Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na první pohled obyčejný Superb skrývá tajemství. Ochrání vás před kulkami i chemickým útokem

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Škoda Superb je nejen u nás, ale i ve Velké Británii oblíbeným automobilem. Tento kousek však na silnicích nepotkáte každý den, i když svou nevšednost zdárně maskuje.

Jen se podívejte do přiložené fotogalerie, hádali byste na tomto Superbu něco zvláštního? Troufám si říct, že ne. Jenže Rob Gill z deníku The Sun se mu podíval na zoubek a veřejnosti ukázal, co všechno vlajková loď mladoboleslavské automobilky po několika úpravách vydrží.

Jde totiž o vůz, jenž prošel rukama specialistů soustředících se na ochranu posádky. Nebavíme se o standardních bezpečnostních prvcích, ale autě, které odolává i kulkám z AK-47 či nejrůznějším typům výbušnin.

Není jasné, komu přesně je tento neprůstřelný kousek určen, ale zpravidla jde o královskou rodinu či posádku, která se z nějakého důvodu cítí ohrožena. Tajemstvím z logických důvodů zůstává i název společnosti, jež se do úprav pustila.

Detaily o změnách ale naštěstí víme. Pancéřováním neprošla jen samotná karoserie, ale i podvozek. Samozřejmostí jsou neprůstřelná okna či pneumatiky runflat, se kterými může vůz i při defektu pokračovat v jízdě. Třešničkou je pak přepracovaná ventilace, která posádku dokáže ochránit i při pokusu o chemický útok.

Byť hmotnost auta s takovou várkou úprav narostla, srdcem zůstává neupravené dvoulitrové TDI s výkonem 140 kW. Na techniku se ale přeci jen sáhlo, auto dostalo vyspělejší brzdy a odpružení.

Redaktor Gill ještě zjistil, že přestavba vyjde majitele na v přepočtu 2,9 milionu korun a týmu specialistů trvá zhruba měsíc. Nejde přitom o žádnou jednorázovku, v příštích měsících má takových Superbů vzniknout více než sto.

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Avatar - rokyta.p
9. 4. 2018 23:40
Re: Sám ste..
On je stará 3,1415 ča. Neřeš . Pak ho časem aspoň nikde nezaměstnají >:-[]
Avatar - bystron
9. 4. 2018 19:21
Re: Sám ste..
To je, otázka zda ta menší nebo ta větší >:D Já mu zas pro sebe přezdívám "defo" . Protože zatím žere propagandu záporných od šikmého háčka i s navijákem a ještě tam přidá svůj přiblblý entuziasmus. Přitom o celé hloubce problematiky ví prd. Takový přitlemenější Fokt no :'-( Tak budem aspoň házet kuličky na Superb, jupí >:D
Avatar - Warrual
9. 4. 2018 18:06
Re: Jsou mezi námi
>:-[]
Avatar - JiRkA997CZ
9. 4. 2018 18:04
Re: Jsou mezi námi
Myslíš politiky nebo majitele dieselu?
Avatar - Ada je zase tady
9. 4. 2018 14:53
Jsou mezi námi
ti, kteří mají dobré důvody se obávat vzteku ostatních 8-s