Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Defender ovládl Londýn (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Land Rover Defender se chystá na odchod ze scény, ale ještě před tím zazářil v ulicích Londýna, aby upozornil na připravovanou aukci dvoumiliontého exempláře.

Land Rover začátkem letošního ledna oficiálně oznámil, že výroba tradičního offroadu v britském závodě v Solihullu definitivně skončí a v souvislosti s tím spustil rok Defenderu.

Ten zahájilo uvedení trojice limitovaný edicí a vytvoření siluety Defenderu na pláži Red Wharf Bay v Anglesey, následovalo představení Defenderu Paul Smith a v červnu sjel z výrobní linky v Solihullu dvoumiliontý vůz.

Tento jedinečný exemplář krátkého Defenderu 90 v tmavě šedé metalíze Silver Satin, byl veřejnosti představen na Festivalu rychlosti v Goodwoodu a následně vyrazil na turné, aby nyní zamířil do charitativní aukce síně Bonhams pořádané 15. a 16. prosince v New Bond Street v Londýně.

Právě na tuto aukci a blížící se konec výroby Defenderu v Solihullu se rozhodl Land Rover upozornit sérii fotografií a především krátkým videem, v němž se populární off-road objevuje jako klasické londýnské taxi a také v řadě dalších rolí, včetně zmrzlinářského vozu. Pozornost si pak zaslouží i vůz Series 1 nebo již zmiňovaný Defender Paul Smith, stojící v řadě vozů zaparkovaných u chodníku.

Na výrobě Defenderů v Solihullu v současnosti údajně pracuje kolem 450 zaměstnanců na jedné výrobní lince a v jedné směně. Donedávna bylo během jedné směny produkováno 84 Defenderů, ale v souvislosti s rostoucí poptávkou došlo k navýšení na 125 vyrobených vozů.

Britský výrobce konec Defenderu vysvětluje tím, že by již nesplňoval legislativní normy, jmenovitě se má jednat o nařízení EU o ochraně chodců. Automobil vychází z původního Land Roveru, který debutoval v roce 1948, jméno Defender nese od počátku devadesátých let.

Po ukončení produkce této modelové řady v Solihullu bude její výroba s největší pravděpodobností přesunuta mimo Evropu, kde se ostatně již nyní Defender licenčně vyrábí.

Land Rover plánuje nahradit Defender zcela nově vyvinutým modelem s podobnými schopnostmi pro jízdu v terénu, ale zároveň civilizovanějším exteriérem i interiérem, aby přilákal širší spektrum zákazníků.

Samozřejmostí bude splnění nejnovějších emisních norem i bezpečnostních standardů na evropském i severoamerickém trhu. Představení zcela nového Defenderu se má podle neoficiálních zpráv uskutečnit v roce 2018 a máme se dočkat pěti karosářských variant.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)