Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motory 1.4 a 1.6 VTi/1.6 THP: Největší francouzsko-německý motorový průšvih!

Tomáš Dusil
Diskuze (133)
V roce 2006 uvedl Citroën modernizovanou první generaci kompaktní C4. Největší její novinkou byla úplně první aplikace zcela nových motorů řady EP. Počáteční nadšení z jejich skvělého jízdního projevu ale po čase vystřídaly rozpaky.

Zážehové čtyřválce u PSA obchodně nazývané VTi a THP jsou ve skutečnosti řadou EP. Na jejich vývoji Francouzi spolupracovali s firmou BMW, přičemž ve vozech Mini novodobé druhé generace jsou známy coby motory řady Prince. A protože u skupiny PSA došlo k mnohem většímu rozšíření těchto agregátů napříč modelovými řadami, budeme se v našem článku věnovat právě jim. Také se vyhneme srovnání s verzí motorů pro BMW/Mini, neboť čím vším se jednotlivé varianty napříč svými aplikacemi (a že jich bylo…) odlišují, vám s jistou neřekne asi nikdo. Co však jisté je, že když přijde řeč na tyhle motory, tak zaměstnanci servisů PSA svádějí vinu na BMW a naopak.

VTi a THP toho moc neříká

Bez ohledu na rok výroby, výkonovou či emisní verzi, existovaly a existují motory řady EP pouze ve dvou zdvihových objemech. Menší 1.4 s označením VTi si vždy vystačila jen s atmosférickým plněním válců, naopak větší 1.6 existovala jak ve verzi bez turbodmychadla (označení VTi), tak také s turbodmychadlem a doplňkovým označením THP. Kupodivu, přeplňovaná varianta THP vznikla ve více verzích než atmosférická VTi. Zřejmě proto, že díky přeplňování lépe splňovala podmínky downsizingu. Navíc opět zásluhou použití turbodmychadla umožňovala nabídku různých výkonových verzí od ryze civilních variant až po ostré, pohánějící výhradně peugeoty s přídomkem GTi, případně R. Nejvýkonnější verze motoru THP tak vůbec nenajdete pod kapotami citroënů.

Označení VTi (respektive THP) toho ale o těchto motorech řekne hodně málo. Vlastně jen to, zda mají turbo či nikoliv. To je také hlavní, nikoliv zdaleka jediná odlišnost mezi 1.6 VTi a 1.6 THP. Druhým rozdílem, který platí napříč všemi výkonovými verzemi a emisními normami, je příprava směsi. Motory VTi, tedy nepřeplňované, mají vždy nepřímé vstřikování benzínu, zatímco přeplňovaná 1.6 THP pro změnu vždy přímé vstřikování. Z toho pramení další odlišnosti v podobě pístů či použití vysokotlakého čerpadla u THP, které VTi nepoužívá.

Naproti tomu některé konstrukční prvky mají obě verze společné. Agregáty VTi tak používají k regulaci výkonu vždy plynule proměnný zdvih sacích ventilů. U PSA mu sice neříkají Valvetronic, neboť tak se to označuje pouze u BMW či Mini, avšak v principu to Valvetronic samozřejmě je. Škrticí klapku nepřeplňované VTi mají rovněž, ale pouze coby záložní mechanismus, kdyby systém plynule proměnného zdvihu sacích ventilů selhal. Současně je u těchto nepřeplňovaných verzí vždy použito proměnné časování sací i výfukové strany rozvodu.

U přeplňovaných THP celá věc takto jednoduchá není. Původní verze používaly pouze proměnné časování sací strany rozvodu a regulaci výkonu škrticí klapkou. Ovšem pozor, výkonné verze obchodně označované THP 200, 202, 208, 210 a 270 (jde o zaokrouhlený výkon motoru v koňských silách) dostaly odlišnou hlavu válců než slabší varianty THP. Výkon se u těchto verzí reguluje po vzoru VTi plynule proměnným zdvihem sacích ventilů a dále je použito proměnné časování sací i výfukové strany rozvodu. Verze 200 a 270 splňují normu Euro 5, naproti tomu varianty označené 202, 208 a 210 jsou výhradně pro Euro 6. Verze 270 ale existuje rovněž pro Euro 6, když pohání současný Peugeot 308 GTi. Naproti tomu starší THP 270 pro Euro 5 se nacházela pod kapotou RCZ R. Pokud tedy někde čtete, že 308 GTi má motor z RCZ R, je to nesmysl. Už proto, že motory THP pro Euro 6 prodělaly četné změny, takže zatím se ukazují jako veskrze spolehlivé a bezproblémové. Tak doufejme, že jim to vydrží.

