Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Exagon Furtive-eGT v sériové podobě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Francouzská značka Exagon Motors hodlá v Londýně představit svůj sportovní elektromobil Furtive-eGT v konečném provedení, v němž mají první vozy zamířit ke svým majitelům.

Sportovní elektřinou poháněné kupé Exagon Furtive-eGT představila francouzská společnost Exagon Engineering jako první projekt své divize Exagon Motors na autosalonu v Paříži v roce 2010.

Od té doby probíhá vývoj vozu pro sériovou výrobu a Exagon Motors dává o svém projektu čas od času vědět prostřednictvím nejrůznějších akcí. Díky tomu se v Exagonu Furtive-eGT projela v roce 2012 i Sabine Schmitz, německá specialistka na Nürburgring. Širší veřejnost měla možnost si prohlédnout toto kupé na loňském autosalonu v Ženevě.

Nyní hodlá francouzská společnost představit již finální provedení, které zamíří do výroby. Základem necelého 4,5 m dlouhého kupé je skelet, v jehož konstrukci je v hojné míře využito kompozitních materiálů, díky nimž je jeho hmotnost údajně pouhých 124 kg.

K pohonu 2+2-místného kupé slouží dvojice elektromotorů Siemens s celkovým výkonem 296 kW (402 k) a točivým momentem 516 N.m. Prostřednictvím třístupňové robotizované převodovky jsou roztáčena kola zadní nápravy.

Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládne Exagon Furtive-eGT za 3,5 s. Jeho maximální rychlost je omezena na 250 km/h, ale bez omezovače je schopno dosáhnout rychlosti 287 km/h.

Li-Ion akumulátory s kapacitou 53 kWh mají při ukázněném stylu cestování poskytovat dojezd přes 310 km. Na přání bude vedle čistě elektrické verze i provedení s blíže nespecifikovaným spalovacím motorem ve funkci generátoru, umožňujícím prodloužení dojezdu až na zhruba 735 km.

Společnost Exagon Motors ještě před premiérou produkčního modelu uvádí, že již nyní eviduje objednávky prakticky z celého světa. Představení kupé Exagon Furtive-eGT v jeho sériové podobě se má odehrát na akci Salute to Style pořádané od 16. do 19. července v londýnském Hurlingham Clubu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - petr164
11. 7. 2014 10:41
Bomba
Kdy se na něco podobného zmůže bella Italia? Tenhle frantík, pokud se potvrdí technická a provozní data, dává hluboký smysl svým řešením a současně přitahuje pozornost ladnými a vyváženými proporcemi.
11. 7. 2014 07:07
mitsubishi
Vidím tam inšpiráciu Mitsubishi Eclypse
Avatar - Misanick
10. 7. 2014 20:39
Frantík
Čekám, že sem zase nějaký odborník napíše, že by si od Frantíků koupil jedině víno nebo sýr, ale nikdy elektromobil >:D >:D >:D .