Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Žákovská Škoda Slavia oficiálně: Český spider přijíždí jako oslava 125 let značky

Stanislav Kolman
Diskuze (15)

Automobilka Škoda dnes oficiálně představila již sedmý žákovský vůz svých učňů. Tentokrát je to spider s několika zajímavými detaily.

Před pár dny Škodovka potvrdila, že sedmý žákovský vůz studentů Středního odborného učiliště Škoda Auto v Mladé Boleslavi ponese jméno Slavia. Jde o odkaz na první jízdní kola, která Václav Laurin a Václav Klement po založení podniku v roce 1895 vyráběli.

Video se připravuje ...

Žáci se rozhodli pro stavbu atraktivního otevřeného spideru na základech Škody Scala. Celkem se na projektu podílelo jednatřicet žáků, kteří od prvního výkresu až po stavbu vozu prováděli všechny pracovní kroky sami, za podpory pedagogů a odborníků ze společnosti Škoda Auto. „Žákovský vůz je stěžejním projektem každého ročníku. V tomto již sedmém voze naši žáci při plánování, přípravě konstrukce a výrově působivého modelu dokládají vysoký standard vzdělání v naší společnosti,“ vysvětluje Alois Kauer, jenž je od února 2020 novým vedoucím Škoda Akademie.

Šestadvacet žáků a pět žákyň využilo coby základ Scalu s motorem 1.5 TSI o výkonu 110 kW (150 k) v kombinaci se sedmistupňovou samočinnou převodovkou DSG. Jiná možnost než pohon předních kol pro tento vůz ani neexistuje. Kromě pohonného ústrojí pochází ze sériového vozu také přední a zadní náprava, řízení, kompletní elektronika včetně kabeláže a asistenční systémy. Nedotčena zůstala rovněž palubní deska, digitální přístrojový štít a infotainment.

Koncept je 4362 mm dlouhý, 1793 mm široký a 1410 mm vysoký, rozvor náprav má hodnotu 2649 mm, vůz disponuje světlou výškou 180 mm a pohotovostní hmotnost činí 1210 kilogramů.

Inspirací pro koncept Slavia se stala závodní Škoda 1100 OHC, jež vznikla v roce 1957. Aby mohl spider vzniknout, museli tvůrci některé části vozu nově zkonstruovat, jiné alespoň upravit. A tak zesílili konstrukci podlahy, odstranili střechu a zavařili zadní dveře. Pro optimální obtékání vzduchu nad zadní částí vozu byl navržen speciální kryt, který je za každým sedadlem kapkovitě vyklenutý, jak je ostatně pro spidery typické.

Velkou pozornost prý studenti věnovali hladkému přechodu mezi A sloupkem a dveřmi. Sportovní vzhled podtrhují dvacetipalcová kola vypůjčená od Kodiaqu RS, brzdy a náboje kol zase pochází z Octavie RS. Pod přepracovanou podlahou najdeme ještě upravené výfukové potrubí.

Zvenčí stojí za zmínku speciální odstín Crystal Blue s perleťovým efektem, jenž je doprovázen LED diodami umístěnými pod bočními prahy, které jsou převzaty ze Scaly Monte Carlo a zajišťují osvětlení okolí vozu v modré, červené a bílé barvě – tedy v barvách české trikolóry. Osvětlený nápis Škoda vzadu zároveň plní funkci směrového, brzdového a couvacího světla.

Uvnitř stojí za zmínku speciální závodní sedačky SPARCO se sedáky a opěradly potaženými černou perforovanou kůží. Bočnice sedadel jsou zase potažené černou karbonovou kůží s bílými kontrastními švy. Za koženou dělící stěnou za sedadly jsou zabudovány dva basové reproduktory, které symbolicky drží dva vyšití lvi. Do zavazadlového prostoru se vejdou dva elektrické skútry pro „poslední kilometr“ cesty.

„Skutečnost, že se žáci rozhodli pro jméno Slavia, dokazuje, že nebrali ohled pouze na vlastní projekt žákovského vozu, ale také na celou automobilku a její historii. Sami se tak stávají součástí úspěšného příběhu,“ pochvaluje si Jaromír Bátora, odborný koordinátor pro rozvoj Středního odborného učiliště.

V níže přiloženém videu si můžete připomenout loňský koncept Škoda Mountiaq, pick-up postavený na základech Kodiaqu. Také Škodu Slavia si budeme moci už tento týden osahat naživo a přineseme vám první dojmy.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - CHerokee
21. 7. 2020 17:51
Plaec nahoru
Zajímavý a nápaditý projekt .originální. To nikdy neprojde přes koncernovou politiku. Bohužel. A když, tak jako elektroplečka.
Avatar - lordlord
21. 7. 2020 09:49
kuk
nejdřív koupí od Renaultu název Scala a teď se inspirovali jejich Windem...
21. 7. 2020 06:43
Pěkný projekt
Docela se mi to líbí. Dobrý nápad, jen by to chtělo dotáhnout, např ty dveře jsou sériové, takže “krátké”, mohli je o cca 8-10m prodloužit, aby z boku nevypadal ten zadek auta ta dlouhý ;-)

Celkově ale pěkný :yes:
Avatar - Uživatel_5340709
20. 7. 2020 22:13
Re: Zatím nejlepší z těch sudenskejch
Jak ses minule ptal, BAN jsem nedostal, jen jsem se dlouho nepřihlásil do diskuze, a když jsem chtěl po cca. půl roce dát příspěvek, zmizela mi moje přezdívka, i když v profilu ji mám pořád. Nevím co mám vyplnit, aby se mi vrátilo jmého. Vono IT správa tohoto webu dost pokulhává, npříklad neznám jiné stránky, aby se mi po najetí na ně rozipadala grafika a podobně.
J@W :-)
20. 7. 2020 21:36
Re: Re: Re: Ale jo
Tak studenti na to urcite mysleli, a v ramci praktickych rieseni si mozes dokupit strechu v rozmeroch plechu na pecenie a manzelka ti pri vhodnych poveternostnych podmienka upecie chutny kolacik....
Skoda, ze studenti neprisli s novym dizajnom diskov, tie vrs su otras