Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Fascinace: Legendární Škoda 1000 MB slaví padesátiny (+video)

Aleš Jungmann
Diskuze (46)
Jeden z nejvíce přelomových modelů mladoboleslavské automobilky byl poprvé představen přesně před půlstoletím, 21. března 1964.

Už ve druhé polovině padesátých let se v konstrukčních kancelářích začalo přemýšlet o nástupci první Octavie. Po poměrně dlouhém procesu (ono ne všechno, co se vymyslelo, šlo bez dovozových dílů v tehdejším Československu vyrábět) bylo rozhodnuto, že nové auto bude značně přelomové a že se bude vyrábět ve zbrusu nové továrně.

Poprvé byla použita koncepce „vše vzadu“, tedy motor vzadu a zadní pohon. Tak to měly ikony té doby, například slavný Renault 8, se kterým ji tehdejší československý tisk rád srovnával. Zatímco většina západních automobilek tuto koncepci po čase zase opustila, v Mladé Boleslavi se dožila pádu komunismu. Z dnešního pohledu se zdá až neuvěřitelné, že chalupářský národ, jakým Češi bezesporu byli a stále jsou, se po konci výroby Octavie Combi (1971) obešel po více než dvacet let bez dnes tolik vyhledávané užitnější verze od Škodovky. On se samozřejmě bohužel musel obejít, protože koncepce s motorem vzadu není k této variantě vůbec vhodná.

Video se připravuje ...

Tisícovka zblízka

Máme před sebou Škodovku s najetými osmi tisíci kilometry. V podstatě tak jde o klasické „testovací auto“, s jakými se potkáváme dnes a denně, nebo ne?

Jistěže ne, ba právě naopak! Na portálu Auto.cz testujeme auta už více než šestnáct let, nicméně automobil z roku 1966 (navíc díky péči mladoboleslavského muzea v tak skvělé kondici) je téměř jistě na těchto stránkách unikátem. Protože historii tohoto modelu obsáhle zpracoval kolega Dragoun ve článku Škoda 1000 MB – Mladoboleslavský průkopník, můžeme se zaměřit čistě na to, jak se s 1000 MB jezdí.

Po otevření tenoučkých, lehkých dveří se pohodlně usadíme na bohatě polstrovaných sedadlech. Z pohledu dnešního řidiče nabízejí sedáky s péry uvnitř ani v luxusní třídě nevídaný komfort, bezpečnost při nárazu zezadu je však kvůli absenci hlavových opěrek výrazně nižší a o nějakém bočním vedení těla v zatáčce si můžete nechat jenom zdát. Na druhou stranu, kdo tehdy potřeboval boční vedení, když limity podvozku byly výrazně níže než u dnešních automobilů?

skoda ceskytrh jizdnidojmy predstavujeme skoda ceskytrh jizdnidojmy predstavujeme

Místa na předních i zadních sedadlech je překvapivě dostatek a to i při nevelké šířce 1.620 mm: důvodem je samozřejmě minimum „zbytečností“, jako jsou odkládací schránky, a příkladné obestavění prostoru samonosnou ocelovou karoserií. Výhled do všech směrů je díky tenkým sloupkům a bohatému zasklení v podstatě dokonalý, řidič navíc vidí téměř celou kapotu a díky vystouplým světlometům ví přesně, kde předek vozu končí.

skoda ceskytrh jizdnidojmy predstavujeme skoda ceskytrh jizdnidojmy predstavujeme Řadicí páka, tedy spíše tenká páčka zakončená malou hlavicí, ční nad lehce zvýšeným středovým tunelem zhruba do výše hran předních sedáků. Dnes je ergonomie řazení rozhodně lepší, řadičky jsou mnohem lépe po ruce a (většinou) se také dobře drží. Na chod páky v kulise je třeba dát si trochu pozor, nicméně pocit křehké mechaniky vám stejně nedovolí sázet tam jednotlivé rychlosti stejným tempem jako normálně. Když na to při řazení z jedničky na dvojku zapomenete, první stupeň vytočíte a třeba ve snaze co nejrychleji projet křižovatkou jste příliš zbrklí, vyčte vám to převodovka zachroupáním ozubených kol. Zkušenější majitelé to dobře věděli a učili se před dvojku dávat účinné meziplyny.

Litrový čtyřválec o výkonu 35 kW (dle SAE) naskakuje téměř okamžitě i bez sytiče, je evidentně i po letech ve skvělé kondici. Z dnešního pohledu by ani tak nevadil jeho nižší výkon, při pouhých osmi metrácích hmotnosti, jako nepěkná vlastnost chcípnout na volnoběh. Pokud jste po vyřazení během nějakých dvou, tří sekund nezačali lechtat pedál plynu, auto nemilosrdně zdechlo. Po seřízení embéčko předlo jako kočička, jenže za nějakou dobu se zase něco rozklížilo a vy jste museli vytáhnout nářadíčko a trochu si s motorem pohrát.

Při rozjezdu opatrně se spojkou, když jí pustíte moc brzo motor zhasne, na druhou stranu když přidáte více plynu a pouštíte příliš láskyplně, může začít prokluzovat. Chce to zkrátka cit a moc se s tím nepárat, protože spojka zabírá na poměrně krátké dráze.

