Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz má nové Viano a Vito

Ondřej Láník
Diskuze (15)
Zcela nová řada užitkových automobilů a MPV je připravena nahradit stávající Vita a jejich osobní variantu - třídu V. Název užitkových variant zůstává u zavedeného jména Vito, zatímco MPV se nyní jmenuje Viano. První fotografie zde...

Nová řada užitkových automobilů a MPV je připravena nahradit stávající Vita a jejich osobní variantu - třídu V - již během letošního léta. Název užitkových variant zůstává u zavedeného jména Vito, zatímco MPV se nyní jmenuje Viano. Nová řada automobilů pokrývá ještě širší spektrum použití než její předchůdce. V nabídce budou 3 délky (od 4.748 mm do 5.223 mm) a 2 rozvory (3.200 a 3.400 mm), 4 motory pro Viano a 5 motorových variant pro Vito. Mezi nimi budou i dva resp. tři podélně uložené motory vznětové řady CDI o výkonem 65 kW až 110 kW a benzínové šestiválce dodávající 140 kW resp. 160 kW. Výkon je přenášen na zadní kola přes šestistupňovou manuální nebo pětistupňovou automatickou převodovku.

Vito i Viano bude dodáváno s kotoučovými brzdami na všech kolech (vpředu ventilované kotouče Ø 300 mm x 28 mm, vzadu Ø 296 mm x 10 mm). Sériové je ESP, ABS, ASR, brzdový asistent i elektronický rozdělovač brzdného účinku.

Design obou Mercedesů je dle současného stuttgartského trendu o poznání uhlazenější, elegantnější a více dynamický než oba předchůdci. Celkový dojem z vozů ovlivňuje zejména čelní partie (maska, světlomety, nárazník) blízká osobním Mercedesům a dále dva prolisy na bocích karosérie opticky „zrychlující“ design poměrně velkého vozidla. Zadnímu čelu dominují vysoké svítilny zabudované do rohů karosérie.

Interiér je opět bližší osobnímu automobilu a to i v praktičtěji zaměřeném Vitu. To bude od léta dodáváno ve skříňovém provedení, jako minibus, nebo v kombinaci obou provedení (Vito Mixto – uveze vedle množství nákladu a 6 cestujících). Nová řada užitkových vozů uveze až 6,49 m³ nákladu (dříve jen 4.8 m³) a nejdelší varianta dovolí naložit předmět o maximální délce 2897 mm. Bočními posuvnými dveřmi je možno naložit celou europaletu. Mikrobus je také dodáván se třemi variantami délek a může tak převážet 8+1 pasažéra a k tomu až 970 l nákladu.

Luxusněji orientované Viano je vybaveno systémem drážek v podlaze, ve kterých jsou uchycena samostatná sedadla. Ta mohou být vyjmuta, sklopena nebo otočena proti směru jízdy, čímž vzniká mnoho různých kombinací uspořádání interiéru. Výbavy pojmenované Trend, Fun a Ambiente odpovídají požadavkům rodiny, vozidlu pro volný čas a manažerskému automobilu. Varianta Viano Marco Polo, je obytný automobil, použitelný i pro každodenní provoz.

Nové vozy Mercedes-Benz Viano a Mercedes-Benz Vito budou mít výstavní premiéru postupně na International Caravan Salonu v Düsseldorfu (od 29. srpna do 7. září 2003), na IAA ve Frankfurtu (13. až 31.srpna 2003) a na Autosalonu užitkových vozů RAI v Amsterdamu (17. až 25. října 2003), přičemž objednávky na nové Mercedesy mohou zákazníci podávat již od poloviny června. Mercedes-Benz třídy V a starší Vito budou doprodávány během podzimu. Výroba bude probíhat v závodě DaimlerChrysler ve španělské Vitorii.

Ondřej Láník
Diskuze (15)