychle do problému a to ani nestihneme mrknout :) Třeba docela dost fajn půjčky mají zde - https://smart-pujcky.cz/credit-limit/ , tak na to mrkněte... Mne se docela dost líbila ta Credit limit.
25. 5. 2021 05:58
Tak to nevím
U operativního leasingu máte nové auto a nemusíte shánět náhradní Díly. A už vůbec ne abych se v auti vrtal. Chci sednout a jet a neřešit blbosti. A rád za to zaplatím. Operák používáme s manželkou již 6 let a je to paráda. Každý rok si můžete vybrat auto na jaké máte financí možnosti. Neřeším pojistky Neřeším poškození nebo krádež. A jezdím pořád novým autem.je to lepší než se zadluzit na 6 let a splácet auto které stejně není vaše.
Avatar - Barrichello
24. 5. 2021 11:38
Ati si to nechaj
vlastní auto je vlastní auto a náklady sou daleko menší když si na tom umíte něco udělat a sehnat díly a náplně za dobrou cenu.
Avatar - Barrichello
24. 5. 2021 11:37
Re: Nerad to říkám, ale může za to i kvalita těch aut.
Nemáš si kupovat jebky od koncernu Spojení předražení podvodníci AG :-) :-) :-)
Avatar - Đawson
23. 5. 2021 17:38
Re: Vlastní zkušenost
Vnějšek podle poškození a zaplacené spoluučasti. Např. Kuna mi sežrala vnitřní odhlučnění motoru, neplatil sem 5% spoluučast ale třeba jen 1200 kč za díl. Vnitřek není pojištěný vůbec. Co jde vyčistit, to vyčistí ( za vaše peníze ) a co nejde nebo je poškozené, to se kupuje nové za plnou cenu dílu. Stavím dům a vozím v autě věci + malé dítě. Jeden z důvodů, proč už se mi operák nevyplatí.