Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je helma legendárního Ayrtona Senny. A stojí raketu

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Automobilové aukce nejsou jen o autech, mnohdy se v dražbě objeví i jiné atraktivní předměty. Po kombinéze Ayrtona Senna si nyní můžete koupit Brazilcovu další věc: přilbu.

Na blížící se automobilové show v Goodwoodu se mimo parádních vozů dočkáme i aukce společnosti Bonhams. Ta sem tentokrát přiveze plno lákavých předmětů včetně helmy, ve které testoval legendární brazilský závodník Ayrton Senna.

Trojnásobný šampion se v této přilbě proháněl na okruhu Paul Ricard v monopostu stáje Williams druhý březnový den roku 1994 v rámci testů. Na hlavě ji tedy měl pouhé dva měsíce před tragickou havárií v San Marinu, která talentovaného pilota bohužel stála život.

Helma má pochopitelně ikonické žluto-zelené zbarvení, které odkazuje na brazilskou vlajku. Přilba má taktéž certifikát autenticity, jenž potvrzuje pravost a jedinečný stav předmětů. Součástí přilby od společnosti Bell je i originální sáček.

Ptáte se na cenu? Ta věru není lidová. Pořadatelé aukce ze společnosti Bonhams odhadují, že nejvyšší příhoz by mohl mít hodnotu 90.000 amerických dolarů, což v přepočtu na české koruny dělá něco přes dva miliony korun. Jo, za tuto částku byste měli třeba nedávno testovaný Range Rover Evoque v našlapané výbavě.

Pokud si takovou investici nemůžete dovolit, k mání budou i jiné helmy. Kupříkladu ta Mika Hawthorna, prvního britského šampiona Formule 1 a vítěze čtyřiadvacetihodinovky Le Mans. Taková vzácnost vás přijde na 357 tisíc korun. O kus dražší je přilba (včetně hledí) Juana Manuela Fangia, pětinásobného mistra světa F1. Tady už se hodnota odhaduje na milion korun.

Možná se aukce zúčastní i člověk, který před časem v aukci pořídil kombinézu Ayrtona Senny za v přepočtu jeden milion korun. Brazilec ji nosil roku 1987, tehdy působil ve stáji Lotus.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)