Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan míří do hlubin oceánů (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Dálkově řízené vozidlo vybavené automobilkou Nissan systémem AVM se bude podílet na výzkumu a hledání přírodních zdrojů pod hladinou moře.

Nissan se společně s agenturou JAMSTEC (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology) a Topy Industries, Ltd. pouští do projektu, který je zaměřen na výzkum mořského dna.

Státní agentura JAMSTEC v rámci tohoto projektu získá od společnosti Topy Industrie, Ltd., která mimo jiné patří k největší výrobcům robotů v Japonsku nové dálkově ovládané průzkumné vozidlo.

Právě na jeho vývoji se podílí automobilka Nissan, která pro něj upravila svůj systém AVM (Around Vehicle Monitoring), jehož premiéra se odehrála již v roce 2007 prostřednictvím konceptu Infiniti EX a v současnosti je k dispozici pro většinu sériových modelů značek Nissan a Infiniti.

V případě sériových automobilů systém AVM zobrazuje na monitoru pozici vozu při parkování z ptačí perspektivy. K tomuto účelu využívá AVM malých kamer umístěných vpředu, po stranách a na zádi vozu.

Palubní multifunkční systém provádí syntézu obrazů tak, aby ptačí perspektiva vypadala přirozeně. Navíc jsou k dispozici vodicí čáry, které naznačují jízdní stopu odpovídající aktuálnímu natočení kol. Zobrazení vozu z ptačí perspektivy může doplňovat tradiční pohled z některé ze čtveřice kamer.

Systém AVM s 3D zobrazením pomůže agentuře JAMSTEC zrychlit práce při výzkumu mořského dna a zároveň získat detailnější informace o zkoumaném prostředí.

Nissan využije data získaná z tohoto projektu pro další zdokonalení svého vlastního systému, který má být jedním z pilířů automatického řízení běžných automobilů této značky. Cílem Nissanu je totiž uvedení vozidel s autonomním systém řízení na trh do roku 2020.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)