Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati Ghibli: Skutečný nástupce Quattroporte (+2x video)

Michal Fokt
Diskuze (58)
Maserati Quattroporte nevědělo, jestli má být luxusní limuzínou nebo sportovním sedanem, lépe mu ale šlo určitě to druhé. Proto bude nový model Ghibli tím skutečným nástupcem dosavadního italského čtyřdveřáku.

Pokud jste někdy měli možnost řídit stávající Maserati Quattroporte, zařazené mezi luxusními sedany a za tomu odpovídající cenu, určitě vám v paměti uvízlo všechno ostatní, jen ne pocit, že řídíte prestižní limuzínu. Tenhle vůz se totiž chová spíše jako hodně dobrý sportovní sedan vyšší střední, možná dokonce střední třídy, s precizním řízením, vynikajícím podvozkem a excelentním osmiválcem. Pro řidiče rozhodně super, otázkou ale je, jestli se jedná o to pravé auto pro zájemce o luxusní limuzínu.

U Maserati o tomto rozporu zcela jistě věděli a proto je nové Quattroporte takové, jaké je - vzhledově usedlejší, noblesnější, luxusnější a větší - prostě správný sedan dané třídy. Bylo téměř jisté, že i přes jiné jméno bude duchovním nástupcem spíše sedan vyšší střední třídy Ghibli. Po zveřejnění prvních oficiálních snímků už o tom nemůže být sebemenších pochyb. Nemusíte se mnou pochopitelně souhlasit, ale tvary karoserie jsou velmi dynamické a dravé a přitom velmi "italské".

Ghibli dostalo zkrácenou platformu většího Quattroporte a s délkou těsně pod pět metrů by mělo být jen o málo delší, než BMW řady 5. Celkový natrurel auta bude sportovnější, než v případě Quattroporte a současně půjde o nejlevnější vůz značky, jaký bude na trhu dostupný.

Co se motorů týče, začneme od toho lepšího konce - přeplňovaný třílitrový benzinový V6 (jeho zvuk si můžete poslechnout na druhém videu) bude ve své vrcholné verzi (minimálně do příchodu dalších ostřejších variant s motorem V8) naladěný přibližně na 306 kW, zatímco její odladěná verze poskytne cca 246 kW. Maserati ale musí nutně nabídnout i turbodiesel. Naftový V6 3,0 l zatím nemá upřesněné parametry, ví se ale, že půjde o nejlevnější verzi v nabídce s cenovkou někde pod hranicí 1,5 milionu korun. Všechny motory dostanou osmistupňový automat ZF s pádlovým řazením, k dispozici budou verze jak s pohonem pouze zadních kol, tak i varianty Q4 s pohonem všech kol (od silnějšího V6 výše).

První snímek interiéru také naznačuje návaznost na současné Quattroporte, byť je pochopitelně všechno modernější, stylovější a exkluzivněji vyhlížející, s velkoplošnou obrazovkou na středovém panelu, kůží i na palubní desce a nezbytnými oválnými analogovými hodinami. Těšit se můžeme na italskou kůži Poltrona Frau nebo audio Bowers & Wilkins a to už od léta, kdy se objeví v prodeji na prvních trzích.

Jméno Ghibli v minulosti dostaly už dva modely Maserati. První (Tipo 115) vznikl v roce 1967, moderní osmiválcové kupé klasické koncepce s designem Giugiaro, vyráběl se šest let a vzniklo 1150 kusů. Druhá generace (Tipo 336) z roku 1992 se stala nástupcem kupé Biturbo, měla dvojitě přeplňované šestiválce 2,0 a 2,8 litru a celkem se vyrobilo 2337 kusů, včetně 330koňového dvoulitru Ghibli Cup. Na základech Ghibli II pak vznikly i speciální modely Shamal a Racing. Nové, čtyřdveřové Ghibli zase poskytne techniku například příští generaci kupé GranTurismo.

Michal Fokt
Diskuze (58)
12. 4. 2013 01:52
Re: nadhera
Ten silnější nechrochtavec má ale kurňa chytlavý zvuk..
Avatar - curwasportiva
11. 4. 2013 00:23
Re: Diesel?
bohužel.... :no: ;-\
10. 4. 2013 23:19
Re: GHIBLINÁTOR
Ach tot basnik GTI....myslim, ze jsi zadne maserati neridil, nenasal jsi v realite jeho projev a presto tvrdis, ze je jeho designem byla nejaka virtualni hrana prekrocena. ze je to tridni kyc.. to je jak slovnik z minuleho rezimu.. :-) :-) :-)
ale budiz... ja Vam podam jen par faktu, ne mudrovani

panove... nevim ci je tu ted nejaka dama, ale poridil jsem Maserati GranCabrio... vysokootackova V8... motor Ferrari M139S ....ten zvuk, to si nedovedete predstavit jak vam to rozehraje strunku v celem tele ...
Myslim, ze i do kvality je celkem v pohode, nic nedrnci, vsechno v kuzi.. ale ay cas ukaze co se bude dit. Snad to poresi zaruka a asistencni sluzba, kterou Maserati poskytuje. A to treba i v pripade, ze Vam dojde benzin... dojedou Vam to vyresit. Asi jsem trosku tou znackou lhce poznamenan, tak se omlouvam
Avatar - romgator
10. 4. 2013 19:18
Re: nejlevnější Maserati
Sdílím podobnou myšlenku. I já jsem výše psal, že Mase může ztratit něco ze své exkluzivity. Opravdu by bylo lepší vyrábět méně vozů. Nevím jestli si to nepletu, ale Fiat chce prodat ročně půl miliónu vozů. Ne že bych to Mase nepřál, ale ta čísla nemohou naplnit a myslím si taky, že Ghibli hladiny vod nerozčeří. .
10. 4. 2013 19:02
Palec hore
Je to pekné auto tak exteriérom ako aj v interiéri, so zvučným menom a určite bude jazdiť viac ako dobre. Porovnávať to napr. s audi by bol hriech, nakoľko audi je na každom rohu a málokto z diaľky rozozná či ide o A4 alebo A6 a ci je pred/po facefifte a ktorej generácie.

Toto auto dáva z vonku vedieť, že na to mám, zaujme pozornosť okoloidúceho či chce či nechce, z interiéru dýcha pocit exkluzivity a človek nemá pocit, ako keby sedel v koncernovej skladačke s rovnakými ovládacími prvkami pri prémii aj nízkonákladovke.

Ja tomu talianskemu účtovníkovi dosť fandím, pretože si myslím, že je jeden z mála šéfov fiatu, ktorý dokáže s chladnou hlavou bez emócií posunúť automobilku správnym smerom. Kúpa Chryslera bol automobilový obchod storočia, modelový rad 500 sa dobre preváva, fiat freemont je vo svojej kategórii najlepšia ponuka na trhu, ferrari šliape samé, teraz je na čase pozviechať masserati a umiestniť ho mierne nad audi/bmw, aby sa predávalo a nie len o ňom písalo a ďalšia na rade je alfa, ktorá by mala ísť niekam medzi vw a audi. Využitie motorov z ferrari je super vec, aj prestížovo aj prakticky, určite lepšie ako vopchať do novej A3 podvozok, motor, prevodovku, klímu a stovky ďalších vecí z rapidu... plus sa chystá vytvorenie modelového radu panda. Kdejaký nostalgik by si želal bravo kombík v nižšej strednej alebo nové punto či oživenie iných modelov, ale fiat nemá peniaze na to, aby si mohol dovoliť neúspešné projekty, a bravo a punto sú aj budú ešte pár rokov prepadáky, tak načo do nich liať peniaze, ktoré by chýbali inde.