Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženy vyhlásily auto roku 2017. Je jím korejský hybrid!

David Bureš
Diskuze (61)
Vedle absolutního vítěze ženy oznámily i vítěze v přidružených kategoriích jako rodinné auto roku, levné auto roku, sportovní auto roku nebo luxusní auto roku.

V reakci na výhradně mužské zastoupení v hodnotící porotě ankety Světové auto roku začaly automobilové novinářky v roce 2009 vyhlašovat vítěze ankety Dámské světové auto roku (Women's World Car of the Year). Vítězným automobilem pro rok 2017 se stal Hyundai Ioniq, model dostupný jako hybrid, plug-in hybrid a elektromobil.

Porota složená z 25 automobilových novinářek z celého světa (žádná česká zástupkyně v ní není) se na Hyundai Ioniq jednoznačně shodla. Porotkyně o něm tvrdí, že se s ním dobře jezdí, je praktické pro potřeby rodin a zajímavě vypadá. S ohledem na svoje ekologické zaměření pak nepřekvapí, že novinářky Ioniq ocenily také jako ekologické auto roku. Loni mimochodem v anketě vyhrál Jaguar F-Pace, o rok dříve Volvo XC90.

„Vítězný automobil prošel pečlivým otestováním 25 porotkyň z 20 různých států, které tvoří porotu Ženského auta roku. Je to demokratický proces a vítězná auta v jednotlivých kategoriích i celkový vítěz musí opravdu vynikat,“ říká k výsledkům předsedkyně poroty Sandy Myhreová z Nového Zélandu.

Porota hlasuje o vítězi podle ženských kritérií pro výběr auta. Důraz je tedy kladen hlavně na bezpečnost, poměr ceny a výbavy, vzhled nebo úložné prostory. Hodnocena je i snadnost převozu dětí, snadnost řízení nebo sex appeal. Přestože porotkyně mají s automobily dlouhodobé zkušenosti a mnohé se zúčastnily také automobilových závodů, rychlost nebo výkon aut je v této anketě upozaděn.

Hodnocení probíhá tak, že každému automobilu porotkyně udělí určitý počet bodů. Hlasování je tajné, přičemž body sčítá mezinárodní auditorská společnost Grant Thornton v její kanceláři v novozélandském Aucklandu. Prvotní seznam nominovaných aut letos činil 420 aut, který byl posléze zúžen na 60 automobilů, z nichž se vybíral vítěz.

Podle komise měla letos velkou šanci na vítězství také Mazda CX-5, která nakonec získala cenu rodinného auta roku, v němž nakonec překonala v Nošovicích vyráběné Hyundai i30. Mezi levnými auty (budget car) vyhrál Ford Fiesta před Kiou Rio a Citroënem C3. V kategorii SUV/crossover se z vítězství radoval Peugeot 3008 (mimochodem evropské Auto roku 2017), mezi luxusními vozy vyhrálo BMW 5, zatímco nejlepším sportovním automobilem se stala Honda Civic Type R, když porazila Mazdu MX-5 RF a BMW M2.

Ženy mimochodem vybraly také vysněné auto roku, tedy automobil, který by rády vlastnily. Jestli stereotypně tipujete nějaký módní crossover nebo rodinné MPV, budete možná překvapeni, vítězem se totiž stal McLaren 720S. Překonal taková auta jako Aston Martin DB11, Ferrari Portofino nebo Maserati Levante.

David Bureš
Diskuze (61)
Avatar - praděda7
18. 11. 2017 22:24
Re: Ženské
Tož ty si ten druhej? No potěš pán Bůh....
Avatar - praděda7
18. 11. 2017 22:20
Re: A co mužské auto roku?
Nerad prohráváš, co?
18. 11. 2017 21:53
Re: Ženské
Dnes sa nám tu intelektuálne obnažuješ, už by aj stačilo. >:D
18. 11. 2017 20:56
Re: Dobrá voľba
No jo, vývoj nezastavíš. Ioniq na rozdíl od současného Leafu vypada jako normální auto a ne jak rozšláplá žába >:D :yes:
Avatar - _Karel_
18. 11. 2017 20:51
Re: A co mužské auto roku?
Za prvé jsem nic nepsal o tom, kdy vyhrál Mustang. Že to bylo před dvěma lety je úplně jedno. Mustang vyhrál gay auto roku.
A za druhé se asi radši budu držet dál od lidí jako seš ty.