Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus sedan v Ženevě

Ondřej Láník
Diskuze (20)
Druhá generace Fordu Focus bude v Ženevě rozšířena o tříprostorový model. Dynamicky střižený čtyřdveřový sedan bude usilovat o stejné zákazníky jako nový Volkswagen Bora. Uspěje?

Druhá generace Fordu Focus bude v Ženevě rozšířena o tříprostorový model. Dynamicky střižený sedan bude usilovat o stejné zákazníky jako nový Volkswagen Bora. Uspěje?

Sedan má přední část téměř identickou s už dobře známými modely řady Focus, designérům se podařilo vtělit ducha „rychlé“ siluety hatchbacků i do klasické architektury tříprostorové limuzíny. Plynulé linie se táhnou od masky chladiče přes kapotu motoru až do výrazně skloněného A-sloupku karoserie, velká prosklená plocha boků je jedním z typických rysů designu řady Focus. Malé okénko zcela vzadu doplňuje elegantní boční grafiku klasické limuzíny.

Karosářské linie, táhnoucí se od přídě po celé délce boků vozu, se vzadu na víku zavazadlového prostoru spojují v harmonický celek, kde se opticky protínají s trojúhelníkovými koncovými světly do jejichž červeného krycího skla jsou vsazeny dvě kruhové sekce, připomínající oční duhovku. Mezi koncovými světly našel své místo charakteristický modrý ovál značky Ford a vybrání pro registrační značku.

Výrazná záď čtyřdveřového Focusu dává okamžitě najevo, že jednou z velkých předností tohoto modelu bude objemný zavazadlový prostor. Víko zavazadelníku se odjišťuje elektrickým mikrospínačem.

Masivní probrání v zadním nárazníku opticky snižuje výšku zádi vozu. Zadní nárazník nese probarvený příčný ochranný proužek, který se táhne po délce boků vozu a kolem podběhů kol.

Čtyřdveřové modely vybavené nouzovým náhradním kolem nabízejí ve své zádi prostor o objemu 526 litrů. Výhodou zavazadlového prostoru čtyřdveřového Focusu je rovněž jeho velká šířka. Vstupní otvor je široký 1020 mm, šířka mezi podběhy činí 1048 mm. Do zavazadlového prostoru čtyřdveřového Focusu lze uložit předměty dlouhé až 1058 mm, což je o 54 mm více než u modelu předchozí generace.

Variabilitu využití vnitřního prostoru sedanu zvyšují i zadní sklopná sedadla dělaná v poměru 60:40. Nový čtyřdveřový Ford Focus dokáže nyní převézt štíhlé předměty dlouhé až 1659 mm, což je o 180 mm více než v případě předchozího provedení.

Práh zavazadlového prostoru leží ve výšce pouhých 656 mm, zavírání víka zavazadlového prostoru usnadňuje ergonomicky dobře tvarované madlo umístěné na vnitřní straně víka.

Nový sedan řady Ford Focus vznikal v Evropě, odkud pochází jeho design, konstrukce i technologie, hraje však velmi důležitou roli ve strategických plánech značky Ford týkajících se dalšího posilování přítomnosti na nejrychleji sílících trzích Číny a asijsko-pacifické oblasti. Právě v těchto teritoriích jsou čtyřdveřové sedany střední třídy mimořádně populární a tvoří pilíř automobilového trhu.

„Modely vyvinuté v rámci Ford of Europe hrají klíčovou roli při úspěšné expanzi na trhy zemí Asie a Afriky,“ vysvětluje Lewis Booth. „Našim záměrem je výrazně posílit své pozice na těchto trzích a nový čtyřdveřový Focus nám tyto cíle velmi přiblíží.“

Ondřej Láník
Diskuze (20)