Označení podle normy

Když přišly motory VTi a THP na trh, platila emisní norma Euro 4, od roku 2010 splňují tyto agregáty Euro 5 a nejnověji (konkrétně od roku 2014-2015) dokonce Euro 6. Současná posledně uvedená norma ale již nezahrnuje motory VTi, které vyběhly z výroby s ukončením emisní normy Euro 5.

Jakou normu plní motor konkrétního auta lze u těchto agregátů poznat i z prostého označení. Motory VTi mají v případě menší 1.4 označení vždy EP3 nebo EP3C. Prvně uvedený a takto označený motor splňuje normu Euro 4, verze s doplňkovým písmenkem „C“ pak Euro 5. Písmena EP udávají řadu motorů (viz v úvodu), číslice „3“ odkazuje paraadoxně na objem 1,4 litru, naopak číslice „6“ (EP6) značí objem 1,6 litru.

Podobné je to u THP. První motory měly označení EP6DT a tedy splňovaly normu Euro 4. Verze pro Euro 5 má označení EP6CDT a konečně pro Euro 6 EP6FDT. Jde o základní verze těchto agregátů. Výkonnější varianty pak používají v označení další písmenka. Příkladem je motor 1.6 THP 270, tedy pohánějící již zmíněné kupé RCZ R, má označení EP6CDTR. Naopak nejslabší varianta motoru THP pro Euro 5 o výkonu 92 kW a obchodně označená 125 nese označení EP6CDTD. Popsané značení platí napříč celým koncernem PSA, a tedy je používáno u značek Citroën i Peugeot.

Ani řetěz není věčný

Motory THP a v menší míře i VTi na sebe během svého života stihly upozornit celou řadou problémů, z nichž mnohé byly doslova fatálního charakteru. Dokonce jsme se setkali i s auty, u nichž byl v rámci záruky vyměněn motor - konkrétně THP už po ujetí několika desítek tisíc kilometrů. A rozhodně se nejednalo o ojedinělý případ.

V souvislosti s motory VTi a THP se mluví zejména o selhávajících rozvodech. Když se dnes zeptáte lidí, kteří pracují v autorizovaném servisu PSA, potvrdí vám, že se rozvody dělají stále. Podle dobře informovaných zdrojů totiž tato závada postihuje nejen původní agregáty vyráběné do roku 2010 a splňující Euro 4, ale i pozdější euro-pětkové verze, tedy motory kompletované do roku 2015.

Počáteční průběh závady je téměř vždy stejný. Jelikož jádro problému spočívá v natahujícím se řetězu, prvním projevem je zvuk motoru, připomínající diesel, přičemž se tak děje zejména za studena. Méně vnímaví řidiči, toto ale sotva zaznamená. Navštívit servis je donutí až svítící kontrolka elektroniky motoru. Důvodem je rozhozený fázový posun časování mezi snímačem polohy vačkových hřídelů a klikového hřídele. K obávanému selhání rozvodů, který má za následek setkání ventilů s písty, tady ale běžně nedochází.

Ve snaze problém eliminovat, upravoval výrobce v průběhu produkce jak řetěz, tak i jednu ze dvou vodicích lišt. Jednotlivé verze motoru THP se liší také napínákem řetězu. Ty pozdější, splňující Euro 5, jej mají odlišný od původních verzí pro Euro 4.

Výměna rozvodů dnes na těchto motorech vyjde na 10.000 korun včetně práce, přičemž se mění asi 15 dílů. Současně s novými rozvody se nahrazuje také motorový olej s čističem. Kupodivu, žádný interval na výměnu řetězu PSA dodnes neudává. Vzhledem k tomu, že byly zaznamenány i případy, kdy motor potřeboval nové rozvody už po ujetí 20.000 km, bychom s výměnou moc neotáleli. Jde prostě o jednu z nutných investic. Kdyby jen byla jediná…

V souvislosti s rozvody se pojí ještě jedna závada, která není fatální, spíše úsměvná. Pokud se u motoru ztrácel olej, bývalo příčinou vadné těsnění napínáku rozvodů. Jeho těsnící O kroužek výrobce s léty upravil, takže motory vyráběná od konce dubna 2011 by s tím již problém mít neměly.

Chladí a chladí a chladí

Když je venku teplo, je třeba motor chladit, aby se nepřehřál. No jo, ale co když je venku zima? Tak motory VTi a THP chladí pro jistotu také. Motor se tak ohřeje maximálně na 70 stupňů a příčinou je vadný snímač teploty chladicí kapaliny. Umístěný je v domečku termostatu, přičemž řídicí jednotce motoru poskytuje falešné údaje o teplotě chladicí kapaliny. Ta si tak myslí, že se motor přehřívá a tak ventilátor chlazení se točí jak o život. Přitom svítí kontrolka přehřátí motoru, byť ten je naopak podchlazený.

