Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang: V testech Euro NCAP absolutní propadák!

Michal Fokt
Diskuze (74)
Americký musclecar Ford Mustang modelového roku 2017 získal v evropském crashtestu pouze dvě hvězdy z pěti možných!

Ačkoli se bezpečnostní normy neustále zpřísňují, patří dnes celkem k bontonu mít v nárazových testech plný počet pěti hvězd a pokud někdo dosáhne pouze čtyř, už se na něj hledí s údivem a jistou nedůvěrou, zatímco řídcí držitelé tří hvězd už jsou podrobeni drtivé kritice. Vzpomenete si, kdy někdo naposledy dopadl ještě hůř? To bylo v roce 2012 a do historie se "zapsaly" se dvěma hvězdami SUV Jeep Compass a městské miniauto Lancia Ypsilon. A všichni doufali, že se to, minimálně do příchodu čínských značek, nebude opakovat.

Jenže - stalo se mnohem dříve. A "namočila" se renomovaná americká automobilka Ford. Její kupé Mustang modelového roku 2017 si odnáší z nejnovějšího crashtestu tristní dvě hvězdy. Známé pony car získalo už za ochranu dospělých poněkud rozpačitých 72 %, přičemž se dnes málokteré auto podívá pod 80% hranici. Doslova zoufalá je však ochrana dětí na zadních sedadlech, kde získal mustang pouhých 32 %! Přitom nejhoršího výsledku vloni v této oblasti dosáhl Fiat Tipo s téměř dvojnásobkem - 60 procenty.

Když k tomu přidáme spíše průměrných 64 % za ochranu chodců a patrně mizivé množství samolepek, pípáků, blikátek a kontrolek (16 %), dílo zkázy bylo dokonáno. Ostatně i dospělí "dummies" se na zadních sedadlech při čelním nárazu pěkně červenali, protože se prosmýkli pod pásem. Prostě a jednoduše - mustang je auto pro dva, dozadu si dávejte jen tašku... Ani dospělí vpředu ale nemohou být úplně v klidu, airbagy se při testu nenafoukly úplně správně.

Nejedná se však o až tak velké překvapení. Už podle amerického crashtestu IIHS není "letošní" mustang moc dobrý při čelním nárazu (pouze Acceptable) s malým překrytím a upevnění dětské sedačky si vysloužil druhé nejhorší hodnocení Marginal. Generální sekretář Euro NCAP situaci okomentoval poněkud jízlivě, byť se zaměřil pouze na absenci systému varování proti čelnímu nárazu. Podle něj Ford "neočekával, že by Euro NCAP chtělo auto testovat a nevybavil jej bezpečnostními systémy, běžně dostupnými v USA a nabízenými konkurencí". Tak snad si čerstvě faceliftované auto modelového roku 2018 povede lépe...

Michal Fokt
Diskuze (74)
26. 1. 2017 20:00
Re: kde je ten USA zaslepenec?
No a kdo jezdí vepředu? Skoro všichni.
Avatar - Barrichello
26. 1. 2017 14:22
Re: CHODCI? NO A?
Mě naštvat nemůžeš >:D
Avatar - Barrichello
26. 1. 2017 14:20
Re: kde je ten USA zaslepenec?
V pionýru sem nebyl a rodiče mi nic nedávali.

Předved mi významné české firmy v českých rukou a odečti mafiány, politiky a na ně napojené lobbisti a prospěcháře. Zbyde ti toho opravdu hodně vid.
Avatar - Dinar
26. 1. 2017 13:57
Re: Testy procházejí
V nadpisu článku to stojí jasně, "v testech Euro NCAP"...
26. 1. 2017 13:25
Re: Umíte
>:D