Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francie investuje do vývoje automobilů

Dan Vořechovský
Diskuze (18)
Francouzské automobilky se dočkaly další finanční injekce, která jim má pomoci konkurovat ostatním automobilkám v oblasti vývoje hybridních pohonů.

Francouzské automobilky se dočkaly další finanční injekce, která jim má pomoci konkurovat ostatním automobilkám v oblasti vývoje hybridních pohonů.

Francouzský premiér Dominique de Villepin ve středu oznámil, že vláda plánuje proinvestovat až 400 milionů eur (11,2 mld. Kč) na vývoj a výzkum v oblasti automobilového průmyslu. Jde o tříletý investiční záměr a bude se skládat z několika částí.

Zhruba 150 milionů eur půjde na školicí programy pro 20 tisíc pracovníků, kteří by měli být školeni pro nejrůznější pracovní oblasti v automobilovém průmyslu. “Zbylých” 250 milionů eur půjde do výzkumu a to hlavně na vývoj hybridních dieselových-elektrických motorů a také na výzkum v oblasti snížení spotřeby paliv. Právě na oblast vývoje hybridních dieselových-elektrických motorů půjde největší částka, konkrétně 120 milionů eur, což je stejný objem prostředků, jaké dostal koncern PSA na vývoj hybridních motorů i v loňském roce. Dotace však využije např. i firma Valeo, která je věnuje na vývoj čistých filtrů pro klimatizace. Část dotací půjde také na vývoj Stop-start systémů, tedy systému pro vypínání a zapínání motoru na křižovatkách.

Francouzští dodavatelé komponent pro automobilový průmysl již dříve oznámili, že tento rok přijde o práci zhruba 10 tisíc pracovníků, protože výrobci automobilů požadují nižší ceny a náklady na nákup surovin stále rostou. Produkce výrobců v oblasti automobilových komponent klesla v prvním pololetí tohoto roku o 7,6 %, protože automobilky Peugeot a Renault snížily výrobu kvůli slabé poptávce.

Dan Vořechovský
Diskuze (18)
Avatar - Ricardo
3. 12. 2006 10:07
Re: Adolf by měl radost
Nikde jinde v EU se ve jménu politiky zaměstnanosti necpe tolik peněz do soukromého sektoru, bez ohledu na podíl státu v daných firmách. Kdyby byl Rover nebo Grundig francouzský, nikdy by nemohli padnout, ať by o stálo kolik chtělo. Francie vědomě zvýhodňuje domácí producenty před ostatními, a to není pro nikoho dobře. Ani pro příjemce dotací, protože je to nenutí se vyvíjet a zvyšovat efektivitu.
Avatar - Perun
2. 12. 2006 23:05
Adolf by měl radost
... taková plamenná řeč edborníků na problematiku hospodářských vztahů v EU, to je radost číst. Naštěstí máme rozumné sousedy, kteří stejně jako my našli zalíbení v pivu a kteří se ve vztahu k tahounům svého průmyslu chovají zcela jinak a navýsost liberálně. Adolf by měl radost, taky měl Francouze rád a taky je tak důvěrně znal. Jak že to vlastně je s tou těžbou uhlí v Alsasku-Lotrinsku výměnou za zemědělské dotace..? :no:
Avatar - Ricardo
2. 12. 2006 16:44
Re: Socani
Tak jako návrh daně na pivo vs. víno. To by si nikdo jiný nedovolil. Prostě Francie :no: :no: :no: :no: :no: