Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škodovka prozrazuje jméno nového žákovského vozu. Sparťanům se líbit nebude

Stanislav Kolman
Diskuze (5)

Navzdory koronaviru se i letos dočkáme žákovského vozu z mladoboleslavského učiliště. Škodovka oficiálně prozrazuje jeho jméno.

Jednatřicet žáků Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto letos pracovalo na modelu Scala, který přetvořili do karosářské verze spider a připomínají si výročí založení společnosti v roce 1895. Letošní žákovský projekt se jmenuje Škoda Slavia a odkazuje na 125 let historie automobilky.

Slavia je v pořadí sedmým žákovským vozem Škoda. A proč právě toto jméno? Nejde o to, kterému fotbalovému klubu žáci fandí, je to pochopitelně odkaz na počátky automobilky. V roce 1895 začali Václav Laurin a Václav Klement v Mladé Boleslavi nejprve s opravami jízdních kol. Brzy na to začali navrhovat vlastní jízdní kola, která od roku 1896 prodávali pod značkou Slavia.

Žáci mladoboleslavského učiliště tak spojují moderní vůz s minulostí, když klasickému kompaktu vtisknou historický charakter prostřednictvím karoserie spider. Díky absenci střechy prý Slavia nabídne mimořádně intenzivní požitek z jízdy. Dostane četné úpravy na karoserii s ještě sportovnějším vzhledem a celkově symbolizuje svobodné myšlení a nonšalantní bezstarostnost mladé generace.

Projekt Škoda Slavia pandemie koronaviru možná pozdržela, ale naštěstí zcela nezařízla. Veřejnosti bude tento žákovský vůz oficiálně představen za tři týdny. Snad se dočkáme i tradičního krátkého svezení!

Současná Škoda Akademie vznikla v roce 2013, kdy spojila vzdělávání žáků a mladých zaměstnanců, ale také další vzdělávání zaměstnanců a odborných pracovníků. Tradice projektů žákovských vozů se začala psát o rok později. Od té doby studenti pravidelně naplánují, vyvinou a vlastnoručně postaví koncept svého vozu. Naposledy to byla Škoda Mountiaq, pick-up postavený na základech Kodiaqu s několika vychytávkami:

Video se připravuje ...

Víte, že…

  • Slavia byla pojmenována po slovanském jménu Slavia. Toto jméno používá i několik známých sportovních klubů v České republice, například fotbalová Slavia Praha. Její kapitán Jan Bořil se ve Středním odborném učilišti Škoda dokonce vyučil.
  • Původní význam slova Slavia je alegorie Slovanstva ve slovanské mytologii. Vyskytuje se v podobách Slavia, Slavie nebo Slávie.
  • Slavia je asteroid středního hlavního pásu, který 18. května 1972 objevil československý astronom Antonín Mrkos v observatoři Kleť u Českého Krumlova
  • Slavia je známá pražská umělecká kavárna ve stylu třicátých let na nábřeží Vltavy
Stanislav Kolman
Diskuze (5)

Doporučujeme

9. 7. 2020 20:54
Re: 125 let výroby aut
Nestraš, prosím tě! ;-)
9. 7. 2020 16:41
Škodovka
má odjakživa u domácích Čechů poopravené jméno: ,,Škodivka". A všichni víme proč. Kdo neví, je imigrant nebo vexlák.
9. 7. 2020 11:54
SKS
Asi jediná škodovka co bych si koupil :D
9. 7. 2020 11:33
125 let výroby aut
Takové skoro-výročí si zaslouží větší oslavu, než učňovský koncept (nic proti učňům, chraň Bůh!). Autosalony jsou zrušeny, možná natrvalo, tak jsem zvědavý, co Škoda vytáhne na oslavu z rukávu. Elektromobil?
9. 7. 2020 11:27
Škoda Slavia
... je moc hezké jméno, a to přes to, že jsem v posledních letech chytil kopřivku z panslavické strategie a ze slovanské "kultury".
Jsem si jist, že škodovka si nechce rozhněvat sparťanské fanoušky a proto nejpozději do konce roku představí ještě jeden koncept, tentokrát nazývaný Bohemka.