Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan GT-R Nismo: Nové informace a fotografie (+video)

Jan Mička
Diskuze (20)
První fotografie Nissanu GT-R Nismo unikly již včera. Nyní máme k dispozici nové informace a video z ostré jízdy na Nürburgringu.

Nissan GT-R Nismo je po modelech 370Z Nismo a Juke Nismo dalším článkem v rozšíření nabídky ostrých verzí stávajících modelů Nissanu. Přestože na svůj den čeká i Micra a elektromobil Leaf, GT-R Nismo je tím nejsilnějším, co může automobilka nabídnout. Vůz bude v Japonsku dostupný od února příštího roku, Evropa a USA se jej dočkají o něco později.

Produkční vůz na první pohled šokuje vzhledem. Dostal nové nárazníky, prahové nástavce a pořádné přítlačné křídlo. Díly jsou vyrobeny z uhlíkového vlákna, společně s dalšími úpravami se podařilo ušetřit 65 kilogramů hmotnosti. Karoserie prošla laděním ve větrném tunelu a každá její část má vliv na přítlak vozu. Oproti standardní verzi je na nápravy vozu vyvíjen o 100 kilogramů vyšší přítlak. O kontakt s vozovkou se starají nová dvacetipalcová kola s pneumatikami Dunlop SP Sport Maxx GT 600 DSST, které byly vyrobeny speciálně pro Nissan GT-R. Gumy jsou huštěny dusíkem, protože vzduch je podle automobilky příliš nestálý. Výrobce vůz prezentuje v bílém perleťovém laku s kontrastními prvky a červenými linkami v oblasti nárazníků. V nabídce je však také černý, červený, stříbrný a šedý odstín.

Oproti standardní verzi najdeme změny i v interiéru. Řidič a spolujezdec mají k dispozici anatomická sedadla Recaro s černo-červeným čalouněním, volant dostal potah z Alcantary a středová konzola pořádný kus uhlíkového vlákna.

Pod kapotou najdeme dvakrát přeplňovaný vidlicový šestiválec o objemu 3,8 litru. Stejný motor je použit také ve standardním Nissanu GT-R, zde však prošel řadou vylepšení. Vývojáři použili stejné principy jako při vývoji závodních speciálů, které se prohánějí na trati čtyřiadvacetihodinovky Nürburgringu. Vůz dostal turbodmychadla z Nissanu GT-R GT3, větší sání, nové palivové čerpadlo a především upravený výfukový systém. Díky tomu se podařilo zvednout výkon z původních 404 kW na 441 kW, točivý moment poskočil na 652 N.m. Standardní model zrychlí z 0-100 km/h za 2,7 sekundy a umí jet rychlostí až 315 km/h. Automobilka dosud nezveřejnila dynamické vlastnosti vozu, v zákulisí se však hovoří o akceleraci, atakují hranici dvou sekund.

Zvýšení výkonu vozu si vyžádalo také zásah do podvozku. Ten pro Nissan GT-R Nismo vyvinul Bilstein, nové je lichoběžníkové zavěšení předních kol a duté zadní stabilizátory. Podvozek je adaptivní s trojicí nastavení (Comfort, Normal, R).

Jak již bylo řečeno, Nissan GT-R Nismo stanovil nový rekord automobilky na Severní smyčce Nürburgringu. Za volantem seděl závodní jezdec GT1 Michael Krumm, časomíra se pro protnutí cílové pásky zastavila na hodnotě 7:08,69. Sluší se uvézt, že verze z roku 2010 dosáhla času 7:24,22, což potvrzuje skutečně pořádný posun vpřed. Aby však Nissan dosáhl až na vrchol, musí se ještě snažit. Dosavadní rekord mezi silničními vozy totiž drží Porsche 918 Spyder s časem 6:57.

Jan Mička
Diskuze (20)
12. 2. 2014 12:17
Re: proste masterpiece
Pokud chce někdo něco pěkného, ať si pořídí předraženou bižuterii od Ferrari, Porsche nebo Lamborghini, u sportovního vozu jsou rozhodujícími parametry rychlost a jízdní vlastnosti, v tom Nismo nedostižný za cenu šestkrát nižší než Porsche 918 Spyder.
Avatar - Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
Re: proste masterpiece
Konečně jsem ti mohl dát like, skoro se vším souhlasím :-)
21. 11. 2013 11:50
Re: proste masterpiece
Ospravedlnujem sa, ak som niekoho urazil, ale tie vizualne upravy od Nismo proste neviem prekusnut. ;-\ Podla mna to pokazili uplne najviac tymi koncovkami vyfukov. Co sa tyka dizajnu klasickeho GT-R, aj ked to nikdy nebola moja salka kavy, tak musim uznat, ze to auto ma nieco do seba a vzdy sa obzriem, ked ho vidim na ceste. Ale keby som si mal vybrat, tak napriklad 911, Cayman, F12, F-type, novy Vanquish, alebo napriklad aj nova Corvette sa mi velmi pozdava... to su presne tie auta, pri pohlade na ktore mi podskoci srdce a zamilujem sa :-) Ale ako pises, aby nebola nuda, tak budme radi aj za trochu odlisny pristup k dizajnu, svojich priaznivcov si istotne najdu.
;-)
Avatar - Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
Re: proste masterpiece
Že je to legenda, jsem uvedl jen na okraj, při koupi to pro mě nemá váhu. Zcela výjimečně kupuji auta rozumem, řídím se podle srdce, takže na to se každopádně shodnem, jen, na rozdíl od tebe, nepíšu o jiných autech, že mají humus, grc atd. tvary. Každej má svůj názor, ale co tak zatím čtu, většina nemá s designem problém, což mě i překvapilo, páč evropané mají příliš konzervativní vkus a i proto vypadá spousta modelů podobně. Pro mě nuda.
21. 11. 2013 01:04
Re: proste masterpiece
Ved kludne nech si dava prednost ktokolvek comu chce, kazdy ma svoj vlastny nazor, takze v otazke dizajnu sa nezhodneme. GT-R ma vzhladovo nikdy nechytil za srdce a to, ze je legendou uz teraz ma aky vyznam? Mam to chapat tak, ze aj keby vykonovo boli obe auta zhodne, tak sa rozhodnes pre GT-R len preto, lebo je akousi legendou? :-) Nuz ja davam na ine emocie a kriteria, ako su vykon, ci modla, ku ktorej sa treba modlit a uctievat ju, lebo je to "legenda". :-)