Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Airbag pro chodce vyhlášen Technickou inovací roku 2013

Diskuze (12)
Volvo získalo díky revolučnímu způsobu ochrany chodců při srážce s autem ocenění za technickou inovaci.

Technickou inovaci roku 2013, která je doprovodnou anketou Auta roku v ČR, vyhrálo Volvo se svým airbagem pro chodce. Tento unikátní airbag získal ocenění v konkurenci dalších zajímavých technických novinek: trojitě přeplňovaného motoru BMW M50d, rekuperace energie Mazda i-Eloop, Fordova airbagu v bezpečnostním pásu, systému Ford Easy Access u MPV B-Max a další inovaci Volva – balíčku bezpečnostní elektroniky Collision Mitigation System.

Čím se vyznačuje oceněná inovace? Volvo V40 má pod kapotou motoru uložen systém s airbagem. Ten v rychlostech 20 až 50 km/h, kdy dochází k 75 % všech střetů s chodci, detekuje náraz do chodce. Pro lepší ochranu jeho hlavy nadzdvihne kapotu, vystřelený airbag zakryje sloupky čelního skla.

Svoji účinnost tento airbag už prokázal i v praxi. V hodnocení Euro NCAP získalo Volvo vysoce nadstandardní hodnocení 88 % za ochranu chodců, přičemž dílčí hodnocení střetu v oblasti hlavy chodce znamená zisk plného počtu bodů – poprvé v historii standardizovaných crash testů.

Diskuze (12)
20. 1. 2013 02:53
Vsadím se,
že se toho nesmyslu chytne EU a tak v roce 2017 to bude povinná výbava všech aut... ;-\ Na výsledcích crash testů se tento airbag asi taky projeví hodně kladně, takže se teď výrobci začnou předhánět a budou to nasazovat všichni.
18. 1. 2013 22:23
A co výhled?
Problém vidím v tom, že sražením chodce (nebo divoké zvěře) často nehoda nekončí a je nutné provédst další "úhybný" manévr, abych nesrazil například dalšího chodce/zvěř, nevletěl tam kam nechci nebo abych zajel ke kraji vozovky atd.. Při představě, že mi na úzké lesní cestě v 50km/h při nabrání první srnky z 10 ve stádu Volvo zakryje výhled airbagem mě mrazí po zádech.. :no:
Avatar - PeterLuk
17. 1. 2013 22:45
Dúfam...
...že keď už je to inovácia roku, tak je to aj vyskúšané. Naostro, samozrejme! >:-[]
17. 1. 2013 22:29
Re: Zajímavé
Ale ne každému to připadalo jako smysluplné vynaložení financí. :-)
17. 1. 2013 22:28
Re: Docela
>:D