Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zelené auto roku a zelená vize roku 2011: Vítězem je 2x BMW

Diskuze (3)
Porota ankety Auto roku Klubu motoristických novinářů udělila také „zelená“ ocenění.

Hlavní cenu Auto roku 2011 v České republice KMN získala Alfa Romeo Giulietta. Odborná porota ale udílela také ceny ve vedlejších kategoriích. Novinkou jsou dvě ocenění Zelené auto roku 2011 a Zelená vize roku 2011.

O titul Zelené auto roku 2011 se mohou ucházet modely, které mají alternativní pohon nebo opatření určená pro snížení spotřeby. Do ankety mohou proto být zařazeny hybridní modely, elektroauta, automobily poháněné palivovými články či spalující vodík, auta s pohonem na zemní plyn, na E85 a tzv. úsporné modely. Těmi se rozumí auta se systémem start-stop, rekuperací brzdné energie, prodlouženými převody, pneumatikami s nízkým valivým odporem apod.

Při posuzování jednotlivých kandidátů se hodnotí především tato hlediska: spotřeba, cena, celková technická konstrukce, funkčnost, plnění ekologických norem, přičemž jedním z kritérií umožňující porovnání vozidel nejrůznějších tříd a kategorií je low constumption for money – nízká spotřeba s ohledem na vynaložené peníze.

Přihlášená auta musí být na českém trhu novinkou v období od října 2009 do prosince 2010. Na rozdíl od Auta roku se může jednat i o facelift nebo modernizaci, při které dojde k zavedení úsporných opatření. Celkem bylo nominováno 26 aut.

To je právě případ vítězného BMW 320d EfficientDynamics Edition. Mnichovské automobilce se u tohoto modelu podařilo snížit kombinovanou spotřebu na 4,1 l/100 km při zachování výkonu 120 kW. 320d EfficientDynamics Edition je díky tomu nejúspornějším BMW a hodnotou kombinované spotřeby se blíží k nejúspornějším modelům nižší střední třídy.

Zelená vize – vítězem také BMW

Podobné zaměření má anketa Zelená vize 2011, která je však určena pro koncepty, automobilové studie a prototypy. Porota vyhlásila první tři místa, vítězem je BMW Vision Efficient Dynamics, druhá skončila Toyota Prius Hybrid Plug-in a třetí Jaguar C-X75.

Diskuze (3)
Avatar - Nerez
10. 12. 2010 17:04
Eko-ceny
Nějaký eko-ceny mě vůbec nezajímají, ať si vyhraje třeba čínskej elektromobil, mě je to fuk.
Avatar - facemotors
10. 12. 2010 13:09
polepy aut
galerie s realizací redesignu a polepu aut
[odkaz]
Avatar - ManInBlack
10. 12. 2010 12:45
Leaf
A Leaf si ani neškrtnul >:D