Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetý Seat Altea 1.9 TDI: Sportovnější než čekáte

Bazarové Recenze
Diskuze (30)
Seat Altea zaujme tvarem i příznivou cenou na trhu ojetin. Řidiči také oceňují výborná sedadla a sportovnější charakteristiku podvozku.

Menší MPV určená maximálně pro pětičlennou posádku jsou na českém trhu dost vyhledávaná. Praktičnost tuto karosářskou verzi doslova zdobí, a tak nachází své místo v nejedné rodině. Pokud se podíváme konkrétně na Seat Altea, jeho kladem je také koncernová technika za příznivější cenu, než kdyby automobil nesl znak Volkswagenu. I díky tomu je tento model poměrně vyhledávaný, zejména pokud jej pohání oblíbený turbodiesel TDI.

Právě proto jsme na prodejní ploše autocentra Auto ESA hledali Seat Altea s „té-dé-íčkem“ pod kapotou. Do oka nám padnul červený vůz z roku 2005 s turbodieselem 1.9 TDI disponujícím výkonem 77 kW. Na pohled velice zachovalý automobil má za sebou podle počítadla ujeté vzdálenosti 141 253 kilometrů. Vedle líbivé karoserie a povedeného interiéru může nabídnout i dostatečně bohatou výbavu, takže lze předpokládat, že si brzo najde nového majitele.

Prostor pro posádku

Vzdušný interiér modelu Altea sází na designově zdařilou palubní desku, které však někteří řidiči vytýkají tvrdý plast. Nutno říci, že konkrétní provedení palubní desky se odvíjí od výbavy automobilu, a tak může v některých vozech dělat lepší a v jiných zase horší dojem. U testovaného exempláře byla použita jedna z pohlednějších povrchových úprav.

Řidiči jistě ocení do rukou dobře padnoucí volant s dostatečně tlustým věncem i přehledně rozmístěné ovládací prvky, které lze po krátkém seznámení obsluhovat intuitivně. Celou posádku pak určitě zaujmou sportovněji tvarovaná sedadla, a to dokonce i vzadu. Poskytují výbornou oporu tělu v zatáčkách i při dlouhých jízdách, takže člověk nevylézá z auta nijak rozlámaný. U zadní dělené sedačky jde sklon opěradla nastavovat samostatně pro cestujícího vpravo a pro místo uprostřed spolu s pozicí vlevo. Opěradlo na prostřední pozici je možné také zcela sklopit, čímž vznikne stolek vybavený držáky nápojů.

Do zavazadelníku se dostává přes odklápěcí znak automobilky, který zde jako u dalších modelů značky Seat tvoří skrytou kliku dveří. Nabízený objem 510 litrů při pětimístném uspořádání kabiny je pro rodinné potřeby ideální, výhodu představuje také dvojité dno, ukrývající prostor pro menší předměty rozdělený přepážkou na dvě části.

U testovaného Seatu Altea nás zaujal celkový stav vnitřku, který nejeví žádné známky nadměrného opotřebení. I čalounění sedadel je v naprosto bezvadném stavu.

Motor a převodovka

Na trhu s ojetými vozy mají jasnou převahu automobily využívající k pohonu turbodiesely. Najdou se i vozidla přestavěná na LPG, více je však aut s benzinovým pohonem. Zde mají převahu známé osmiventilové šestnáctistovky o výkonu 75 kW, více je také verzí 1.4 MPI/63 kW. Vůz ale vyjel i s přeplňovanou dvanáctistovkou, čtrnáctistovkou, osmnáctistovkou či dvoulitrem a v nabídce rovněž najdete dvoulitr s přímým vstřikováním FSI.

Jenže favority jsou u většiny řidičů turbodiesely. Doporučit můžeme zejména vynikající 1.9 TDI o výkonu 77 kW, který zdobí nízká spotřeba i vysoká spolehlivost. Dvoulitová „té-dé-íčka“ na tom tak dobře ani v jednom ohledu nejsou a jednotka 1.6 TDI montovaná od roku 2009 se na trhu tak často nevidí. Z hlediska spolehlivosti nepředstavuje nejlepší volbu dvouspojková převodovka DSG, většina prodávaných ojetin má ale klasické manuální řazení, s nímž se problémy nevyskytují.

Turbodiesel 1.9 TDI má pod kapotou i červený vůz vybraný k testu a ani zde nezklamal. Pracuje velice úsporně, ochotně reaguje na přidání plynu a přitom nezaskočí nadměrnou hlučností. Přesné manuální řazení je dalším kladem vozu, při dálniční jízdě nám ale chyběl šestý rychlostní stupeň.

Jízdní vlastnosti a komfort

Velkou předností Seatu Altea je výborně naladěný podvozek, doslova skvěle fungující v zatáčkách. Vyšší stavbu karoserie zde téměř nevnímáte, přitom ale nastavení odpružení není příliš tvrdé, takže si dobře poradí i s nerovnostmi.

Ani testovaný exemplář v tomto směru není výjimkou, dobrá kondice zavěšení náprav i tlumičů pérování zde samozřejmě sehrála zásadní úlohu. Díky tomu nás ani nečekaný výmol ve vozovce nezaskočil.

