Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prestižní ocenění pro Volvo Trucks (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Již druhý rok po sobě obdržela společnost Volvo Trucks výroční cenu za nejkvalitnější inovaci roku.

Renomovaná cena The Quality Innovation of the Year je každoročně udělována Švédským institutem pro kvalitu a jejím účelem je podporovat vývoj kvalitních inovací. Ocenění za rok 2013 získal systém řízení Volvo Dynamic Steering a za rok 2014 bylo nyní uděleno nové převodovce I-Shift DC.

Předávací slavnost cen The Quality Innovation of the Year 2014 se konala v druhé polovině letošního ledna v Budapešti. Tato cena je jednou ročně udělována společnostem, organizacím nebo jednotlivcům, u nichž jsou inovace neoddělitelnou součástí jejich činnosti a směřují k uspokojení určitých potřeb zákazníků.

Na udělování cen se podílí řada organizací podporujících kvalitu ze Švédska, Finska, Estonska, Lotyšska, České republiky a Maďarska.

Převodovka I-Shift DC obsahuje dvojitou spojku, díky které nákladní vozidlo, podobně jako mnohé osobní automobily, neztrácí při přeřazování rychlost ani točivý moment. Volvo Trucks je první automobilkou na světě, která tento typ převodovky použila u sériově vyráběných těžkých nákladních vozidel.

Převodovka I-Shift DC vychází z tradiční převodovky I-Shift a lze ji chápat jako dvě paralelně zapojené převodovky. Ve chvíli, kdy je zařazen jeden rychlostní stupeň, je druhý již předvolen druhou převodovkou. Při samotném přeřazování se první spojka rozpojí ve stejném okamžiku, kdy sepne druhá, a proto při změně rychlostního stupně nedojde k přerušení přenosu síly na kola.

Volvo Trucks představilo převodovku I-Shift DC v červnu loňského roku a od podzimu ji nabízí jako alternativu k manuálním převodovkám a I-Shift pro model Volvo FH s motory Euro 6 D13 o výkonu 338, 368 a 397 kW.

Uvedení své dvouspojkové převodovky podpořila společnost Volvo Trucks dvojicí reklamních spotů. První z nich nesl jméno Kasino a ten druhý nabídl závod mezi tahačem Volvo FH a supersportem Koenigsegg One:1.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)