Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obnovená značka Borgward začíná odhalovat SUV pro Frankfurt

David Bureš
Diskuze (0)
Vozům SUV se zkrátka daří. Proto takový automobil chystá i obnovená německá značka Borgward.

Obnovená značka Borgward se ukázala již na březnovém autosalonu v Ženevě, kde ale žádný nový automobil nevystavovala – prezentovala zde pouze své nové logo a historické kupé Isabella. Do Frankfurtu ale Borgward už nový model přiveze, bude se jednat o SUV.

Příchod SUV Borgward naznačil již v květnu, nyní na svém facebookovém profilu ukázal i první fotografii lehce odhaleného auta. Na snímku se objevuje částečně odkrytá záď s výrazným nápisem Borgward. Již dříve firma zveřejnila fotku zamaskovaného prototypu SUV.

Tvary novinky navrhl Einar Hareide, bývalý šéfdesignér Saabu. Podle dřívějších zpráv se bude jednat o vůz velikosti Mercedes-Benzu GLE. Svým zaměřením se chce Borgward umístit mezi mainstreamové a luxusní výrobce.

Plánované SUV se nejdříve začne prodávat v Číně a na dalších rozvojových trzích, kam dorazí v příštím roce. Později by se mělo dostat i do Evropy, zatím však není jasné kdy.

O detailech techniky zatím není řeč, prezident firmy Karl-Heinz Knoess ale v květnu prohlásil, že se počítá s vlastními platformami i motory.

Borgward patřil až do svého bankrotu v roce 1961 mezi důležité výrobce aut, na začátku 60. let držel v západním Německu devítiprocentní podíl na trhu. V té době byl v západním Německu třetí největší značkou, po Volkswagenu a Opelu. Automobilka platila za velkého inovátora, což je charakter, který by si ráda uchovala i v následujících letech.

Na svoji úspěšnou minulost chce obnovená značka v následujících letech navázat. Po SUV společnost chystá další automobil, který bude vystavovat na jaře 2016 v Ženevě. Do konce dekády pak firma touží prodávat 800.000 aut ročně.

Letošní ročník frankfurtského autosalonu otevře své brány v úterý 15. září. Pro veřejnost bude výstava otevřena od 19. do 27 září.

David Bureš
Diskuze (0)