Výměna snímače není drahá ani složitá. Problém je, že někdy se musí měnit také domeček termostatu a to už je dražší. Problém se snímačem teploty se týkal motorů VTi i THP a to pro Euro 4 i Euro 5.

Zpropadené svíčky

Co se týče zapalovacích svíček, tak výrobce předepisuje jejich výměnu po ujetí 60.000 km. Vzhledem k tomu, že se někde dříve měnily i po ujetí 100.000 km, jde o interval velmi rozumný. U motorů THP vinou přímého vstřikování dochází k tomu stejnému, co u agregátů TSI skupiny VW. Elektrody svíček se poměrně rychle opotřebovávají, čímž se na nich zvyšuje přeskokové napětí. To tak stále více namáhá zapalovací cívky (každá svíčka má vlastní), až ty jednoho dne odejdou. Tato závada se týká pouze motorů THP.

S cívkami měly problémy i VTi, ale jen do roku 2010, tedy motory splňující Euro 4. Průvodním jevem bylo obtížné spouštění motoru.

Pouze motorů THP se týká předčasné opotřebení vysokotlakého benzinového čerpadla. Problém postihuje motory THP 125/150/156/175/200, tedy Euro 4 i Euro 5, vyráběné do konce dubna 2013. Problém se projevuje ztrátou výkonu a svítící kontrolkou elektroniky motoru. Benzinové čerpadlo se tady doslova zadírá, přičemž vznikají kovové úlomky (špony), mohou následně ochromit vstřikovače. Vysokotlaké čerpadlo vyjde u PSA na přibližně 16.000 korun včetně DPH.

V zimních měsících servisy PSA u motorů THP řešily také zamrzání tělesa škrticí klapky. Přitom může dojít k jeho poškození. Když servisy těleso klapky mění, děje se tak i s částí sání a celé to vyjde na asi 6.000 korun.

A pokud motoru VTi či THP kolísá volnoběh, může být příčina v zanesených elektromagnetických ventilech, které vpouštějí tlak oleje do přesuvníků proměnného časování rozvodu. Olej má pak malý tlak, takže se přesuvníky nepřestaví tak, jak by měly. Jde však o méně častou závadu.

Karbon bývá prevít

Zmíněné problémy rozhodně nejsou banální, avšak stále jsou řešitelné ještě za přijatelné peníze. Tou nejfatálnější závadou, kterou dokáže motor THP jak pro Euro 4, tak i Euro 5 svého majitele vytrestat, je zanášení karbonem. Přímému vstřikování obecně chybí čistící funkce. Zpočátku se tak karbon hromadí na ventilech a v sacím potrubí, „vyšší“ metu pak představuje zanesení spalovacích prostor. Předejít tomu lze používáním benzínu o vyšším oktanovém čísle, i když to PSA přímo nepředepisuje. A také občasné dodatečné aplikování aditiv. Zkušení přijímací technicky servisů skupiny PSA také poukazují na, že problémy s karbonizací mají hlavně motory, provozované na krátké vzdálenosti a jen s malou zátěží. Pokud tedy máte v plánu jezdit spíše krátké trasy, motoru THP se i přes jeho kouzelný jízdní projev vyhněte a zvolte raději VTi.

Je-li však karbonu ve spalovacích prostorech stále více, může dojít až ke vzniku takzvaných samozápalů, které jsou pro motor velmi nebezpečné. K zapálení směsi tak nedochází od přeskoku jiskry na svíčce, ale prostě vysokou teplotou ve spalovacím prostoru, jíž se zapálí mastné usazeniny. Následné kolísání tlaku při expanzním zdvihu nadměrně namáhá klikový mechanismus spolu s písty. Ve výsledku tak může dojít až k odlomení části pístu (stejný problém jako na motorech VW 1.4 TSI Twincharger) a to je pro motor konečná. Pokud se tak stalo v záruce, měnily servisy kompletní polomotor (motor bez příslušenství) za asi 130.000 korun. Pokud po záruce, musíte najít někoho, kdo to dokáže opravit. Tak hodně štěstí.

