Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus EV: Elektro-Focus přijde v roce 2011 s lithiovými akumulátory

Dariusz Szynder
Diskuze (9)
Americký Ford oznámil, že dodavatelem lithium-iontových baterií pro elektrickou verzi nové generace modelu Focus bude firma Compact Power, Inc. Při této příležitosti upřesnil, že se auto dostane na americký trh už v roce 2011.

Compact Power a její mateřská společnost LG Chem byly vybrány jako dodavatel baterií pro plně elektrický Ford Focus EV díky svým zkušenostem ve výrobě pokročilých plochých lithium-iontových článků, bateriových modulů chlazených tekutinou a řídících systému bateriových článků.

Z počátku budou lithium-iontové články dováženy z Koreje. Compact Power už ale staví novou továrnu ve městě Holland ve státě Michigan, ze které budou následně dodávky zajišťovány. První dodávky baterií pro elektronický Focus budou realizovány v příštím roce.

Focus vybavený novými bateriemi by měl být schopen na jedno nabití urazit až 160 kilometrů. Nebude to však jediný model Fordu, jehož pohon bude zajišťovat elektřina. Ford totiž plánuje agresivní elektrifikaci své americké nabídky. První vlaštovkou bude ještě letos Transit Connect Electric, Focus EV se představí v příštím roce a po něm dva hybridní modely využívající lithium-iontové baterie, v roce 2012 přibude ještě plug-in hybrid.

Výroba Fordu Focus EV, stejně jako ostatních elektrických a hybridních modelů postavených na globální platformě C, bude probíhat v modernizovaném závodě v Wayne ve státě Michigan. Tato továrna kdysi produkující velká SUV se tak stane důležitým centrem vyrábějícím širokou paletu vozidel poháněných elektřinou.

Dariusz Szynder
Diskuze (9)
21. 7. 2010 18:36
Re: Bravo ford
:yes:
21. 7. 2010 18:34
Re: dej pokoj s baterkama
Oravdu hola fakta, hybridy jako Fusion nebo Escape se prodavaji velmi dobre. ;-)

Jinak i ten F-150 dostane uspornejsi V6 EcoBoost nebo i hybridni verzi. ;-)
20. 7. 2010 20:04
Re: RE
A jak je to s recyklací baterií? Stále kolem toho panuje plno dohadů.
20. 7. 2010 19:14
Re: elektrina do aut nepatri
Áááá, znalec technologii. To se pozna.
20. 7. 2010 19:13
Re: RE
Lithium je LEHKY kov. V moderni LiIon baterii, narozdil od olovenych akumulatoru, kterych se v soucasnosti vyrabi miliony, aniz by te to viditelne znepokojovalo, zadne tezke kovy nejsou. Mene cteni ropne propagandy, vice studovani.