Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřel Gale Halderman, designér původního Fordu Mustang

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Ve věku 87 let zemřel Gale Halderman, designér původního Fordu Mustang. Smutné datum bude pro milovníky Mustangu nezapomenutelné.

Ford Mustang je ikonou, která se nesmazatelně zapsala do historie automobilového průmyslu. Jeho tvary zná téměř každý, jen někteří pravověrní nadšenci ovšem vědí, kdo je vlastně stvořil. Tou osobou je nedávno zesnulý designér Gale Halderman.

Halderman byl přitom jen jedním z mnoha designérů, kteří v roce 1962 podali svůj nákres do soutěže, ve které automobilka Ford hledala návrhy pro svůj nový sportovní model. Ze soutěže vyšel vítězně Haldermanův návrh, ve kterém můžeme jasně spatřovat i prvky produkčního vozu, což mu nakonec zcela změnilo život.

Gale Halderman se totiž na vývoji Mustangu podílel prakticky od jeho úplných začátků. Od kreslení linek na papíře, přes vytváření hliněného modelu až po sestrojení finálního produkčního vozu v roce 1964. Osobně je tak zodpovědný za vznik jedné z největších ikon automobilové historie.

Jeho kariéra u automobilky Ford trvala dlouhých 40 let, během kterých vystřídal několik pozic. Po úspěšném uvedení Mustangu na trh zůstal ve vedení designového týmu až do začátku sedmdesátých let. V roce 1979 byl pak součástí týmu, který dal světu Mustang třetí generace, známý také jako Fox Body.

Během práce pro Ford navíc působil i jako designový manažer pro designové studio Lincoln-Mercury, kde tým pod jeho vedením stvořil modely Lincoln Mark VII a VIII. V roce 1994 pak Halderman odchází do důchodu.

Ani na odpočinku si však nedává od aut pokoj. Na své farmě v Tipp City (stát Ohio) přestavuje starou kůlnu na malé automobilové muzeum, kde pořádá menší akce a vystavuje nakolik vozidel, na kterých během své kariéry pracoval.

Známý a bezesporu úspěšný designér Gale Halderman prohrál svůj boj s rakovinou 29. dubna ve věku 87 let. Je přitom tragickou shodou náhod, že 29. duben bývá milovníky Foru Mustang označován jako „429 Day“ (z amerického formátu psaní data s měsícem před dnem), což odkazuje na slavný sportovní vůz Ford Mustang Boss 429.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme