Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Green Program 2010: Nissan pro blízkou budoucnost

Ladislav Čermák
Diskuze (3)
Nissan oficiálně prohlásil snižování emisí CO2 za svou prvořadou prioritu

Firemní ekologická strategie je rozdělena do tří kroků podle důlěžitosti. 1. omezování CO2, 2. snižování škodlivých výfukových emisí, 3. vyšší důraz na recyklaci. Význam prvního kroku dokazuje, že se dostal jako čtvrté kritérium do základního interního hodnocení; to se nyní jmenuje QCT-C (Quality, Cost, Time - CO2).

Nissan se prostřednictvím oficiálního prohlášení zavázal k několika střednědobým cílům.

Do roku 2010 uvést do prodeje třílitrový vůz

čili benzinový model, průměrně spalující nejvýše 3 l/100 km. Provozní náklady nových Nissanů by měly šetřit i technologie, během tří let uvedené do výroby. Mezi jinými to bude vlastní variabilní časování a zdvih ventilů VEL pro motory V6 a V8 (v prodeji v USA a Japonsku od 2007). Čtyřválce se brzy dočkají kombinace přímého vstřiku benzínu s přeplňováním novou generací agilních turbodmychadel, diesely zase nové generace s výrazně nižšími emisemi; Evropa se může těšit na nový standardní dvoulitrový čtyřválec. S pomocí tzv. CVT-strategie snížit spotřebu a emise CO2; bezestupňová převodovka je umí snížit - v porovnání s klasickým automatem - až o 10 %. Nissan by jich rád do konce roku 2007 umístil na trhu celý milion.

Zásadně rozšířit dostupnost vozidel na bioethanol

Všechny současné zážehové Nissany můžou spalovat desetiprocentní směs bioethanolu s benzinem E10. V současné době probíhá intenzivní vývoj, který již přináší první hmatatelné výsledky. Dalším FFV, prodávaným na americkém trhu, se po modelu Titan FFV z roku 2004 stane příští rok Armada FFV. Nissan by také rád uvedl do roku 2009 na brazilský trh model, připravený spalovat stoprocentní bioethanol E100.

Ladislav Čermák
Diskuze (3)