Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz SLK 55 AMG - variace na téma F1

Jan Marek
Diskuze (10)
Bezprostředně po oficiální premiéře nového Mercedesu SLK 55 AMG v Ženevě se tenhle povedený sporťák představil světu ještě trochu jinak: jako oficielní Safety-Car série závodů Formule 1.

Bezprostředně po oficiální premiéře nového Mercedesu SLK 55 AMG v Ženevě se tenhle povedený sporťák představil světu ještě trochu jinak: jako oficielní Safety-Car série závodů Formule 1.

Poprvé tak „dravce“ vycházejícího z výše zmiňovaného modelu mohli diváci vidět 7. března při velké ceně Austrálie. Změny brzdové soustavy, podvozku, chlazení, výfukového systému a v neposlední řadě také nemalé snížení hmotnosti umožňují „eselkáčku“ dosáhnout bez větších potíží stabilní rychlosti 240 km/h. To je právě tolik, aby jeho řidič Bernd Mayländer v případě potřeby držel dostatečný odstup od burácejících monopostů F1.

Safety-Car podstoupil radikální odtučňovací kúru, která ve finále znamenala snížení váhy o necelých 100 kg. A to i přestože si konstrukce a vybavení vozu vyžádala instalaci dodatečných komponentů jako jsou komunikační zařízení, maják nebo větší kola a mohutnější brzdovou soustavu (se specielně upravenými kanálky odvádějícími nahromaděné teplo). Místo sériových 18palcových ráfků využívá Safety-Car o palec větší, které mu zaručují v

zatáčkách lepší stabilitu i při vyšších rychlostech.

SLK ale není jediný Mercedes, který se bude pohybovat po okruzích určených pro závody F1. Kromě Safety-Caru bude k vidění také nový C55 AMG T-model. Rychlé kombi slouží jako „Medical-Car“. O dostatečně rychlý a pohotový zásah v případě nehody se u C 55 postará osmiválcový motor o objemu 5,5 litru, který disponuje ne nezajímavými 367 koňmi. Podobně jako SLK, tak i C je vybaveno nutnostmi jako je komunikační systém, upravený podvozek nebo posílený brzdový systém. Specialitou pro toto auto je „comand-systém“, který umožňuje čtyřčlenné posádce sledovat průběh závodu na monitoru. Kromě toho je vůz trvale v kontaktu se záchranou službou.

Pro potřeby seriálu Formule 1 jsou oba vozy připraveny vždy ve dvou exemplářích.

Jan Marek
Diskuze (10)