Výbava a cena testovaného vozu

Vzhled testovaného vozu vylepšují kola z lehkých slitin, daleko důležitější je ale výbava, jíž nalezneme v interiéru. Zde nechybí klimatizace, šest airbagů, stavitelný volant nebo elektrické ovládání předních oken. Samozřejmostí je originální autorádio s přehrávačem CD. Vůz má také ABS a systém kontroly trakce TCS, přední mlhové světlomety, tempomat, dálkově ovládané centrální zamykání a navíc dodělávaný zámek řazení. Původem je z České republiky a nechybí u něj servisní knížka.

Poprvé vyjel na silnice v roce 2005 a od té doby urazil podle palubních přístrojů 141 253 kilometrů. Jeho motor 1.9 TDI o výkonu 77 kW se přitom stále těší výbornému zdraví, což ostatně platí i pro další části automobilu. Prodejce Auto ESA za něj požaduje 134 900 korun.

Expert Auto ESA radí

Podvozek Seatu Altea je náchylnější ke vzniku vůlí na přední nápravě, při větším kilometrovém proběhu se můžete setkat i s vůlemi na nápravě zadní. Taková vozidla nemusejí mít ani tlumiče pérování v ideální kondici. Dobré jméno nemá turbodiesel 2.0 TDI, který zejména zpočátku výroby trápila celá řada poruch. Patří k nim třeba únik oleje, potíže s mazáním, problémy se vstřikovači, turbodmychadlem nebo dvouhmotovým setrvačníkem. Ten ale nemá nejlepší životnost ani u 1.9 TDI.

Benzinové turbomotory 1.2 TSI nemají dobré jméno kvůli problematickým rozvodům, přičemž stejný problém se týká i silnějšího motoru 1.4 TSI. Kdo se rozhodne pro dvouspojkovou převodovku DSG, měl by vědět, že se časem opotřebovává a její oprava nepatří k nejlacinějším.

Seat Altea 1.9 TDI
Objem motoru (cm3):1896
Maximální výkon (kW/ot. za min.):77/4000
Maximální točivý moment (N.m/ot. za min.):250/1900
Zrychlení 0-100 km/h (s):12,3
Největší rychlost (km/h):183
Kombinovaná spotřeba dle výrobce (l/100 km):5,4
Rok výroby testovaného vozu:2005
Počet ujetých km dle palubních přístrojů:141 253
Cena vozu (hotovost/financování v Kč):134 900/134 900

Bazarové Recenze
Diskuze (30)
Avatar - rohYpnol
1. 9. 2014 18:55
Re: Autor?
Jestliže stírám sněhovou břečku, je to pro změnu nevhodné. U Seatu, vyvinutého ve Španělsku se to dá přirozeně tolerovat.

Ad vyhřívané sloupky - opravdu všechny výbavové verze?
Avatar - Hittman
1. 9. 2014 09:17
Re: Slepá ulička
TDI používá označení DPF filtr, FAP jsou PSA, které používali a používají mám ten dojem močovinu.
Když třeba kolem mne dnes jede 1,6 HDI (TDCI), divím se, že mu jdou tak slyšet ventily..
Jinak PD byla na svou dobu dost dobrá nafta (třeba při porovnání trojkové řady s výkonem 100 kW rok 2000). Bez filtru to mělo tah a minimální spotřebu. Nechci se opakovat, jezdil a jezdím ještě s PD (1,9 96 kW, 77 kW, 103 kW 8ventil) a krom prasklé hadice k turbu nic. A cesta ve dvou a bagáží do Bibione v A3 2006 s 2,0 TDI spotřeba 5,7 L při rychlostech na dálnici 140 - 150 km/ hod, to samé i zpět. Samozřejmě, pokud jedu po dálnici 130, točí to 2 400 otáček a docela hluk, ve 160 už 3000 otáček, 6ti hrnek je oproti tomu tichá pohádka.. Ale mě třeba fascinuje, že Passat 2,0 TDI 130 kW 4x4 s DSG točí ve 130 dokonce 2 700 otáček...
Avatar - Hittman
1. 9. 2014 09:10
Re: Osobní zkušenost
Manželka měnila olej po 15 a nebo po 30tis km?
Avatar - _Karel_
1. 9. 2014 08:11
Re: Slepá ulička
Která konkurence je o level dál proti TDI PD ve spolehlivosti?
Avatar - Bubáq
1. 9. 2014 07:09
Re: Autor?
PetreUmre, máš pravdu. Výhodou tohoto neobvyklého seatova řešení je, že hned při prvním pohybu jde všechno dolů. Je to výrazně lepší, než odsouvání vody / sněhu nahoru, kde to zaprasí velkou nestíranou plochu.
Nevýhodu v podobě možného natlačení sněhové břečky pod lem A-sloupku vyřešil seat vyhříváním tohoto místa.
Je jasné, že toto řešení je tedy dražší, než standardní, a proto ho seat u nových modelů neopakoval.
A co se týká tloušťky A-sloupků, sloupky Altey (Altey XL, Toleda) jsou opravdu silné, ale ne kvůli stěračům. Tuhost celé karosérie je hodně vysoká (viz můj příspěvek o absenci pazvuků i po ujetých 170 Tkm dole), především díky řešení sloupku a rámu střechy. V tomto případě preferuji pasivní bezpečnost karosérie, tloušťce sloupku se pak musí přizpůsobit moje chování...