Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Transit EcoBlue: Místo pumy přichází panter

Martin Vaculík
Diskuze (24)
Nový diesel značky Ford přijíždí nejdříve v užitkových vozech, ale počítá se s ním i do osobních modelů. Dle prvních jízdních dojmů je na co se těšit.

V posledních letech používal Ford dva vznětové motory, jejichž výkony se překrývaly. Agregát 2.0 TDCi v osobních vozech (Focus až Galaxy) pocházel původně od francouzského PSA, Ford si jej výrazně upravil a dlouhá léta sám vyvíjel. Agregát 2.2 TDCi v užitkových modelech Transit a Custom byl z vlastní dílny Fordu. Jmenoval se Puma, a když jej zrovna nezlobilo vstřikování, byl i velmi spolehlivý. Plnil však jen Euro 5.

Vlastně jednoduché železo

Nový diesel má interní název Panther, Ford si jej vyvinul už bez Francouzů a vyrábí jej v britském Dagenhamu. Zajímavá je vnitřní aerodynamika: Ve dvou válcích se vzduch točí doprava a ve dvou doleva. Ke snížení oxidů dusíku samozřejmě musel nastoupit systém AdBlue s katalyzátorem SCR, který je zde velmi slušně dimenzovaný. Spotřeba močoviny je tu vyšší než u osobních aut – běžně kolem dvou litrů na 1000 km, takže na zásobu 21 l transit ujede 10.000 km. Ve výsledku to však vyjde levněji, než kdyby se výrobce snažil oxidy dusíku snížit přímo při spalování třeba značným množstvím recirkulovaných výfukových plynů (EGR) – to by pak vzrostla spotřeba paliva. Motor EcoBlue tak nemá druhý „nízkotlaký“ okruh EGR, ale jen jeden – jako starší diesely. Zato integrovaný v hlavě.

Menší objem nepoznáte

Spotřeba paliva byla velikým překvapením prvních testovacích jízd v okolí Mnichova. Se středně vysokým modelem Transit a nejslabší variantou motoru (77 kW, 360 N.m) se zatížením 600 kg nákladu jsme zkušební okruh objeli za snových 6,5 l/100 km. Pokud tedy palubní počítač nelže. I s nejslabší verzí se dá normálně jezdit, neboť točivý moment má vzhledem k výkonu nečekaný, vlastně jen zanedbatelně nižší proti výkonnějším variantám. Takže kopce táhne srdnatě i s přetěžkými „emisními“ převody. Jen se s charakteristikou, kdy dole to prudce nastoupí, a pak už se nic neděje, moc nedá předjíždět.

Motor 2.0 EcoBlue TDCi
KonstrukceR4, DOHC, 16V
Zdvihový objem (cm3)1996
Vrtání x zdvih (mm) 84 x 90
Kompresní poměr 16,5 : 1
Olejová náplň (l) 8,3
Servisní interval (km) až 60.000
Výkon (kW/ot.min) 77/3500 96/3500 125/3500
Točivý moment (N.m/ot.min) 360/1375-2000 385/1500-2000 405/1750-2500

Nejsilnější verze si hravě poradí i s velkou zadokolkou. Ani není cítit, že proti staršímu motoru má o dvě deci objemu méně. Turbo schopné snášet až 240.000 otáček má doslova neurvalý nástup již těsně nad volnoběhem, řekněme při nějakých 1200 ot./min. Vzhledem k tomu, že z dvoulitrového objemu doluje 405 N.m nejsilnější verze jen s jedním turbem, překvapí malá prodleva. Proti předchozímu motoru je nový také podstatně tišší. Vnímáte jen torzní kmity, ale neslyšíte žádný charakteristický rachot vznětového spalování.

V příštích letech bude motor EcoBlue vytlačovat původní dvoulitr od Peugeotu i z osobních modelů. Počítá se i s dvojitým přeplňováním a výkonem až 176 kW (240 k). Máme se na co těšit.

Plusy

  • Vysoký točivý moment
  • Vzhledem k jednoduchému přeplňování překvapivě malá prodleva
  • Dobré odhlučnění
  • Robustní a jednoduchá mechanika
  • Snadné doplňování AdBlue vedle nádrže

Minusy

  • Slabší verze jsou jen softwarově oříznuté, nemají menší turbodmychadlo s rychlejší reakcí odspodu
  • Chybí ukazatel stavu AdBlue (zobrazí se až varování 2400 km před vyčerpáním)

Další novinky

Pneumatické odpružení

Zejména majitelé osobních verzí střední dodávky Ford Custom si stěžovali na rány od zadní tuhé nápravy s listovými pery. V dohledné době se proto v příplatkové výbavě objeví pneumatické odpružení, které slibuje nejen vylepšení komfortu odpružení, ale i udržování stálé světlé výšky bez ohledu na zatížení.

Automatická převodovka

V dodávkových vozech Fordu se po letech opět objeví automatická převodovka. Tentokráte poctivá nešizená planetová s hydrodynamickým měničem. Vyrábí ji sama automobilka a snese točivé momenty až 415 N.m, kombinovaná tak bude moci být i s nejvýkonnější variantou motoru.

Martin Vaculík
Diskuze (24)
Avatar - certzhor
30. 6. 2016 15:16
Re: A proč?
proč zde není obdobný typ dodávky k dispozici?v6 benzin,,,pomineme spotřebu paliva která se dá dorovnat přestavbou na lpg a následně nižšími servisními ukony u benzínu a v zime lepší strat a rychlejší topeni.....proč zde neníá možno koupit takovou dodávku?nemluvně o emisích které benzínová dodávka hravě vyhraje a na lpg jak by smet....nehodí se to někomu do krámu?!!! proč.....mame jedno osobní auto na lpg a úspora je jasná.cgarakteristika vyhovuje
Avatar - certzhor
30. 6. 2016 15:12
Re: A proč?
určitě bych ocenil atmosferickou dodávku nejlépe v6,rozvod řetězem....a hned tam nechat narvat lpg. právě sem se probudil ze sna.....lpg přeci není top....neplatí se z něho silniční dan a bureš to nemůže ředit řepkou ......
27. 6. 2016 09:33
Re: Proč ten motor jede i při malém výkonu
Tí frkani za volantom, že akože šoféri, utavia aj V6.
27. 6. 2016 09:32
Re: Servisní interval
A hlavne, keď bude robiť rozvážku po meste!
Avatar - wakantanka
27. 6. 2016 06:35
Re: 2.2TDCI
Osobne Transita nejazdím a Fordy mám vo všeobecnosti rád. Máme a mali sme ich zopár v rodine. Ale po prečítaní skúseností tohto pána by som veľmi dlho uvažoval či ešte nejaký nový kúpim : [odkaz]