Maximální rychlost 125 km/h jsme raději nezkoušeli, ostatně chyběla nám k tomu vylepená dálniční známka. Autu nejvíce svědčí příjemná cestovní devadesátka, kdy má motor na čtyřku už dostatek síly a přitom se ještě netrápí ve vyšších otáčkách, které mu z dlouhodobého hlediska nesvědčí. Vesnicemi je ideální projíždět při rychlosti 50 km/h na trojku.

skoda ceskytrh jizdnidojmy predstavujeme skoda ceskytrh jizdnidojmy predstavujeme

Kombinace pneumatik s vysokými, měkkými bočnicemi a pohodlnými odpérovanými sedadly znamená, že ve Škodě 1000 MB je cesta bez přehánění komfortnější, než v těch nejlepších dnešních vozech. Daní je pochopitelně velmi slabé držení stopy v zatáčkách, na druhou stranu možnost auto těžké na zadek „utrhnout“ i s takto nízkým výkonem jistě kvitovala řada mladých drifterů, kteří vůz zdědili po prarodičích.

Na měkký chod brzdového pedálu a vláčný nástup bubnových brzd si rychle zvyknete a začnete si v dnešním provozu nechávat mnohem větší rozestup. Když na to zapomenete, nezbude vám nic jiného než zoufale brzdit i očima, protože schopnosti dnešních aut a jejich kotoučových brzd jsou úplně někde jinde. Podobné je to s citlivostí brzdového pedálu, kdy v 1000 MB, když chcete rázněji zabrzdit, musíte také rázněji šlápnout. Po přesednutí do moderního auta jsme pak ještě další půlhodinu při každém přibrzdění nechtěně pověsili spolujezdce do pásů. Stejně oldschoolové je také řízení.

Použité šnekové řízení bylo technicky podprůměrné už tehdy, příjemnější a přesnější řízení hřebenové dostala až Škoda 105/120/125. Tenoučký plastový volant o velkém průměru nepřenáší v podstatě žádné vjemy, takže to, co dělají přední kola, jenom tušíte. Po letech v provozu se v něm navíc začaly zvětšovat vůle a vy jste nebohou škodověnku s hrůzou v očích udržovali v přímém směru neustálým natáčením volantu sem a tam.

skoda ceskytrh jizdnidojmy predstavujeme skoda ceskytrh jizdnidojmy predstavujeme

To u našeho zánovního kousku naštěstí nehrozilo, odezva řízení je sice poněkud mdlá, avšak na druhou stranu alespoň není řízení přehnaně lehké, podobně jako u brzd ani zde žádný posilovač nenajdete. Spotřeba nebyla z dnešního pohledu nikterak malá; auto s maximální rychlostí nižší než je dnešní dálniční limit jezdilo zhruba za osm litrů benzinu. Zajímavostí je nádrž na 32 litrů umístěná vpředu, čemuž odpovídá také hrdlo v pravém předním tubusu světlometu. Je vtipně schované pod ozdobným víčkem se symbolem automobilky; okřídleným šípem.

Co zůstává dodnes, je pýcha tehdejšího průmyslu na auto, které se opravdu mohlo srovnávat s tím nejlepším, co bylo na světových trzích k dostání. Navíc šlo o designérsky velmi povedený kousek, na který je radost podívat. Nepřekvapí proto, že ve velmi dobrém stavu se dnes jako veteráni prodávají za stovky tisíc korun. V současné době je z celkem 443.000 vyrobených vozů (více než polovina byla určena na export) u nás přihlášeno na značkách již pouze 16.000 embéček. Tak zkuste prohledat dědečkovu stodolu, třeba tam na vás jedna Škoda 1000 MB čeká. Zvláště pokud to bude dvoudveřová verze MBX, máte veterána jako víno...

skoda ceskytrh jizdnidojmy predstavujeme skoda ceskytrh jizdnidojmy predstavujeme


Aleš Jungmann
Diskuze (46)
13. 6. 2014 07:21
Re: Patřila k tomu nejlepšímu?
Lze ji srovnávat s dobovou konkurencí. Třeba Renult 4, R 8, Citroen AMI-6, Trabant 601, Wartburg, Simca a nebo treba Ford Triumph. Více v odkazu [odkaz]
;-)
13. 6. 2014 07:18
Tisícovka v provnání s konkurencí
Škodovka svou "tisícovku" předváděla také na autosalonech v Paříži a Ženevě. S jakou se tam musela Škoda 1000 MB potýkat konkurencí? A byla taky tak oslavovaná, jako doma? Čtěte v 2. dílu mého seriálu o tisícovce [odkaz]
22. 3. 2014 14:53
Re: Patřila k tomu nejlepšímu?
Jo, to auto se strasne precenuje. Srovnani s jinymi auty mluvi za vse. V tom clanku, nebo spis inzerci, kde jsou shrnuty nejzajimavejsi nabidky je to MBXko a potom dva soudobe mercedesy. Vice rikat netreba. MBcko byla zastarala a reznouci komunisticka kraksna. Mozna postavila Ceskoslovensko na kola, mozna byla pro spoustu lidi zhmotnenim snu, mozna nekomu dodnes verne slouzi, ale na jejich obektivnich kvalitach to nic nemeni.
22. 3. 2014 14:37
Re: Patřila k tomu nejlepšímu?
Rozdíl a to zcela zásadní je v počtu vyrobených kusů Alfa ca. 14.500, MBX dokupy 2.500ks.
Jinak v té době VW vyráběl brouka a Type3, NSU byla ještě existující značka (Prinz4), s těmi srovnávejte.
22. 3. 2014 13:56
Re: EMBÉČKO
Staré, ale dobré. Už som to čítal viackrát, a už si to predtým niekde písal aj na ACZ...
Tak trochu nostalgia, za ktorou nám nie je ľúto...