Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST DS 3 Performance je pořádně nabroušená pila. Konkurenti, zbystřete! (+video)

Jan Mička
Diskuze (24)
DS 3 Performance je nástupcem Citroënu DS3 Racing, všechny důležité prvky však byly přepracovávány. Ve Francii jsme vyzkoušeli také standardní provedení s novými motory.

Vzpomínáte si na Citroën DS3 Racing? Ostrý bonbónek pro kluky i holky se začal prodávat v září roku 2010, základní cena byla stanovena na 29.990 eur (tehdy asi 750.000 Kč) a mělo vzniknout pouze tisíc exemplářů uzavřenou karoserií (od ledna 2014 šlo do prodeje ještě 400 kabrioletů). Tohle auto je už minulostí, a přestože bylo opravdu rychlé, mělo pár vad na kráse – chyběl například samosvorný diferenciál, lepší mohlo být řazení i řízení, a někomu mohla vadit až přehnaná snaha šokovat na první pohled vnějším a vnitřním vzhledem. Prim tehdy hrál skutečný karbon a křiklavě oranžová barva, ve které byla vyvedena například přístrojová deska, kola, střecha, vnější zpětná zrcátka nebo maska chladiče. Zkrátka nic pro introverty.

Jenže dneska už je všechno jinak a nemám nyní na mysli jenom přerod Citroënů DS v luxusní vozy DS 3, DS 4 a DS 5. Nástupce ostrého Racingu nese název Performance a dostal techniku, o které se předchůdci ani nesnilo. Pravda, s cenou 804.900 Kč je trochu dražší než dříve (v ceně je i servisní smlouva IdealDrive na 5 let či 100.000 ujetých kilometrů, neřešíte například základní servis), rozdíl ale dokáže vyvážit výrazně lepšími jízdními vlastnost a za jeho úhlavního konkurenta, Mini John Cooper Works, zaplatíte o 10.200 Kč více. Při cenách převyšujících tři čtvrtě milionu korun je to sice „pakatel“, v době uvedení na český trh ale bylo DS3 Racing ještě o 30.000 Kč dražší než JCW.

A v čem je tedy DS 3 Performance tak jiná? Především už nejde o limitovanou edici, šestnáctistovka THP má 153 kW a 300 N.m (o 1 kW a 25 N.m více než u DS3 Racing), a mezi předními koly pracuje samosvorný diferenciál Torsen použitý například u Peugeotu 208 GTi by Peugeot Sport. Zcela jiné jsou tlumiče, pružiny, uložení předních ramen, sbíhavost a odklon předních kol, a o kontakt s vozovkou se starají lepivé pneumatiky Michelin Pilot Super Sport 205/40 ZR18. Ve srovnání se standardními „dé-esy“ vůz sedí o 15 milimetrů blíže k vozovce, má širší rozchod kol (o 26 milimetrů a 15 milimetrů vzadu) a krocení sportovního potenciálu mají na starosti brzdy s kotouči o průměru 323 milimetrů vpředu a 249 milimetry vzadu.

Video se připravuje ...

O sladění celku se postarala divize DS Performance a došlo také na zahalení do slušivého, avšak nikterak agresivního kabátku. Pokud pomineme speciální osmnáctipalcová kola, rozdíly oproti standardním verzím DS 3 hledejme hlavně ve spodní části předního nárazníku, jehož splitter plynule navazuje na lemy blatníků. Jde v podstatě o relativně nenápadné auto, které například ve Švýcarsku, kde se prohání spousta podobně střižených hatchbacků, docela snadno přehlédnete.

Jde o ryze sportovní náčiní, ne jenom nadopovanou běžnou verzi, a tomu je uzpůsoben také interiér. Sedíte v perfektních sportovních sedačkách s výrazným, avšak trochu měkčím bočním vedením (především stehna by mohla podržet lépe), volant si můžete přisunout téměř k hrudníku, a páka manuální převodovky s kulatou hlavicí už snad nemohla být umístěná lépe. Řízení je o něco tužší než ve standardní DS 3 a podobný pocit jsem měl také z nastavení ovládacích sil pedálů, ale to je jenom dobře. V kokpitu není nic, co by jakkoliv rozrušovalo řidičovu pozornost, stačilo tedy vypnout stabilizační systém (jediným stisknutím tlačítka!) a mohli jsme vyrazit vstříc klikatým okreskám ucpanými ulicemi Saint Tropez.

