Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Optima Hybrid: První evropská hybridní Kia

Jakub Kraus
Diskuze (9)
Na pařížském autosalonu byla představena evropská Kia Optima Hybrid. Dosáhne stejných úspěchů jako za oceánem?

Optima Hybrid je již celkem známá po celém světě, v Severní Americe i v Jižní Koreji se prodává už déle než rok, zatímco Evropa musela tradičně čekat. Teď je ale vše jinak a v Paříži se představuje produkční verze. Čím že se to liší od svých sourozenců z Ameriky a Koreje?

Namísto amerického 2,4 litrového motoru bude evropská Optima používat stejně jako korejská verze zážehový dvoulitr. Ale ani tyto dvoulitrové motory nejsou stejné. Ten evropský je naladěn na výkon 110kW a točivý moment 180 Nm a je spojen s elektromotorem s parametry 30 kW a 205 Nm. Celkový výkon 140 kW stačí pro zrychlení z 0 na 100 km/h za 9,4 sekundy při spotřebě jen 5,4 l/100 km.

Zajímavé je, že Kia k motoru montuje upravený šestistupňový automat a ne převodovku CVT jako spousta jiných výrobců. Je to proto, že v automatu byl nahrazen měnič právě elektromotorem, což umožňuje velmi dobré dobíjení baterií při brzdění, stejně tak jako čistě elektrický pohon. Ten je možné využít až do rychlosti 100 km/h.

Ještě je zde jedna podstatná změna oproti verzím z jiných koutů světa. Evropská Optima Hybrid má lithium-polymerové baterie, které mají o pětadvacet procent vyšší kapacitu, a přesto jsou o dvacet procent menší než baterie nikl-metal hydridové (NiMH). A Kia si je jimi tak jistá, že na ně bude poskytovat svoji tradiční záruku sedm let, nebo 150000 km. Škoda jen, že baterie zmenšují zavazadlový prostor z 505 na 381 litrů.

Optima Hybrid bude dostupná ve třech výbavách. V základu by měla mít solární panely na střeše, duální klimatizaci, tempomat, elektricky nastavitelné sedadlo řidiče s pamětí, Bluetooth a bezklíčkový vstup a startování. Ve vyšších výbavách nalezneme kožené potahy sedadel, vyhřívané a ventilované sedadlo řidiče, navigaci se sedmipalcovým displejem, couvací kameru, prémiový audiosystém, xenony a kontrolu tlaku v pneumatikách.

Ceny ani plán uvedení na evropské trhy ještě nebyly zveřejněny. Známé je pouze to, že Kia Optima Hybrid by měla být u prodejců nejpozději před Vánoci.

Jakub Kraus
Diskuze (9)
Avatar - Hafol
3. 10. 2012 00:17
Re: optima je bozska
Já už automaticky chodím na články H-K , abych se ujistil, že má první příspěvek onanující Topper >:-[] A to ty značky fakt nemužu. 8-s
30. 9. 2012 15:34
to vypada zajimave
no tak to uz vypada zajimave tahle motorizace, uz se tesim na testovaci jizdu, snad to u dealeru bude brzo ;-)
29. 9. 2012 11:47
výbava
Dosutpných výbav bude o něco méně než je v článku a uvedený výčet výbavy (krom celokůže a xenonů) bude v základu.Cena srovnatelná s konvenční motorizací v podobné specifikaci...
Avatar - guze
28. 9. 2012 23:31
Re: optima je bozska
>:D :yes:
Avatar - Abeles
28. 9. 2012 20:54
Re: optima je bozska
proč mentálek? :-)