Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover zvažuje výrobu menšího vozu

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
Automobilka Land Rover v současnosti řeší problém týkající se vysokých emisí CO2, které do ovzduší vypouštějí její automobily. Britové proto začínají uvažovat o tom, že do svého portfolia zařadí vůz, který bude menší než model Freelander.

Britská automobilka Land Rover uvažuje podle slov svého ředitele Geoffa Politese o výrobě menšího vozu. Do jaké třídy by se měl případný menší vůz zařadit, však Polites neuvedl. Zřejmý je ale důvod, proč Land Rover o nějakém typu menšího vozu přemýšlí. Je to sílící tlak stále přísnějších zákonů a také veřejnosti na snižování emisí škodlivin, které jsou obvykle kvůli vysoké spotřebě spojovány zejména s vozy třídy SUV. Podle Politese je tak otázka emisí v centru pozornosti britského výrobce.

Land Rover v současné době pracuje prostřednictvím zefektivnění činnosti motorů či snižování hmotnosti vozů na snížení emisí CO2 u stávající modelové řady. Součástí procesu snižování emisí však podle Politese budou také menší vozy, které budou mít nižší spotřebu paliva. Aktuálně nejmenším modelem britské automobilky je kompaktní SUV Freelander, jehož emise činí 194 gramů CO2 na km, což je daleko za 140 gramy CO2 na km, které se výrobci zavázali dodržet do roku 2008.

Britský deník Financial Times se při zpovídání Politese nemohl nezeptat na prodej Land Roveru novému majiteli. Ředitel Land Rover se však podle očekávání k této otázce odmítl vyjádřit. Polites pouze v této souvislosti uvedl, že druhá prodávaná dceřiná automobilka Fordu, Jaguar, letos vykáže nižší ztrátu než v loňském roce, a Land Rover bude mít ještě lepší rok, než byl ten loňský. V roce 2006 prodal Land Rover 194 tisíc automobilů a je na nejlepší cestě dosáhnout rekordních prodejů i v tomto roce. V prvním pololetí totiž prodeje britského výrobce vzrostly o 9 procent.

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
7. 7. 2007 14:37
menší LR ???
no tak to jsem zvědav co LR vymyslí .. je fakt že současné Land Rovery jsou krásné, mají výborné jízdní vlastnosti jak na silnici tak v terénu, jsou pohodlné a praktické ale bohužel sjm strašně moc těžké ... tak snad se jim je povede nějak odlehčit ... a vzhledem k stoupajícímu zájmu o crossovery by možná byl jeden takový model pro ně zajímavý :-)