Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zákaz spalovacích motorů od roku 2035? VW a Mercedes s tím nemají problém

Ondřej Mára
Diskuze (187)

Nedávné rozhodnutí Evropské komise nechalo některé z největších evropských výrobců automobilů celkem v klidu. Ostatně některé značky se chtějí od spalovacích motorů odstřihnout ještě dřív

Jistě není potřeba připomínat, že Evropská komise v minulém týdnu podpořila návrh, který má zakázat prodej nových aut se spalovacími motory na území EU od roku 2035. Kolem návrhu, který již v minulosti vzbuzoval kontroverze a některými evropskými státy byl označen za unáhlený, se ale ještě povedou dlouhé diskuze, než dojde k jeho schválení.

Již nyní se však k návrhu vyjádřily některé z největších automobilek na území Evropy, přičemž například Volkswagen nebo značka Mercedes-Benz nemají s návrhem větší problém. Podle nich je totiž dosažitelný.

Automobilka Volkswagen měla plán EU označit za „ambiciózní, ovšem dosažitelný cíl,“ citují vyjádření kolegové z Automotive News Europe. Volkswagen navíc údajně věří, že přechod průmyslu na elektromobilitu bude nevratný.

Je to jediná ekologická, technologicky i ekonomicky smysluplná cesta, jak nahradit spalovací motory co nejrychleji,“ citují VW kolegové z Automotive News Europe. Automobilka Mercedes-Benz pak rozhodnutí EK v podstatě vítá, neboť má sama ještě ambicióznější plány.

Do roku 2030 jsme připraveni přejít plně na elektřinu, kdekoliv to tržní podmínky dovolí,“ řekl minulý čtvrtek německé tiskové agentuře (DPA) Eckart von Klaeden, šéf vnějších vztahů automobilky. „Toto rozhodnutí ukládá zákonodárcům povinnost zajistit, aby byla k dispozici nezbytná infrastruktura,“ dodal.

ACEA, hlavní lobbistická skupina evropského automobilového průmyslu, zatím tomuto cíli vyjádřila všeobecnou podporu, současně však vyzvala k vypracování zprávy o pokroku, která by stanovila cíle po roce 2030.

Automobilky jako Ford Motor, Stellantis, Jaguar a některé značky koncernu VW už přitom také v minulosti naznačily, že jsou připraveny přestat s prodejem aut se spalovacími motory na evropském trhu po roce 2035, některé i dříve.

Návrh však čeká ještě další projednávání a nakonec bude muset být podepsán všemi členskými státy. Představitelé Německa, Francie a Itálie však již v minulosti naznačovali, že návrh v současné podobě by mohl poškodit jejich automobilový průmysl i ekonomiku, což naznačuje, že se nejspíš pokusí ještě o dodatečné změny. Stále tedy není nic ztraceno.

Ondřej Mára
Diskuze (187)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
17. 6. 2022 19:01
Re: Re: Elektromobilita se násilím protlačuje už cca 10 let
tehdy superb ve stejné výbavě vycházel ještě o cca 200k dráž. A navíc jedničkovej superb byla dost tragédie.
Avatar - Barrichello
17. 6. 2022 08:48
Re: To je zase diskuze...
Mé příspěvky byly pouhá rekace na toto - nevím jak to pojmenovat -, prostě kašpar se slovnikem dlaždiče.
17. 6. 2022 07:56
Re: Elektromobilita se násilím protlačuje už cca 10 let
Ty to nemůžeš bohužel vědět, protože ti inteligence chybí ještě reálný znalosti. Myslíš, že obchoďáci a technici nejezdí a jak tedy vykonávají svoji práci? Za mnou jich jezdí v rámci práce spousta, ale ANI JEDEN nemá EV, protože by s ním nikam nedojeli. Všichni mají naftový auta. Jeden si teď pořídil Corollu 2,0 hybrid a je s ní teda spokojený. To je pro tyhle lidi budoucnost a náhrada za jejich TDI, ale rozhodně to není EV. Oni potřebují jezdit a ne postávat na nabíječkách.
17. 6. 2022 07:51
Re: Re: Elektromobilita se násilím protlačuje už cca 10 let
Jo toho jsem si všimnul až následovně. To je ovšem šílená cena za Oktávku. Nebylo by bývalo lepší koupit za ty peníze zrovna Superba?

https://www.auto.cz/…run-mela-vsak-v6?…
16. 6. 2022 19:37
Re: vsichni mame problem
https://www.google.com/url?…