Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-AMG A 45 zachycen špiony: Vrchol nového áčka ždímá z dvoulitru famózní výkon

Stanislav Kolman
Nová třída A už nemá žádná tajemství, tedy nepočítáme-li další deriváty v přípravě. Ten nejsilnější byl nyní spatřen s vrstvou maskování během testovacích jízd.

V květnu jsme na českém trhu oficiálně přivítali nový Mercedes-Benz třídy A plný našlapaných technologií. Motorové palety se budou postupně rozrůstat, počítá se se širokým zastoupením benzinů i dieselů, ve hře je taktéž plug-in hybrid. Čerstvé špionážní fotky nicméně ukazují, že připravena je i ostrá varianta AMG, která se stane vlajkovou lodí.

Tento automobil nabídne Mercedes-AMG rovnou ve dvou provedeních. „Obyčejné“ A 45 s výkonem 285 kW (382 k) a točivým momentem 480 N.m, které doplní silnější A 45 S s 310 kW (416 k) a 500 newtonmetry točivého momentu. V obou případech utvoří základ přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec kooperující se samočinnou dvouspojkou a pohonem všech kol.

Slyšíte správně, zaděláno tu máme na nového rekordmana. Už u předchozí generace s výkonem 280 kW se Mercedes chlubil nejvýkonnějším sériově vyráběným dvoulitrem světa, který však se sportovními deriváty nové třídy A překoná rovnou dvakrát.

Předchozímu provedení ostrého áčka byla vyčítána přílišná sterilnost, na čemž prý ladiči zapracovali. První jízdy s novou generací sice ukázaly, že jde o pohodový vůz, který se nejvíce odvděčí při klidnějším tempu, ale AMG prý bude zcela jiná písnička.

Špionážní snímky toho moc neprozrazují, ale lze předpokládat, že se výkonné varianty dočkáme už brzy. Zcela jistě se dočká agresivnějšího vzezření, z fotografií je patrné, že sedí podstatně níže, což minimálně opticky doprovází širší postoj. Očekáváme výraznou masku, přepracované nárazníky a jistě i nějaký balíček extravagantních úprav, obdobně jako u nedávno testovaného GLA 45.

Áčko ale hodlá útočit i na „střízlivější“ hot-hatche: Audi S3 a Golf R. Postará se o to varianta A 35 s výkonem 225 kW (302 k) a točivým momentem 385 N.m, taktéž spojena s automatem přenášejícím sílu na všechna čtyři kola. Lze předpokládat, že konkurent Audi RS3 se nám ukáže počátkem příštího roku.

Stanislav Kolman