Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Treo - baby Jeep budoucnosti

Ondřej Láník
Diskuze (2)
Američani přivezli do Tokia studii malého Jeepu, který se dívá do 10 let vzdálené budoucnosti. 3,2 m dlouhý koncept má pohon všech kol, ale spíše bude dalším z mnoha SUV, která stráví život ve městě.

Jeep, ten který dal džípům jméno, se chtě nechtě musí dívat po nových zákaznících. Mladá generace, která zatím ještě ani nechodí do škol, může v příštím desetiletí počítat s mini Jeepem. S délkou automobilu 3235 mm se Američané asi příliš neztotožní a možná právě proto byla studie prezentována na japonském trhu. Neobvyklá karosérie, nebo spíše kabina se samostatnými koly, je postavena na nové platformě, která má být v budoucnu osazena elektronikou by-wire, palivovými články nebo jiným alternativním zdrojem energie. Stálý pohon všech kol mají na starost

dva elektromotory, každý na jedné nápravě.

I přes netypicky malé vnější rozměry (3235 x 1680 x 1585 mm), zakomponovali designéři pro Jeep typické poznávací znaky automobilky- 7 otvorů v masce a kruhové světlomety. V interiéru je variabilní uchycení sloupku volantu, pedálů a přístrojového panelu, umožňující změnu z levostranného na pravostranné řízení.

Třímístný automobil, vážící 816 kg, má světlou výšku 200 mm, jezdí na 185 mm širokých pneumatikách a 19 palcových kolech. Kompaktní automobil však prakticky postrádá, díky své koncepci, přední i zadní deformační zónu, což by mohlo být další překážkou pro případný prodej na domácím americkém trhu.

Ondřej Láník
Diskuze (2)