Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čtvrtletní zisk automobilky Honda se propadl o polovinu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Vyhlídky firmy zhoršily dopady rozsáhlých záplav v Thajsku, které Hondu donutily oznámit pro tento měsíc omezení výroby v severoamerických továrnách.

Čistý zisk japonské automobilky Honda Motor se v jejím druhém čtvrtletí (červenec-září) meziročně propadl o 56 procent na 60,4 miliardy jenů (13,5 miliardy Kč). Firma uvedla, že utrpěla kvůli silnému kurzu domácí měny a výpadkům ve výrobě v důsledku březnového zemětřesení v Japonsku. Vyhlídky firmy navíc zhoršily dopady rozsáhlých záplav v Thajsku, které Hondu donutily oznámit pro tento měsíc omezení výroby v severoamerických továrnách.

Záplavy v Thajsku spolu s nejistotou na devizových trzích přiměly Hondu ke stažení celoročního odhadu zisku. "Upřímně řečeno, nacházíme se opravdu v obtížné situaci," řekl finanční ředitel společnosti Fumihiko Ike. Honda byla podle agentury Reuters z japonských automobilek nejvíce postižena březnovým zemětřesením v Japonsku i nynějšími záplavami v Thajsku.

Honda sníží výrobu v USA a Kanadě od středy 2. listopadu do 10. listopadu na polovinu. Thajské záplavy začaly v červenci a přiměly už k zastavení místní produkce řadu výrobců automobilových součástek. Dopadlo to i na japonskou automobilovou jedničku Toyota Motor, která pro tento týden v severoamerických závodech zrušila práci přesčas.

"Rozsah škod způsobených záplavami vyvolává obavy a pravděpodobně bude mít negativní vliv na akcie Hondy," uvedl analytik Jošihiro Okumura ze společnosti Chibagin Asset Management. Od začátku letošního roku již akcie Hondy klesly o 22 procent.

Honda v USA a Kanadě navíc v pátek 11. listopadu zastaví produkci úplně a o všech listopadových sobotách ruší práci přesčas. Žádné propouštění však Honda v Severní Americe neplánuje. Firma má v USA a Kanadě deset závodů a 21.000 továrních zaměstnanců.

Tržby Hondy se ve druhém finančním čtvrtletí propadly o 16 procent na 1,9 bilionu jenů. Příjmy se snížily téměř ve všech regionech, v Evropě například klesly o více než deset procent, napsala agentura AP.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
3. 11. 2011 01:27
Re: se ani nedivím
Fundovanej názor :yes: >:-[]
Máme ho 4 roky doma a leč mi 2x nepřirostl k srdci, tak uživatelsky je to příjemný auto, ´´9G´´ bych nazval 8,5G, ptž v podstatě nic nového nepřinese, dobré zachová ( prostornost, systém sedadel, kufr,motory ) kritizované předělá ( rozmístění tlačítek a celkově reorg. palubky a osobně pevně doufám, že i podvozek) a je to. To auto je o zvyku, 50% to auto chce, zbytek nesnáší. Nic není mezi tím.
1. 11. 2011 19:26
se ani nedivím
Viděl jsem nového civica a raději jsem utekl mámě pod sukni.