Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejhorší a nejlepší auta roku 2018. Podle Jeremyho Clarksona! Nechybí Volvo, Audi nebo Dacia

David Bureš
Diskuze (56)
Britské gran turismo, italský supersport nebo německé SUV, i to jsou auta, která se dostala do žebříčků nejhorších a nejlepších aut roku 2018 Jeremyho Clarksona.

Jeremy Clarkson nadále nepochybně zůstává nejznámějším automobilovým novinářem na světě. Vedle své práce pro automobilový pořad The Grand Tour na Amazonu nebo moderování britské verze soutěže Chcete být milionářem píše také sloupky pro nedělník Sunday Times, v nichž hodnotí nová auta. Která podle jeho hodnocení byla nejlepší a nejhorší v roce 2018?

Za uplynulých dvanáct měsíců Clarkson pro Sunday Times otestoval 28 automobilů s tím, že hned 14 z nich ocenil alespoň čtyřmi hvězdami z pěti. Nula hvězdiček tentokrát nedostal žádný model, hned několik jich ale ohodnotil pouhými dvěma hvězdami.

Byla mezi nimi třeba nejen na českém trhu nesmírně populární Dacia Duster. Vozy rumunské značky Clarkson na rozdíl od svého kolegy z The Grand Tour Jamese Maye dlouhodobě nesnáší, přičemž na aktuálním Dusteru kritizuje vzhled, slabý motor i vyšší cenovku u lépe vybavených verzí. „Nikdo nikdy nebude Duster řídit jemně. Nebo tiše. Nebo s nedotčenou důstojností,“ napsal osmapadesátiletý novinář.

Clarksonovi se nelíbilo ani další SUV z opačného konce cenového spektra, Audi Q8. Líbila se mu sice extrémně chytrá technika, přesto jej zařadil do kategorie SUV, která nesnáší, kam patří snad všechna SUV kromě Range Roveru a Alfy Romeo Stelvio. „Je to soupeř pro BMW X6, a to znamená, že je určen pro lidi, kteří jsou šílení,“ píše vždy ostře píšící novinář.

Bývalého moderátora Top Gearu ale zklamaly také dva hot hatche. Na Abarthu 695 Rivale i Mini 1499 GT přitom zkritizoval nesmírně tvrdý podvozek. „695 Cabrio je ve vysoké rychlosti vratké, skákající a těžké na řízení, pokud si nezvyknete nosit tanga,“ říká o ostrém italském mini hot hatchi Clarkson, zatímco britský model hodnotí takto: „Těžko se hledá to správné slovo. Ale slovo hrozné je velice blízko.“

Do Clarksonovy nejhorší pětky se dostalo i Volvo V60, a to kvůli svému tristnímu turbodieselu, jak říká moderátor The Grand Touru. Britský novinář tak jistě oceňuje fakt, že se švédská automobilka chce těchto motorů zbavit a zaměřit se na hybridní pohon. „Nic neříká víc o tom, že váš sexuální život skončil, než Volvo na vaší příjezdové cestě.“

Naopak nejlepší pětice dokazuje Clarksonovu lásku k rychlým autům. Vůbec nejlépe dopadlo Lamborghini Huracán Performante, které vyhodnotil jako svoje auto roku 2018. „Rád si myslím, že Lamborghini vede skupinka desetiletých kluků. Jasně, dnes ho vlastní Němci, ale stále máte pocit, že kdyby ho nevedlo Audi, měl by Huracán na střeše lasery,“ tvrdí Clarkson, který vozy ze Sant‘ Agaty dlouhodobě obdivuje.

Naopak modely Porsche Clarkson nikdy moc nemusel, o to více překvapí jeho hodnocení 911 RS GT2. „GT2 RS je jaksepatří brilantní sporťák. A to říká muž, který nikdy nebyl fanouškem Porsche,“ tvrdí ve svém sloupku s tím, že na něm zkrátka všechno miluje.

Clarkson ocenil také Alpinu B5, osmiválcový model na základech BMW řady 5. Udělat pětku ještě lepší se podle Clarksona zdálo nereálné, přesto se to podle jeho slov Alpině povedlo. „Opravdu se zdá blízko dokonalosti, jak nějaké auto může být,“ píše.

V pětce nejlepších aut roku 2018 se objevila také dvě gran turisma britských značek. O Astonu Martin Vantage Clarkson tvrdí, že pro naprosté vzrušení je Aston rovnocenným soupeřem pro Porsche 911. Mohl by mít ale lepší navigaci a lépe svítící světlomety. Clarkson ocenil i Bentley Continental GT, jehož minulou generaci nesnášel kvůli tomu, že s ní jezdilo tolik fotbalistů. „Skvělý kus naprosto parádního designu je jako třešnička na správně upečeném dortu,“ chválí populární novinář.

David Bureš
Diskuze (56)

Doporučujeme

Avatar - white label
3. 1. 2019 10:56
Re: Klakson
Takové přirovnání může napadnout jen někoho, kdo:
a) miluje Zemana
b) nenávidí Clarksona
c) obojí dohromady
Avatar - white label
3. 1. 2019 10:52
Re: Tenhle
Zázrak by byl, kdyby si, zrovna ty, souhlasil s Clarksonem, hlavně vzhledem k jeho profláklému názoru na novodobější produkci Peugeotu, včetně řidičů vozů z této produkce.
Avatar - Magister
3. 1. 2019 07:53
Re: Klakson
A prezidenta ruského trolla ;-)
Avatar - CHerokee
2. 1. 2019 23:57
Re: Tenhle
Souhlas, Clarkson byl vtipný a trefný jako vždy. A svým způsobem to dokazují i zdejší reakce.
Avatar - Beefcake
2. 1. 2019 21:30
Re: Clarkson
Tak ono v krajine, kde je "maly sused" dovodom na vendettu necakam nejaky nadhlad a zmysel pre humor a "nadsazku". Lebo o nicom inom to nie je.
JC povedal len inymi slovami v pripade Volva to, co sa docitas hned vedla v recenzii "Sedíte, šlapete na pedály, točíte volantem, vidíte, že jedete (krajina za okny opravdu ubíhá), necítíte ale vůbec nic.".
Ze taketo veci niekto berie osobne je fakt komicke. Reci o "drzke" - to povie fakt len suchar. Hlavne, ked sa vie, co je odjakziva JC za vtaka a ako su jeho show zamerane. A ked tych informacii podava ovela viac, ako nejake jednovetne zhrnutia vytrnute z kontextu.
A ze to niekto hypoteticky povie o Foresteri, alebo inom aute, je mi uuuplne jedno, nech to povie aj papez, mam svoju hlavu. A nad tymto sa mozem len pousmiat.
Koncern mi ani len na rozum teraz neprisiel, to sa bat nemusis.