První překvapení přichází velmi brzy – tohle auto není při běžné jízdě nikterak agresivní, a přestože má citelně „utažený“ podvozek, ve skutečnosti je docela pohodlné. Nebýt příjemného „brumlání“ sportovního výfuku a kamínků katapultovaných lepivými pneumatikami do podběhů kol, byla by jízda srovnatelná s kdejakým ostřejším hatchbackem. Přepínač pro nastavení jízdních režimů byste tady hledali marně a díky poddajné šestnáctistovce v podstatě ani není potřeba. Výkonu 153 kW dosahuje v 6000 otáčkách za minutu a dokonce i točivý moment 300 N.m je položen v relativně vysokých třech tisících otáčkách, s podřazením se ale motor nadechuje pouze s minimální prodlevou a za příjemného mechanického barytonu ze sebe vydává to nejlepší. Krásně odpovídá na sešlápnutí pedálu plynu – skoro jako by se mu podařilo odbourat vnitřní mechanické odpory.

Okreska jenom pro nás!

Kdybychom ale jezdili pouze rovně nebo se „belhali“ příměstských provozem, nepoznali bychom jednu z hlavních předností DS 3 Performance – schopnost doslova požírat zatáčky. K tomuto účelu si pro nás automobilka připravila dvanáctikilometrový úsek plný úzkých „vracáků“, dlouhých rovinek s horizonty a čas od času i malým překvapením v podobě vody tekoucí napříč jízdním pásem. Nepovažuji se za nijak nadprůměrně zdatného řidiče, s autem jsem se ale okamžitě sžil a ovládal jej, jako by mi už před tím nějakou dobu patřilo.

Obrovský přínos v podobě samosvorného diferenciálu byl znát hned v první zatáčce, divize DS Performance si ale pohrála také s posilovačem řízení, který sám o sobě dokáže eliminovat tahání za volant a horlivé stáčení auta ke středu oblouku. Aby to bylo názornější: když se například posadíte do Seatu Leon Cupra 280 (má elektronicky řízený lamelový diferenciál VAQ) a budete se snažit rychle projet zatáčku, řízení vás do ní doslova „natlačí“ a vy si pak za volantem připadáte trochu zbyteční. A přesně tento pocit DS 3 zcela odbourává. Vliv diferenciálu z pozice řidiče vlastně cítíte pouze podle dokonalé trakce vnitřního předního kola (při nadlehčení se neprotáčí v oblaku kouře jako u DS3 Racing), při volbě stopy se s autem nemusíte prát, a na výjezdech ze zatáček nemá pod plynem tendence hrnout se přes vnější přední kolo. Perfektní hračka!

Samostatnou kapitolou je perfektně vyvážený podvozek – dostatečně pohodlný pro běžnou jízdu, ale nekompromisní na okreskách. Hlavní přínos nevidím pouze v tužších tlumičích a pružinách, ale především v novém uložení ramen. Díky tomu totiž auto filtruje i menší nerovnosti, které by jinak kola pouze „přeskočily“, a dokáže zdařile eliminovat příčné zrychlení. Příkladem budiž místo, kde se silnice za horizontem lámala do vlásenky a karoserie se lehce nadnesla. DS 3 nehnula ani brvou a kopírovala přesně zvolenou stopu bez ztráty stability.

Spojení podvozku s karoserií je neskutečně tuhé a naprosto odpadá pocit „rozevlátosti“ na brzdách - záď se jenom lehce odsadí a hezky pomůže přídi stočit se do oblouku. Tak vyvážený celek v dnešní době nabídne pouze Mini Cooper S, případně přepracované a o dost silnější JCW. Například takový Peugeot 208 GTi působí v podobných situacích trochu gumově a u Fiesty ST je hodně znát vliv vektorování točivého momentu, konkrétně tyto dva vozy ale zase DS 3 Performance jednoznačně deklasují základní cenou.

Záznam z jízdy po uzavřené okresce (s kolegou jsme se v půlce vystřídali) můžete vidět v přiloženém videu, přičemž uslyšíte i pár bezprostředních poznámek k chování vozu. Úplně nejhezčí na něj ta verva, se kterou doslova požírá zatáčky a dělá přesně to, co od něj řidič očekává. U motoru nelze hovořit o „turbodíře“, ale spíše pouze takové „dírce“ v jinak plynulém zátahu až k šesti tisícům otáček. Výrazně se také zlepšilo řazení, byť na kulisy Fiesty ST a Cooperu S přesností ještě trochu ztrácí. Pozitivní výsledný dojem je ale v každém případě zásluha také nových lepivých pneumatik a ostrých, perfektně dávkovatelných brzd. Na šesti kilometrech stihlo tohle duo tak akorát zahřát a fungovalo naprosto božsky. Jak to bude s životností, však odhadnout nedokážu.

