Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford využívá při vývoji nových modelů virtuální realitu (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Systém CAVE (Computer Automated Virtual Environment) umožňuje designérům a konstruktérům prohlédnout si a vyzkoušet celé vozy i některé jejich části ve virtuální realitě.

Prostřednictvím 3D technologie lze ve vývojovém oddělení automobilky Ford v Kolíně nad Rýnem navrhnout a otestovat zcela nový vůz, aniž by musely vznikat nákladné funkční prototypy.

Systém CAVE nabízí animované prostředí, v němž jsou městské ulice s běžným provozem včetně chodců a cyklistů. Díky tomu lze testovat například výhled z vozu. Ve virtuální realitě je možné srovnat několik provedení interiéru vyvíjeného modelu i konkurenčních vozů jiných značek.

Vedle třístěnných sestav CAVE v německém Kolíně nad Rýnem a americkém Dearbornu provozuje Ford také několik jednodušších systémů s jednou projekční stěnou.

Konstruktéři Fordu v systému CAVE optimalizovali například provedení dveří modelu B-MAX a virtuální realita jim posloužila i při vývoji modelu Tourneo Connect. Právě v jeho případě využili možnosti vylepšit funkce otevírání a výšky pátých dveří, zlepšení výhledu řidiče i cestujících a snížení odrazů palubních přístrojů a displejů v oknech.

V současnosti CAVE slouží Fordu k urychlení vývoje, protože díky virtuální realitě není potřeba vyvíjet a vyrábět reálné prototypy jednotlivých komponentů a kompletních vozidel. Tím navíc přispívá i ke snížení nákladů. Konstruktéři mají navíc díky tomuto systému možnost vyzkoušet si a zdokonalit doslova tisíce detailů od držáků nápojů až po výhled ze zadního okna.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
30. 10. 2013 22:28
Re: zmizol clanok
Skor by ma zaujimalo, kde zmizol ten clanok z navstevy vo vyvojovom centre v Aachene (Cachach).
Zmizol preto, ze tam bol vyfoteny facelift Focusu alebo pre novy sytem Fordu a nie prave na platforme Microsoftu?
Avatar - Egi
30. 10. 2013 20:55
no a?
Přesně tohle má Škoda Auto ve vývojovém centru - Česaně už několik let...