Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus zřejmě oživí jméno SC, ponese jej kupé se základem sedanu LS

Jan Mička
Diskuze (1)
Lexus nikdy nic nedělá jen tak z legrace. Současné informace napovídají, že koncept LF-LC použije k oživení řady SC, původně uvedené v devadesátých letech.

Pokud se zaměříme pouze na provedení kupé, může se Lexus v boji proti hlavním německým rivalům opřít pouze o model RC. Slovo pouze by možná mohlo jít do uvozovek, protože z hlediska techniky se jedná o pokrok i starou školu zároveň. Jen si vzpomeňte na pětilitrový atmosférický osmiválec pod kapotou verze RC F a máte jasno.

Jenže to nestačí. Třeba takové BMW nabízí hned tři modely kupé, a to nepočítáme X3 a X6, které tak mají působit. Lexus ale nemá proč razantněji mířit do menších segmentů a podle současných informací se zaměří na to nejlepší – konkurenta BMW 6 a Mercedes-Benzu S Coupé. Audi do sestavy zatím nepočítáme, protože její současná nabídka kupé končí modelem A5 postaveném na sedanu A4. A že vyrábí R8? Jenže to je supersport s motorem uprostřed...

Pokud jsou dostupné informace správné, použije Lexus pro stavbu velkého kupé základnu příští generace vlajkové lodi LS. Jistě si řeknete, že takové auto bude vážit nejméně dvě tuny, ale i kdyby, je to jedno, protože Lexus nikdy nestavěl obratnost na první místo. Otázkou ale je, co se objeví pod kapotou. Automobil totiž hned tak nepřijde, a byla by škoda, kdyby osmiválec z RC F musel ustoupit hybridní technice se základem ve vidlicovém šestiválci. Tak či tak bychom se ale u vrcholné verze mohli dočkat výkonu až 600 koní, BMW M6 by se tedy mělo bát…

Co se designu týče, mohlo by nové kupé nést prvky konceptu LF-LC. Hovoří se vzkříšení jména SC, které se u Lexusu poprvé objevilo v devadesátých letech, tedy nedlouho po vzniku značky. Ve srovnání s původním modelem ale bude větší. O cenách se zatím moc neví, počítá se však zhruba se 100.000 dolary (asi 2,5 milionu korun) a příchodem za dva roky.

Jan Mička
Diskuze (1)
Avatar - N6600
30. 6. 2015 18:32
Hm...
"Otázkou ale je, co se objeví pod kapotou."

Lexus si patentoval nazov LC 500 a LC 500h. Mimochodom, rovnake nazvy ponesie aj nova generacia LS. Predpoklada sa, ze 500 bude 5.0L V8 poladeny na vyssi vykon, nez ma aktualne LS. V Lexuse cislo popisuje objem motora (GS 350 = 3.5L, IS 250 = 2.5L, LS 460 = 4.6L). 500h bude oriesok, lebo "h" zvycajne pridava dalsi 1L (600h = 5L + 1h). Ak je to po novom 500h, tak Lexus, zda sa, vyvinul uplne novy motor. Dost pravdepodobne turbo.
Zaroven Lexus testuje nejaky ten piatok aj 5.0 V8 biturbo. Takze je velmi pravdepodobne, ze bude aj F model. Prave ten by mal mat tych 600 koni.