Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan začal vyrábět modernizovaný Qashqai. Prodej odstartuje již tento měsíc

Jan Mička
Diskuze (8)
První kontakt s nejnovějším provedením nejúspěšnějšího crossoveru v Evropě jsme zažili již letos v březnu, sériová výroba se však rozběhla až nyní.

Nissan Qashqai je vozem, který u nás jako jeden z prvních modelů utvářel image crossoverů. Kompaktní tvary, vyšší světlá výška, zvýšená pozice za volantem a přehledná karoserie zákazníkům vyhovují, a popravdě řečeno se jim nedivím. Druhou generaci v původním provedení už dnes nicméně seženete pouze ve skladových zásobách dealerů.

Do výroby totiž naběhlo modernizované provedení, které jsme si poprvé podrobněji prohlédli během březnové premiéry na autosalonu v Ženevě. Generace označená J11 se v britském Sunderlandu vyrábí už od listopadu 2013, klíčovou evropskou továrnu Nissanu však nemá pouze pro sebe. Vyrábí se zde také elektromobil Leaf, Note, který navzdory svým vnějším rozměrům nabízí obrovský vnitřní prostor, crossover Juke, a v neposlední řadě také modely Q30 a QX30 od Infiniti. Jenom pro zajímavost: v loňském roce v Sunderlandu vyrobilo více než půl milionu automobilů.

„Za deset let od uvedení modelu Qashqai jsme v Sunderlandu vyrobili více než 2,8 milionu exemplářů,“ řekl Colin Lawther, Senior Vice President zodpovědný za výrobu, řízení dodavatelského řetězce a nákup v Evropě. „Nový model, který nabízí špičkové konstrukční prvky a technologie Nissan Inteligent Mobility, představuje novou kapitolu pro qasqhqai a pro naše výrobní operace,“ dodal Lawther.

Jednou ze zajímavých funkcí bude systém Pro Pilot, kterého se však dočkáme až v roce 2018. „Musíme dokončit vývoj systému pro evropský trh. Evropa je v tomto ohledu složitá záležitost. Musíme systém přizpůsobit různým státům, různému dopravnímu značení, aby fungoval spolehlivě. V Evropě jsou také specifika jako kruhové objezdy, které třeba v Japonsku prakticky nejsou,“ vysvětlil nám v Ženevě Pierre Gerfaux, šéf zastoupení Nissanu pro střední Evropu.

Qashqai se díky novému systému Pro Pilot bude umět sám udržet v jízdním pruhu a reagovat na okolní provoz, stále však za asistence řidiče. Jde nicméně o jeden z významných kroků k uvedení plně autonomního vozu Nissan, se kterým se počítá do roku 2020. S modernizovaným Nissanem Qashqai se na našich silnicích setkáme již během tohoto měsíce.

Jan Mička
Diskuze (8)
Avatar - praděda7
8. 7. 2017 14:32
Re: A co motory?
Asi taky nic moc....250Nm..... :'-(
8. 7. 2017 14:29
Re: A co motory?
Ved to nie je sportiak, 160 koni na taketo auto je viac nez dost.
Avatar - lamal
8. 7. 2017 13:47
Re: A co motory?
kolko nm maju konkurencne 1,4tsi/1.5tsi ?
Avatar - praděda7
8. 7. 2017 10:16
Re: A co motory?
1.6 DIG-T je málo. Krouťák 240Nm nic moc a chybí automat. :-!
Avatar - Jenik3
8. 7. 2017 05:17
Re: A co motory?
Benzinova 1.6 DIG-T je malo? Tento motor se vyrabi v nekolika verzich, pricemz v QQ se jedna o zakladni verzi, ktera auto rozjede na 200kmh a zrychleni da za 9s.
Za mne spokojenost :yes: