Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zdražování navzdory: Spotřeba pohonných hmot v Česku stoupla meziročně o devět procent

ČTK
Diskuze (4)

Spotřeba pohonných hmot v České republice stoupla v prvním pololetí meziročně o devět procent na 3,99 miliardy litrů. U benzinu spotřeba vzrostla výrazněji, a to o 17 procent na miliardu litrů.

U nafty vzrostla spotřeba o sedm procent na 2,97 miliardy litrů. ČTK to řekl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Chování zákazníků a nákupní zvyklosti ovlivnily podle Louly obavy z nedostatku pohonných hmot, ale také růst růst cen vlivem válečného konfliktu na Ukrajině. Loula upozornil, že meziroční srovnání ovlivňuje loňské první čtvrtletí, kdy byly v platnosti opatření proti koronaviru a částečně byla omezena mobilita.

Hlavní důvodem nárůstu spotřeby benzinu byla podle Louly vyšší mobilita ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2021. "Nárůsty spotřeby automobilových benzinů v období leden až duben 2022 dosahovaly 21 až 51 procent. Je nutné také zdůraznit další rozhodující vliv, jakým byl válečný konflikt a obavy veřejnosti z nedostatku všech druhů pohonných hmot. Tato obava se projevila nákupem do zásob u spotřebitelů," řekl Loula.

Video se připravuje ...

V květnu a červnu se nárůst zastavil a přešel u benzinu do mírného poklesu o jedno procento proti roku 2021. "Byla to očekávaná reakce na růst cen energií pro domácnosti, nárůst cen potravin, dalších služeb a samozřejmě i cen pohonných hmot a ve svém důsledku omezování domácí spotřeby," uvedl Loula.

Nárůst spotřeby nafty byl ovlivněn vývojem ekonomiky a také obavami z nedostatku motorové nafty, například za březen vzrostl zájem o 16 procent. "Nárůst je ovlivněn také náročností řady odvětví na spotřebu motorové nafty, především z důvodů mezinárodní kamionové dopravy a veřejné nákladní tuzemské dopravy pro zajištění zásobování trhu důležitými komoditami," uvedl Loula. Vývoj spotřeby nafty ovlivnilo také omezené první čtvrtletí 2021.

Loula očekává, že v druhém pololetí očekává nižší poptávku po pohonných hmotách vlivem vysokých cen energií, pohonných hmot i potravin. Meziročně by měla ve druhém pololetí spotřeba podle něj stagnovat nebo mírně klesnout. Meziročně za celý rok by mohla spotřeba pohonných hmot vzrůst o jednotky procent.

ČTK
Diskuze (4)

Doporučujeme

20. 9. 2022 07:28
Re: Opět statistický odpad
Přesně tak.
Navic žádné srovnání s předcovidovymi roky. Žádné srovnání s růstem v okolních zemich. Navíc mluví o spotřebě, ale jde o prodeje. Já taky spotřebovávám, ale v číslech ČAPPO se to neprojeví, u české benzinky už jsem přes půl roku netankoval.
Pomůžu si sám. Podle statistik ČAPPO byla treba v květnu prodáno 135 a v červnu 146 milionů litrů benzinu, zatímco v roce 2019 to bylo 148 a 146. Prodeje benzínů tedy spíše mírně klesly a jsou na úrovni ze začátku 90. let U motorové nafty byla v květnu a červnu spotřeba 417 a 455 milionu litrů, zatímco v roce 2019 to bylo 431 a 426. U nafty jde vidět, jak ji ovlivnilo červnové snížení spotřební daně a že až na rok 2020 dlouhodobě roste.
Avatar - Ja Prvni 123
19. 9. 2022 21:37
Dobře vám tak, súvéčkaři...
A bude hůř.
Jak budou ze silnic mizet malá auta a budou nahrazována třítunovými SUV, tak spotřeba půjde nahoru, i při poklesu najetých kilometrů.
Avatar - Mokrous
19. 9. 2022 20:22
Re: Opět statistický odpad
Horší je, že takovýmhle srancům spousta lidí věří a neumí si je přeložit do češtiny.
Avatar - rohYpnol
19. 9. 2022 19:10
Opět statistický odpad
Opět článek a statistický údaj znásilněný tím nejhrubějším způsobem!!!

Víte proč je meziročně vyšší spotřeba??? Protože už není lock down, protože už nejsou zavřené obchody a služby a lidi už nemají home office!!!

To je věda co?!?