Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Aesthetic 125: Skulptura k půlkulatému jubileu

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Mercedes-Benz představil na galavečeru ke 125. výročí zrodu automobilu sochu nazvanou Aesthetic 125.

Tato skulptura navazuje na předchozí Aesthetic No. 1 a 2 a stejně jako ony poskytuje výhled do blízké budoucnosti. Některé křivky se zcela jistě objeví na příštích modelech, byť jde v tuto chvíli především o umělecké dílo.

Model navrhli a vyrobili designéři Mercedesu pomocí metody převádění digitálních dat přímo do konstrukce objektu. Využili přitom různých materiálů v jemných vrstvách. Výhodou tohoto postupu je to, že při vytváření sochy nevzniká žádný odpad.

Současná společnost Daimler AG se považuje za nejstarší automobilku na světě. 125. výročí slaví proto, že 29. ledna 1886 byl Carlu Benzovi (v tiskových materiálech je většinou uváděn s C) udělen patent číslo 37435 na vozidlo poháněné plynovým motorem.

Ve stejném roce představil Gottlieb Daimler svůj čtyřkolový motorizovaný kočár, jehož agregát vyvinul spolu s Wilhelmem Maybachem. Nutno ovšem dodat, že Benz s Daimlerem se osobně neznali, pracovali tedy odděleně. Až do spojení v roce 1926 si obě jimi založené automobilky navíc konkurovaly, od začátku dvacátých let spolupracovaly pouze v oblasti užitkových a nákladních vozů.

Základní kapitál nadace Gottlieba Daimlera a Karla Benze (zde je Benzovo křestní jméno uváděno s původním K) byl v souvislosti s výročím navýšen na symbolických 125 milionů eur. Daimler AG slaví letos ještě několik dalších jubileí. Od konce druhé světové války, tedy od roku 1945 prodal zákazníkům 30 milionů automobilů značky Mercedes-Benz. Firemní muzeum si připomíná pět let od zahájení provozu nové budovy na Mercedes-Strasse ve Stuttgartu. K této příležitosti přichystalo výstavu obrazů s automobilovou tématikou, které bude dominovat slavná série Cars od Andyho Warhola.

Automobilka plánuje na letošní rok i několik dalších akcí a výstav a zkrátka nepřijdou ani zaměstnanci, kteří dostanou finanční bonusy. K jubileu vyjde rovněž kniha, vše se točí okolo čísla 125. Myslí se ovšem také na budoucnost. Na galavečeru symbolicky odstartoval generální ředitel Daimleru Dieter Zetsche Mercedes-Benz F-CELL World Drive. Trojice vozů třídy B poháněných palivovými články objede svět. Nikoli za 80 dní jako slavný fiktivní hrdina Phileas Fogg, ale za - ano, správně, 125 dní.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
1. 2. 2011 14:18
Nuda
Tohle umím taky, stačí trochu roztavenýho olova kápnout do vody.