Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Porsche 911 odhaluje detaily. Víme, kdy se představí a jak to bude s hybridem!

David Bureš
Diskuze (12)
Nová generace legendární 911 je za dveřmi. Připravena je na zástavbu hybridního pohonu a nabídne osmistupňovou převodovkou.

Letos je tomu 70 let od chvíle, kdy byla založena automobilka Porsche. Letošní rok je tak v Züffenhausenu ve znamení množství oslav a oslavných automobilů, Porsche již postavilo repliku svého prvního auta nebo oživilo slavného Moby Dicka. A přece nás vyvrcholení oslav teprve čeká, Porsche totiž ještě před koncem roku představí novou generaci svého ikonického modelu 911.

Porsche 911 s interním označením 992 je už osmou generací tohoto sporťáku. Spekulovalo se o tom, že se světu představí již na právě probíhajícím autosalonu v Paříži, nakonec ale premiéra proběhne až o pár týdnů později, na autosalonu v Los Angeles, který se koná ne přelomu listopadu a prosince. Už teď však známe množství detailů o novince.

V jejích útrobách bude nadále pracovat přeplňovaný třílitrový šestiválec typu boxer známý z aktuálního provedení. Výkonové parametry zatím neznáme, dá se však očekávat mírné navýšení výkonu. Základní Carrera by tak měla překonat dnešních 272 kW, zatímco Carrera S posílí z aktuálních 309 kW. Spolu s tím by měl vzrůst i točivý moment.

Na straně převodovek však dojde k zajímavějším změnám. Za příplatek totiž bude nově osmistupňová dvouspojková převodovka, která nahradí dnešní sedmikvalt. Navzdory převodu navíc má být kompaktnější než stávající PDK, což vytváří prostor pro zástavbu elektrického motoru pro hybridní verzi. Ta je skutečně v plánu, byť nepřijde hned s uvedením nové generace.

„Celé auto, co se týče struktury, je do budoucna připraveno pro jakýkoliv hybridní pohon. Neuděláme ho však hned, ale až za několik let, protože nejsme zatím spokojeni s jeho schopnostmi, hlavně z hlediska baterií,“ komentuje příchod hybridní verze 911 šéf vývoje modelu August Achleitner.

Sedmistupňový manuál pak zůstává s několika vylepšeními, což pravověrní fanoušci jistě ocení. Naopak atmosférické agregáty podle všeho zcela skončí a i u těch variant, které si je dnes ještě drží, se v budoucnu objeví turbomotor.

Stejně tak bude prakticky zachována silueta auta, ostatně od 911 se ani nic jiného nečeká. Tvary nebo světla tak projdou jen lehkou evoluční změnou, třeba koncová světla mají být znatelně užší, nové budou i kliky dveří. Auto však lehce povyroste, mírné prodloužení předního převisu je snahou o lepší ochranu chodců, širší boky umožní rozšířit rozchod pro lepší jízdní vlastnosti.

Větší změny se dají očekávat uvnitř, kde se objeví zcela nová středová konzole s rozměrným dotykovým displejem multimediálního systému ve stylu Cayennu nebo nový volant i volič převodovky. Přístrojový štít bude digitální, jen uprostřed umístěný otáčkoměr bude analogový. Dočkat se máme i bohaté výbavy, která zdůrazní, že základní verze 911 je dnes spíše gran turismem než vyloženě sporťákem – k dispozici má být i asistent pro udržování v pruhu nebo noční vidění.

Jak už je u Porsche zvykem, nabídka 911 se bude postupně rozšiřovat. Nejprve dorazí základní verze Carrera a Carrera S, postupně se dočkáme i verze s pohonem švech kol (Carrera 4, Carrera 4S) a otevřené verze, která přijde v roce 2019. Později se samozřejmě dočkáme také extrémnějších variant jako Turbo, Turbo S nebo GT3. Rozhodně je tak na co těšit!

David Bureš
Diskuze (12)
12. 10. 2018 12:07
992
Informativnost článku bohužel velmi omezená, přitom net se hemží zajimavými údaji ohledně 992 - i běžné varianty poprvé 21" zadní kola, 3.0 F6 biturbo 385 a 450 koní (tj. S model na úrovni 991 gts) a v obou případech částicový filtr, 8st PDK místo 7st PDK v rámci mezigenerační obměny, aktivní aero/lamely v přední části atd. atd. Trochu více námahy příště pls.
Avatar - white label
11. 10. 2018 17:36
Re: Pre znalých
Pouze zatím, a ani to, ne všechny 911ky...
Avatar - white label
11. 10. 2018 17:33
Re: Pre znalých
F - 1963-1973
G - 1973-1989
Avatar - praděda7
11. 10. 2018 17:13
Re: Pre znalých
F G H J K L M co na tom záleží, hlavně že bude stále mít i převodovku pro chlapy.... >:D
Avatar - speedfred
11. 10. 2018 16:42
Re: Pre znalých
a teraz ktoré sú F a G modely,sorry nechce sa mi gúgliť a ty to asi vieš ;-)