Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Závod Gumball 3000 se prožene Moravou, policie se už na něj chystá

David Bureš
Diskuze (19)
Letošního ročníku tohoto podniku se vedle mnoha supersportů zúčastní i jeden velice netradiční vůz – replika batmobilu Tumbler.

Účastníci tajného závodu Gumball 3000 se letos objeví i na českých silnicích. Během přejezdu z Varšavy do Vídně pojedou příští týden přes Moravu.

Policie se už na tuto akci připravuje, závodníci se mají na moravských silnicích objevit ve čtvrtek 23. května. Policisté neznají přesnou trasu závodu ani čas průjezdu, zaměřit se však chtějí na dálnice D1 a D2, kudy závodníci s největší pravděpodobností pojedou.

Původně se měl Gumball 3000 zastavit i v Brně, pořadatelé žádali, aby byl jeden z průjezdních bodů na Masarykově okruhu. Pořadatelé akce si chtěli trať dokonce pronajmout, s vedením okruhu se ale nedohodli na volném termínu.

Na letošním ročníku Gumballu 3000 opět nebude chybět velké množství luxusních aut, sporťáků a supersportů. Mezi více než 100 aut budou například Mercedes-Benz McLaren SLR Stirling Moss, Ferrari f12 Berlinetta, Koenigsegg CCXR, Fisker Karma a replika vozidla Tumbler z filmů o akčním hrdinovi Batmanovi. Tento vůz váží 2,5 tuny a je poháněn 6,2litrovou V8 o výkonu 298 kW.

Mezi účastníky figuruje i pilot Formule 1 Kimi Räikkonen. Chybět nebudou ani pravidelní účastníci minulých ročníků Gumballu – skateboardista Tony Hawk, lyžař Jon Olsson nebo herec David Hasselhoff.

Gumball 3000 v předchozích letech vzbudil množství kontroverze, jeho účastníci totiž často nedodržují předpisy. V roce 2007 dokonce jedno ze zúčastněných Porsche 911 Turbo způsobilo v Makedonii nehodu, během které zemřeli dva lidé. Posádka sporťáku navíc z místa havárie ujela a zadržena byla až na hranicích země.

První ročník Gumballu 3000 se jel v roce 1999, jeho zakladatelem je britský podnikatel Maximillion Cooper. Nejedná se o skutečný závod, nevyhrává ten, kdo danou trasu projede nejrychleji, ale ten, kdo si podnik nejvíce užije.

Letošní ročník je již patnáctý, startuje se v sobotu 18. května v Kodani, cílem v Monte Carlu mají závodníci projet v pátek 24. května. Na cestě dlouhé 3.000 mil (4.800 kilometrů) účastníci navštíví Stockholm, Helsinky, Petrohrad, Tallinn, Rigu, Krakov nebo Veronu.

David Bureš
Diskuze (19)
23. 5. 2013 13:23
Ksmíchu
Nemám rád tyhle zprofanovaný snobský hnutí. Jezdí pro sebe, ne proto, aby po mně slintali lidi a čekaly na mě za každém rohem kamery a foťáky. Opravdu inteligentní, movitý člověk se nemůže takové hohotiny, ani její české mutace nikdy zůčastnit.
20. 5. 2013 10:26
Re: Nechápu
Otázka je jestli se to v médiích zbytečně moc nedramatizuje. Osobně bych z nich zase takovej strach neměl.
Avatar - Mrakoplas
18. 5. 2013 22:12
Re: automotodrombrno
:-)
Avatar - CHerokee
18. 5. 2013 20:37
Re: Nemám rád tyhle závody
Závistivá nenávist...
Avatar - Ozzman
18. 5. 2013 19:13
Re: hlupák sa v Gumballe vždy nájde
Bohužel takovýchto závodníků se u nás na silnicích objevuje více.. třeba tuneři. Kolikrát způsobí také dost nehod. Jedinej rozdíl je v tom, že oni se z průserů nemají čím vykoupit :-)

Tak se pojďte domluvit a uděláme průvod Auto.cz apojedem před nima předpisově a nepustíme je před sebe :D:D:D