Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus: Crossover nebude jen pro Čínu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Doposud byl připravovaný crossover značky Lotus zmiňován jen jako model určený pro Čínu, nyní ale generální ředitel automobilky potvrdil jeho uvedení i na další trhy.

Jean-Marc Gales, který se k 1. květnu roku 2014 stal novým generálním ředitelem automobilky Lotus, se pustil do řady změn, z nichž ty první byly zaměřeny na zvýšení kvality, rozšíření prodejní sítě a následně se začal věnovat i paletě modelů.

Na podzim loňského roku se objevily první zmínky o možném vývoji a uvedení sériového crossoveru značky Lotus. V letošním roce se pak jeho podoba i technika začaly rýsovat. Nejprve se objevily zprávy o jeho namíření proti Porsche Macan, následovaly informace o použití motoru od Toyoty a nakonec se hovořilo o designu.

Po celou dobu se ovšem počítalo s tím, že crossover bude určen především pro čínský trh a jen pokud uspěje, tak se může dostat i do Evropy. Nyní Jean-Marc Gales uvedl v rozhovoru pro magazín Automobile tuto informaci na pravou míru.

Crossover značky Lotus bude podle jeho slov uveden nejprve v Číně, ale následně zamíří na další asijské trhy a rovněž do Evropy a na severoamerický trh. Důvodem pro zahájení prodeje na čínském trhu nemá být pouze jeho velikost a zájem zdejších zákazníků o vozy evropských značek, ale rovněž skutečnost, že právě v Číně bude zahájena výroba tohoto modelu ve spolupráci s koncernem Goldstar Heavy Industrial Co. Ltd.

Ohledně crossoveru Jean-Marc Gales rovněž potvrdil, že dorazí s pětidveřovou karoserií, pod níž se bude ukrývat vlastní platforma. Důvodem pro vývoj vlastní konstrukce namísto použití platformy některého z modelů mateřského Protonu je zachování charakteru Lotusu a především snaha o dosažení co nejnižší možné hmotnosti spolu s co nejlepší ovladatelnosti a jízdních vlastností.

Lotus chce nabídnout crossover, který se svým jízdním projevem bude skutečně lišit od současné prémiové produkce a nabídne řidiči podobné spojení se strojem jako sportovní modely Elise, Exige a Evora.

Při vývoji proto budou využity zkušenosti a postupy získané právě z produkce této trojice modelů značky Lotus a je velmi pravděpodobné, že dojde k využití i některých řešení z konceptu Lotus APX z roku 2006.

Podle současných plánů vedení automobilky Lotus se máme dočkat uvedení crossoveru na trh v roce 2020.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
28. 9. 2015 10:22
Re: Snad ne
Souhlasím,Colin Chapman se obrací v hrobě
28. 9. 2015 09:57
Re: Snad ne
neštvalo by ťa viac, keby to suv nemala a padla by?
Avatar - Bully_
27. 9. 2015 00:10
Re: Snad ne
Mne osobne stve uz to, ze aby se udrzela ryze sportovni znacka, musi vubec vyrabet SUV.
26. 9. 2015 20:14
Re: Snad ne
Ok to mě uklidnilo :-) Mrzelo by mě kdyby něco takového mělo nosit znak sportovní ikony jako je Lotus.
Avatar - Bully_
26. 9. 2015 18:36
Re: Snad ne
Redakce ukazala tradicne tu nejvetsi 10-i letou hruzu. Neboj a pockej si, Lotus skareda auta nevyrabi ;-) Staci i pouzit Google, vyjedou daleko hezci navrhy :yes: