Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai ix20: Druhé MPV z Nošovic

Ondřej Láník
Diskuze (19)
Pařížská výstava Mondial de l’Automobile 2010 bude místem světové premiéry nástupce modelové řady Matrix. Nový Hyundai ix20 je blízkým příbuzným vozu Kia Venga.

Design nového Hyundaie se liší od Vengy zejména na přídi, změny na zádi nejsou na první pohled tak výrazné.

Hyundai ix20 dostalo velkou stylizovanou šestiúhelníkovou masku s chromovaným orámováním. Světlomety mají zcela nový tvar, hrany známé ze svítilen Vengy střídají velmi obecné křivky. Podstatnou změnou je projektorová světelná technika, kterou Venga zatím nemá.

Proměna se týká také vnějších zpětných zrcátek, ix20 v nich má integrovány boční směrovky, které jsou u Kie u některých provedení ještě na blatnících.

I když jsou Kia venga a Hyundai ix20 stavěny na stejném základě, designéři si nenechali vzít alespoň svébytné tvarování většiny povrchových dílů karoserie. Jiné jsou dokonce i oboje boční dveře (odlišné prolisy, jinak zvýrazněné lemy blatníků), okno v pátých dveřích i střešní spojler.

Hyundai ix20 dostane pod kapotu známé čtyřválce 1,4 CVVT, 1,6 CVVT, 1,4 CRDi a 1,6 CRDi.

Výroba nového modelu bude probíhat v závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošovicích, kde již vzniká Kia Venga a Hyundai i30.

Předchůdce Hyundaie ix20 - model Matrix - se do nedávna vyráběl pro evropské trhy v Turecku. Turecký závod nyní vyrábí pětidveřové modely i20, které se již pro evropské trhy nedováží z Indie, jako tomu bylo v prvním roce výroby.

Do Paříže přiveze Hyundai také modernizovaný mini-hatchback i10 a nový motor 1,0 l.

Ondřej Láník
Diskuze (19)
29. 9. 2010 22:00
Re: Pár dalších informací
Tak jsem se dnes svezl s oběma auty - ix 20 a Venga. Dobrá zpráva pro příznivce Hyundae je to ,že ve skutečnosti Venga je a vypadá jak chudý příbuzný, ať zvenku ,tak zevnitř.Nastavení podvozku zaslouží za jedna a to byla ix 20 na 17 palcových kolech, plasty uvnitř jiné než u Vengy ,tam je znát velký rozdíl v přístupu, v použitých materiálech.Palubní počítač má ovládání na volantu.Sláva,konečně. Byl jsem velice mile překvapen a přeju všem kdo si toto auto vyzkouší ,ať mají taky tak dobrý pocit.
14. 9. 2010 18:22
Re: Pár dalších informací
Vidíš, já taky nejesm příznivec MPV, ale zrovna Venga je podle mně nejzdařilejší MPV, co znám - vypadá jako mohutnější hatchback a ne jako zmenšená dodávka. Jakkoliv jsem rovněž "přítelem" škodovky, musím konstatovat, že Roomster má sice řadu pozitivních vlastností (zejména vevenitř), ale zvenku mi vždycky připomene zmenšeninu nástavby pohřebního vozu a když je tmavý, podvědomně tam za zadními okny vidím rakvičku a bílé květy.....
14. 9. 2010 10:33
Pár dalších informací
Tadyhle je slušný článek o ix20 a Hyundaii v Evropě, je tam pár informací na doplnění: [odkaz]

Pro mě je asi nejzajímavější informace o změně naladění podvozku proti Venze i to, že Venga později přejde na totéž naladění. Skupina si je dobře vědoma, že tady má manko, takže pro mě je dobrý signál slyšet, že se průběžně snaží. Třeba se jim nakonec podaří potlačit i odskakování a neklid zadku, který tuhle platformu provází od doby její předchůdkyně na Riu II.

Osobně nejsem úplný nadšenec pro malá MPV, která se poměry rozměrů blíží kostce, ale uznávám jejich právo na život, zejména ve městě. I právo na pokus vyhodit ze sedla klasický malý hatch. Tak uvidíme.

Avatar - iudex
14. 9. 2010 10:24
Re: K redakci...
Ale určite už na tom intenzívne pracujú... v Microsofte. >:-[]
14. 9. 2010 10:20
Re: Agresivní design
vyzera to trochu sviezejsie ako Venga , co sa jednemu moze pacit , iny zase zoberie skor konzervativnejsi(myslene v dobrom) styl vengy. Takze nejak 50/50