DS 3 Performance Black Special – srovnání s vybranými ostrými hatchbacky
Model DS 3 Performance Ford Fiesta ST Mini John Cooper Works Peugeot 208 Gti
Motor 1.6 THP 208 1.6 EcoBoost 2.0 Turbo 1.6 THP
Zdvihový objem [cm3] 1598 1596 1998 1598
Válce/ventily 4/4 4/4 4/4 4/4
Největší výkon [kW/min] 153/6000 134/5700 170/5200-6000 153/6000
Točivý moment [N.m/min] 300/3000 240/1600-5000 320/1250-4800 300/3000
Převodovka 6M 6M 6M 6M
Max. rychlost [km/h] 230 220 246 230
Zrychlení 0-100 km/h [s] 6,5 6,9 6,3 6,5
Komb. spotřeba [l/100 km] 5,4 5,9 6,7 5,4
Základní cena [Kč] 804.900 459.900 815.100 536.700

V galerii najdete vedle tmavých DS 3 Performance také snímky zlatého vozu se záhadnými plaketami B.R.M. na bocích a zádi. Jedná se o edici devětatřiceti exemplářů, která vznikla na oslavu 390.000 prodaných DS 3 od začátku výroby do konce loňského roku. Jde o opravdovou specialitu, ke které dostanete také luxusní náramkové hodinky od francouzské firmy B.R.M. Zajímavostí je, že barva hodinek odpovídá laku karoserie každého z vozů. Nejde ale o nic levného – DS 3 Performance B.R.M. stojí 36.000 eur, což je v přepočtu něco málo přes 973.000 Kč.

DS 3 + PureTech = Bingo!

Ve Francii jsme krátce vyzkoušeli také DS 3 s motory PureTech, které v nabídce nahradily starší atmosférické čtyřválce VTi o objemech 1,4 a 1,6 litru. Přeplňovaná dvanáctistovka ještě nemá pod kapotami vozů koncernu PSA takovou tradici, avšak kde může, tam boduje. Za mimořádně povedenou považujeme verzi s 96 kilowatty, kterou jsme předloni testovali v Citroënu C4, a přestože v české nabídce DS 3 zatím nefiguruje, později by všechno mohlo být úplně jinak.

Nejprve usedáme do DS 3 1.2 PureTech 110 (81 kW, 205 N.m) vybavené novou šestistupňovou automatickou převodovkou. Oproti šestistupňovému manuálu, který je pro tento motor standardem, si připlatíte 48.000 korun, takhle volba se vám však vyplatí. Nejde ani tak o to, že by se nám v DS 3 nechtělo řadit, ale především díky příjemnému sladění motoru s převodovkou. Ta se, jak je už v dnešní době zvykem, snaží udržovat co nejnižší otáčky (při ustálené jízdě zpravidla okolo 2.500 min-1) a nikde nenajdete sportovní režim, který by upravil průběh řazení, ničemu to ale nevadí. Právě ve středním pásmu je totiž motoru nejlépe, na sešlápnutí plynu odpovídá rychle a bez reptání, a většinu času je i překvapivě tichý. Převodovka svou práci nemaskuje přehnaným prokluzováním měniče momentu, při popojíždění v kolonách ale necuká a nechává déle zařazenou jedničku. Zkrátka na pohodu.

Výkon 110 koní je pro auto o velikosti a hmotnosti tak akorát, přičemž na dynamiku jsme si nemohli stěžovat ani při tříčlenném obsazení. Verze s 96 kW ale měla ještě o něco lepší jiskru. Jednak byla pod kapotou ještě méně slyšet a na volnoběh se dokonce méně chvěla, ale manuální převodovka dostala kratší rychlosti a díky tomu se lépe moduloval výkon. Takto vybavená DS 3 je už hodně čiperná a snad i dokonce lepší než s minulým 1.6 THP o výkonu 115 kW (nyní má 121 kW). Lehounký motoru není na přední nápravě skoro vůbec cítit a během jízdy snadno získáte pocit, jako by byl vůz postaven jemu přesně na míru. Navíc ani spotřeba nebyla zlá – při dynamičtější jízdě jsme jezdili za slabých osm litrů, což bylo asi o půl více, než v případě slabší varianty se 81 kW. Vzhledem ke kopcovitému charakteru testovací trati a tříčlenné posádce je to paráda!

Pokud bychom se měli rozhodovat pouze na základě jízdních vlastností, je vcelku jedno, jakou verzi přeplňovaného motoru PureTech zvolíte, protože vždy zaznamenáte citelný posun kupředu. Podobně jako v případě DS 3 Performance se totiž zapracovalo na přesnosti řízení a řazení, a především nastavení podvozku. Kdepak, tohle už není auto s tuhým podvozkem a necitlivým řízením okolo středové polohy volantu, kterým bylo dříve. O sportovnějším nastavení sice stále nemůže být pochyb, ani v nejmenším se však nedá říci, že by byla jízda na sedmnáctipalcových kolech (větší se do standardní nabídky nedostala) uskákaná, nepohodlná nebo hlučná. O nerovnostech se dozvídáte pouze informativním způsobem a tu a tam cítíte i kousek zpětné vazby ve volantu. Zkrátka stylové auto pro běžné denní ježdění, se kterým si po práci užijete i trochu legrace.

