Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Základ prvního konceptu Ford Mustang I je na prodej. S produkčním vozem neměl téměř nic společného

Ondřej Mára
Diskuze (0)

První generace Fordu Mustang byla světu představena v roce 1964 a okamžitě se z ní stal prodejní hit. První koncept s označením Mustang však vznikl již v roce 1962 a s produkčním modelem neměl prakticky nic společného.

Šedesátá léta byla v zámoří časem prosperity a tak i Ford zatoužil po ryze svém sportovním modelu, který měl podle představ techniků zaplnit „prázdné místo mezi motokárami a Corvette.“ Výsledkem jejich snažení se v roce 1962 stal Ford Mustang I, často označovaný jako Mustang Concept I, jehož tvary, snad jen s vyjímkou pár linek, neměly s první generací Mustangu prakticky nic společného.

Ford Mustang I vznikl nejprve jako nepojízdný koncept a následně i jako funkční prototyp, který dostal hliníkovou karoserii připevněnou k prostorovému rámu a 1.5 litrový motor V4. Produkční prototyp vážil cca 700 kilogramů, malý motor byl umístěn hned za kokpitem a sedačky byly pro zvýšení tuhosti napevno uchyceny v karoserii. Řidič si však mohl nastavit nejen sloupek řízení, ale i pozici pedálů.

A zatímco funkční prototyp je dodnes uložen v muzeu Henry Forda, první koncept byl buď zničen, nebo se jednoduše ztratil. Podle inzerátu na webu Craiglist se však dochovala forma, kterou technici využili k výrobě jeho tvarově přesné laminátové karoserie.

Prodejce uvádí, že formu pro výrobu karoserie Mustangu I zakoupil v Detroitu v šedesátých letech jeho otec, který si ji následně nechal zaslat domů. Železná forma sice nebude nejlehčí, dokázala však bez problému odolat zubu času a na fotografiích vypadá překvapivě zachovale. V garáži přitom musela ležet přes půl století.

Video se připravuje ...

Zda je forma pravá bohužel nevíme a nezbývá než počkat na názor odborníků. Sama automobilka však před lety zveřejnila dokument, který sleduje vznik konceptu Mustang I a na kterém je vidět velice podobná forma.

Prodejce za formu požaduje 16.000 dolarů (cca 365.000 Kč) a už teď je jasné, že mezi milovníky nejprodávanějšího sportovního modelu světa vyvolá velký zájem.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme