Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Ford Focus ST (183 kW) přijde v roce 2012

David Bureš
Diskuze (3)
Nová generace Focusu ST bude poháněna dvoulitrovým čtyřválcem EcoBoost o výkonu 183 kW.

Ford pilně testuje novou generaci Focusu ST, která se má začít prodávat v průběhu příštího roku. Ostrý Focus v rámci testování navštívil německé dálnice i závodní okruh Nürburgring.

Jezdci z vývojových týmů RS a SVT momentálně jezdí se 60 testovacími mulami Focusu ST. Prototypy jsou postaveny na základech současné generace Focusu, využívají však některé komponenty předchozích provedení. Na pohled tedy zatím není možno určit, jak daleko bude mít sériová verze k prototypu, který Ford představil loni na podzim.

Testy probíhají na těch nejnáročnějších silnicích v Evropě a Spojených státech, aby byly doladěny jízdní vlastnosti automobilu. Testované vozy zavítaly na okresní silnice ve Velké Británii, na závodní okruh Nürburgring či na německé vysokorychlostní dálnice.

Ford na automobilu zatím vyzdvihuje dva prvky – upravený posilovač řízení EPAS (Electric Power Assist Steering) pro co nejlepší jízdní zážitky a sportovní sedačky. Ty mají poskytnout lepší boční vedení než sedadla v předchozím Focusu ST, řidič navíc bude sedět níže.

Nový Focus ST bude poháněn dvoulitrovým čtyřválcem o výkonu 183 kW (250 k), známým už z loni představeného konceptu Focus ST.

Menší, navíc čtyřválcový motor má mít oproti předchozí generaci nižší spotřebu paliva, zároveň ale vyšší výkon. Minulý Focus ST měl pod kapotou příčně uložený přeplňovaný pětiválec o objemu 2,5 l s výkonem 165 kW (225 k).

Ford o novém Focusu ST hovoří jako o svém prvním globálním sportovním modelu. Focus ST se totiž bude poprvé ve své historii oficiálně prodávat i v Severní Americe a v Asii.

Mezi konkurenty Focusu ST se dají počítat Volkswagen Golf GTI, poháněný dvoulitrem TFSI o výkonu 155 kW, popřípadě Mazda 3 MPS, kterou pohání přeplňovaný čtyřválec 2,3 l o výkonu 191 kW.

David Bureš
Diskuze (3)
12. 5. 2011 20:00
Re: Sezení "na podlaze"...
Tak snad už konečně bude mít Focus RS i to AWD!
Avatar - misoo
12. 5. 2011 11:20
Re: Sezení "na podlaze"...
jj bolo na case :yes: ale uz aj obyc. ff3 to ma podstatne nizsie ako ff2 :-) :yes:
Avatar - white label
12. 5. 2011 09:30
Sezení "na podlaze"...
Tak snad už konečně bude mít Focus ST/RS nižší posaz za volantem! :yes: