Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je Toyota Celica stvořená pro rallye. Je to originální závodní kus!

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Do aukce míří další závodní kousek se zajímavou historií. Tato Toyota Celica sbírala úspěchy v devadesátých letech a dnes může být vaše. A ne za malé peníze.

Ze světa rallye jsou samozřejmě nejvíce ceněny speciály skupiny B z osmdesátých let, jejichž hodnoty se v aukcích šplhají na astronomické částky. Jenže pěkné stroje pro rallye vznikaly i v letech devadesátých. Třeba tato Toyota Celica GT4 ST16 z roku 1994, která také co nevidět zamíří do aukce společnosti Bonhams. A hodnota se šplhá na několik milionů korun.

Proč? Jde totiž o originální závodní kus skupiny A šampionátu WRC. Právě s tímto autem před čtvrt stoletím Didier Auriol zvítězil v Rallye Sanremo, což byl pro dané auto historicky největší úspěch. Později se vůz objevil ještě na několika lokálních akcích v Itálii, avšak pod jiným zbarvením. Až v roce 1996 pořídil tento speciál stávající majitel a vrátil mu opět zbarvení WRC s hlavním sponzorem Castrol.

Od té doby si současný vlastník auto piplal ve své sbírce a dle vlastních slov se o něj pečlivě staral. A když se podíváte do přiložené fotogalerie, jistě mu dáte zapravdu. Auto skoro vypadá, jako by právě opustilo továrnu týmu a mířilo ke své vůbec první etapě. Nechybí ani přídavná světla či ikonická bíla kola OZ Racing.

Pokud si na auto děláte zálusk, pospěšte si. Aukce proběhne už 7. února v Paříži pod taktovkou společnosti Bonhams, která odhaduje, že se hodnota nejvyššího příhoz bude pohybovat někde mezi pěti a šesti miliony korun.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme