Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang: Americká legenda s pádícím koněm na kapotě

Diskuze (0)
Není mnoho amerických sportovních automobilů, které by si zasloužily přívlastek "legendární". Kromě Chevroletu Corvette nebo Dodge Charger mezi typické dvoudveřové sportovní vozy s vysokým výkonem patří i Ford Mustang.

Tento dynamický sporťák, který získal své jméno podle úspěšných stíhacích letounů z druhé světové války, sjel z výrobních linek poprvé před 55 lety, 9. března 1964.

Za více než půl století výroby opustilo brány automobilky kolem desíti milionů vozů s charakteristickým logem pádícího koně na kapotě. Tou nejslavnější verzí asi navždy zůstane jeho první generace. Vůz se vyznačoval elegantní karosérií s dlouhou přední kapotou a krátkou zádí. Pro svůj originální designový styl, který nedlouho po něm převzaly podobně laděné automobily jako byl třeba Chevrolet Camaro, se Mustang stal průkopníkem nové třídy vozidel. Slabinou byl pouze nepříliš silný šestiválcový motor o objemu 2,8 litru a výkonu 100 koní. Velmi brzy však na trh přišly "posílené" modely s osmiválcovými motory o objemu 4,3 a 4,7 litru. A osmiválce s výkonem 450 koní a obsahem pět litrů jsou pod "kapotou" aktuálního modelu, který Ford nabízí v České republice.

V roce 1974 byla veřejnosti představena druhá generace Mustangu, ale i z důvodu ropné krize a nutného snižování emisí na skvělé prodejní výsledky svého předchůdce nenavázala. Aktuálně se Mustang od roku 2015 vyrábí ve své šesté generaci, která se vzhledově přibližuje úspěšnému původnímu modelu. Jeho cena na českém trhu začíná na 1,3 milionu korun.

Ve Spojených státech dosáhl Mustang téměř masového rozšíření. Oblíbila si ho i řada známých osobností, jezdili s ním například bývalý americký prezident Bill Clinton, herec Charlie Sheen nebo zpěvák Jim Morrison. Mustang se objevil také v téměř třech tisících filmech a televizních pořadech. Na stříbrném plátně debutoval v roce 1964 v "bondovce" Goldfinger osm měsíců po svém uvedení do prodeje. Koncem 60. let tento model proslavil americký herec Steve McQueen, který jako poručík Frank Bullit ve svém zeleném Mustangu GT 390 "proháněl" padouchy řítící se ulicemi San Franciska v Dodge Charger. Celé pronásledování ve snímku Bullitův případ trvalo devět minut a tato scéna se zařadila mezi nejslavnější filmové honičky všech dob. Loni automobilka dokonce u příležitosti 50. výročí premiéry filmu představila limitovanou edici Ford Mustang Bullit.

Americká legenda se objevila i v několika českých filmech, například v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje! za volantem jednoho červeného exempláře seděl Luděk Sobota, který v něm spěchal na zámek Konopiště.

Diskuze (0)

Doporučujeme