Kdy a za kolik?

Ceník nové DS 3, jakožto i ostré verze Performance Black Special, platí od 1. března, vozy je již tedy možné objednat. Nejlevněji možnost představuje atmosférický tříválec PureTech 82 v linii Be Chic za 404.900 Kč, přičemž standardní výbava je veskrze bohatá. Dostanete například šest airbagů, tempomat s omezovačem, rychlosti, sportovní podvozek, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, elektricky ovládaná okna i zrcátka, manuální klimatizaci nebo litá šestnáctipalcová kola.

Osobně bych se ale podíval o úroveň výš. Za 480.900 Kč totiž dostanete přeplňovaný tříválec PureTech 110 v linii So Chic, ve které jsou již ve standardu světlomety DS LED Vision (mají je vozy na snímcích, pro Be Chic za 30.000 Kč), zadní diodové svítilny (pro Be Chic za 7.000 Kč), nebo lepší rádio s bluetooth handsfree a USB konektivitou.

Podle informací českého zastoupení jsou již testovací vozy s novými benzinovými motory objednány do výroby, první velký redakční test bychom tedy mohli přinést zhruba v květnu.

DS 3 – technická data a české ceny
Motor 1.2 PureTech 82 1.2 PureTech 110 1.2 PureTech 130 1.6 THP 165 1.6 BlueHDi 100 1.6 BlueHDi 120
Zdvihový objem [cm3] 1199 1199 1199 1598 1560 1560
Válce/ventily 3/4 3/4 3/4 4/4 4/4 4/4
Největší výkon [kW/min] 60/5750 81/5500 96/5500 121/6000 73/3750 88/3500
Točivý moment [N.m/min] 118/2750 205/1500 230/1750 240/1400 254/1750 285/1750
Převodovka 5M 5M (6A) 6M 6M 5M 6M
Max. rychlost [km/h] 174 190 (188) 204 218 189 190
Zrychlení 0-100 km/h [s] 12,3 9,6 (9,9) - 7,5 10,8 9,3
Komb. spotřeba [l/100 km] 4,6 4,3 (4,6) 4,3 5,6 3,4 3,6
Cena Be Chick [Kč] 404.900 - V ČR není k dispozici - - -
Cena So Chic [Kč] - 480.900 V ČR není k dispozici - 524.900 -
Cena Sport Chic [Kč] - - V ČR není k dispozici 596.900 - 605.900
Jan Mička
Diskuze (24)
Avatar - donPedro
21. 3. 2016 12:56
Re: Luxusní okreska
:yes: :-)
21. 3. 2016 12:07
Re: Luxusní okreska
Dobré je to i na druhou stranu Vrbno pod pradědem - Videlský kříž.
Na Jesenicku máme pěkných cest spoustu.

Tady je můj favorit.
[odkaz]

úsek branná - staré město - užší cesta hodně zatáček
Staré město - Hanušovice - široká údolím potoka - místy dlouhé rovinky a táhlé zatáčky
Hanušovice - Habartice - Branná - hodně úzká silnice s minimem provozu. Vede po hřebeni, takže krásné výhledy ...

doporučuji všem .... zejména v zimě ( Subaru ) :-)
H
Avatar - Hammunasakra
21. 3. 2016 10:49
Re: Luxusní okreska
:yes: :yes: :-)
Avatar - donPedro
21. 3. 2016 10:21
Luxusní okreska
Tož hodnocení automobilu ponechám protentokráte stranou, ovšem ta okreska je naprosto luxusní, silnice přesně podle mého gusta, místy tak trochu připomínající mou oblíbenou Vrbno pod Pradědem - Bruntál :yes: Na takovéhle klikatici si to člověk náležitě užívá, s úsměvem přes celý meziuší :-) Tož tak.
21. 3. 2016 09:05
Leštěné sklo
Jednou jsem šel do obchodu zvaném Swarowski. Hledal jsem nějaký dárek a přes výlohu mě cosi zaujalo. Po tom co jsem zjistil, že se jedná o leštěné sklo za bratru 8000,- Kč nevalné kvality a zpracování ( sériovka ) vykašlal jsem se na to.
A tohle mi tak nějak připadá tak nějak podobné. Proč bych si kupoval leštěné sklo v podobě citroenu DS3 za 800 000, když mohu mít diamant za 1000 000 v podobě subaru STI a nebo kus ryzího zlata v podobě nějaké ameriky ( Mustang/Camaro ). I kdybych si půjčit těch 200 000 z židovské baky.
A pro ty kdo chtějí bižu je tady renault RS/Golf GTI apod. Cena citroenu je naprosto mimo ...

Citroen by se měl soustředit na to co dělá dobře ... a ne na to co už mu nějaký ten pátek vůbec nejde.