Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Megagalerie: The best of Detroit 2016

David Bureš
Diskuze (17)
V Detroitu letos debutuje hned několik zajímavých kupé, drsně působící SUV od Volkswagenu nebo noví luxusní Korejci.

Severoamerická mezinárodní autoshow (NAIAS) v Detroitu jako již tradičně zahajuje autosalonovou sezónu nového roku. V městě motorů se autosalon pořádá již více než století, vůbec první ročník automobilové výstavy se zde konal v roce 1899. I letos je na co se dívat.

Detroitský autosalon byl v posledních letech trochu v pozadí zájmu, i kvůli bankrotu města v roce 2013 výrobci raději prezentovali americkým zákazníkům svá auta na podzim v Los Angeles, nebo na jaře v New Yorku. Sláva se ale do Detroitu už zase vrátila a NAIAS letos hostí mnoho zajímavých světových premiér.

Na autoshow v Detroitu jsou samozřejmě zastoupeny hlavně americké automobilky. Buick se pochlubil zajímavým konceptem kupé Avista, který si s logem Opelu dokážeme představit jako novodobou Calibru. Chevrolet vsadil na elektromobil Bolt, Chrysler se zase pochlubil novým rodinným vanem Pacifica, který nahradí stávající model Town & Country (u nás donedávna nabízený jako Lancia Voyager). Ford pak ukázal modernizovaný Fusion. Zatímco v Evropě je model prodávaný jako Mondeo nabízen s tříválcem, Američané mohou nově zvolit šestiválec.

Chybět samozřejmě nemůžou ani luxusní značky japonských výrobců, které primárně vznikly pro USA. Trio značek tentokrát shodně vsadilo na sportovní auto. Na stánku Lexusu je vystaveno LC 500 poháněné atmosférickým osmiválcem o objemu pěti litrů. Acura zase naznačuje chystaný restart značky atraktivním konceptem Precision. Infiniti pak prezentuje sériovou verzi modelu Q60 Sports Coupe.

A jak jsou na tom evropské automobilky? Volkswagen naznačuje svoji hybridní budoucnost pomocí konceptu Tiguan GTE Active, což je drsná verze druhé generace Tiguanu s plug-in hybridním pohonem. Audi rozšířilo nabídku nové A4 o terénní variantu Allroad a představilo vodíkový koncept h-tron quattro. Na stánku BMW zase najdeme X4 M40i, SUV s benzinovým šestiválcem o výkonu 225 kW. Důležitou premiérou i pro evropské zákazníky jsou také nová generace Mercedesu třídy E a Volvo S90.

Zapomenout nesmíme ani na korejské značky. Kia představuje koncept Telluride, hranaté sedmimístné SUV by v budoucnu mohlo nahradit letitý model Mohave. Hyundai pak severoamerickým zákazníkům poprvé ukazuje zástupce nově vzniklé značky Genesis – sedany G80 (nástupce Genesisu) a G90 (náhrada Equusu).

David Bureš
Diskuze (17)

Doporučujeme

18. 1. 2016 21:21
pekne fotecky
voyager/pacifica je nadherny tesim sa na vymenu, keby do toho dali este 4X4 to by bolo fantasticke , netrebalo by uz ziadne velke SUV aj ked suburban ma vie stale oslovit, ako vzdy perfektne pick upy, tu len jedna poznamka kedy niekto urobi na korbu double cab - jedno na bagaz, druha cast na naradie, psa a podobne , hned by som to kupoval
Avatar - 3_diamanty
16. 1. 2016 19:34
za mna najzaujimavejsie seriovky
lincoln continental :yes:
chrysler pacifica :yes: :yes:
genesis G90 :yes:
GMC acadia :yes: :yes:
lexus LC500 :yes: :yes: :yes:
infiniti Q60sc :yes: :yes:
Avatar - CHerokee
16. 1. 2016 18:20
M2
Ten menší sportovní Bavor by mohl být zajímavý, ovšem, co mu to soudruzi z NDR provedli s papulou.... to je smutné.
Avatar - Pekelná Micinka
16. 1. 2016 17:38
Bitch I'm Madonna
Hnědé SUV od Kia vzniklo asi tak, že jim týden před uzavírkou přistáli na stole fotky XC90, ale už nebyl čas, jak to zúročit. A pak bych srovnal bílý Continental a bílé S90... Kdyby Volvo dalo aspoň 5válec, velká škoda, krásný auto.
Avatar - praděda7
16. 1. 2016 17:10
Re: Popisky
Njn, když oni redaktoři zapomínají, že ne všichni jsou mistři světa jako oni... :-!