Motory VTi a THP a jak se v nich vyznat

Obchodní označení motoru se zaokrouhleným výkonem v koňských silách, technické označení motor a období výroby

Euro 4

  • 1.4 VTi 95 - EP3 – 2007 až 2010
  • 1.6 VTi 120 - EP6 – 2007 až 2010
  • 1.6 THP 150 – EP6DT – 2006 až 2010
  • 1.6 THP 175 – EP6DTS – 2006 až 2010

Euro 5

  • 1.4 VTi 98 – EP3C – 2010 až 2014
  • 1.6 VTi 120 – EP6C – 2010 až 2014
  • 1.6 THP 125 – EP6CDTD – 2013 až 2014
  • 1.6 THP 156 – EP6CDT – 2010 až 2014
  • 1.6 THP 200 – EP6CDTX – 2010 až 2014
  • 1.6 THP 270 - EP6CDTR – 2014 až 2015

Euro 6

  • 1.6 THP 165 – EP6FDT – 2014 až současnost
  • 1.6 THP 202/208/210 – EP6FDTX – 2015 až současnost
  • 1.6 THP 270 – EP6FDTR – 2015 až současnost
Tomáš Dusil
Diskuze (133)
Avatar - pallas
25. 1. 2021 00:31
Re: C4 1,6VTi 2009
to kam si chodil do servisu ?!
27. 12. 2020 18:00
C4 1,6VTi 2009
Ďakujem za kvalitný článok,môžem k nemu pár mojich skúseností:

V máji 2009 som kúpil nový Citroen C4 motor 1,6VTI, benzín,novinárske recenzie na motor plné chvály
ako produkt vývoja spolupráce dvoch firiem, variabilné časovanie ventilov, dobrá dynamika, nízka spotreba...

Skúsenosti:
Dolievanie oleja:
1.servisná prehliadka po 3-5 tis.km(hradená výrobcom)- v servise doliali 3/4l oleja a pýtali sa ma , prečo nedolievam olej. Predtým som mal Škodu Felíciu 1,3 benzín, nevedel som,čo je to dolievať olej, tak som na nich čumel, ako že to fakt treba toľko dolievať?
Tak som dolieval...každých 10 000km minimálne 1l do nového citróna( mal som vtedy ešte aj16 ročného Opla Astru 1,6 benzín, ten nepýtal ani dcl pri rovnakom nájazde).
STK a Emisná kontrola
Po 4 rokoch- Citrón neprešiel cez Emisnú kontrolu- dôvod- vysoké voľnobežné otáčky
Nikto s tým nevedel nič urobiť, ani autorizované servisy... tam to bolo akože OK, ale cez EK znova neprešiel.Tak som to odniesol do autorizovaného servisu, ..ved oni majú službu STK a EK + príprava
a ... ked som sa pýtal technika , ako ...to urobili, tak...prešli.
Baterka
Viackrát som nenaštartoval...baterka odišla po 4 rokoch
Vymenil som...nakonec problém bol v ...
Alternátore- nedobíjal, dal som ho opraviť za 50€, ale problém je, že v servise, ho nespárujú s elektornikou auta.Musíte kúpiť od autorizovaného srevisu repasovaný Alternátor...cena 500€ s podmienkou, že im necháte svoj starý( ten asi skončí ako repasovaný u ďalšieho).
Ventilátor chladenia
stále bežal.... mňa sa po 6 rokoch v servise pýtali, či som robil tunningové úpravy, lebo mi stále chladí motor...čumel som na nich, že čo to sú tie tuningové úpravy...
no a ono to bol ten snímač, a ktorom píše autor...motor 6 rokov chladil leto-zima.

Záver:
Staral som o o Citrona , bol som mu sluhom ...ale stačilo...predal som v r. 2017 síce pod cenu,
ale vydýchol som si.
21. 8. 2020 23:38
Re: Průser je THP, ne VTi
Dobry den,
mate prosim stale sve Berlingo? Zajimaly by me zkusenosti u vozu s motorem VTi 1,6 88kW, rv 2013 s vyssim najezdem kilometru a kolik km motor vydrzi pri dobre peci (vymena oleje po 15.000km, palivo vyhradne Benzina Efecta95, pripadne Verva). Nerad bych udelal chybu.
Dekuji a hezky den.
21. 8. 2020 23:13
Re: Mám 1.6 VTi 120 – EP6C v Peugeotu 5008
Dobry den Martine,
mate prosim stale sve Berlingo? Zajimaly by me zkusenosti u vozu s motorem VTi 1,6 88kW, rv 2013 s vyssim najezdem kilometru a kolik km motor vydrzi pri dobre peci (vymena oleje po 15.000km, palivo vyhradne Benzina Efecta95, pripadne Verva). Nerad bych udelal chybu.
Dekuji a hezky den.
12. 4. 2020 13:23
Re: Ten pisálek je blázen
Michale, jak vaše RCZ-R jezdí po 3 letech? Pořád bez problémů?
Slyšel jsem že od roku 2014 s THP už není problém, je to pravda?